Deze veertien albums mag jij in de herfst van 2022 niet missen

Arctic Monkeys Car

De herfst van 2022 is officieel begonnen. Zie jij op tegen vallende bladeren, forse herfststormen en druilerige ochtenden? Dit najaar regent het gelukkig veelbelovende studioplaten om jou van muzikale warmte te voorzien. De redactie van Nieuweplaat selecteerde vast veertien albums die jij in de herfst van 2022 niet mag missen.

Tamino Sahar

Tamino – Sahar
Releasedatum: 23 september

Tamino is zonder twijfel een van de beste Belgische artiesten van de voorbije jaren. Daarvoor hoef je niet eens naar zijn vier jaar terug verschenen debuutplaat Amir te luisteren. De huidige singles The First Disciple, Fascination en You Don’t Own Me doen dat werk al. Tamino, die half Egyptisch is, mengt zijn door onder anderen Jeff Buckley geïnspireerde liedjes met invloeden uit de Arabische wereld. Dat hij ook wel de Belgische versie van de in 1997 overleden zanger wordt genoemd, is niet onterecht. Want eigenlijk hoef je er niet meer aan te twijfelen of Tamino dergelijke stempels met Sahar defintief gaat bevestigen. (Kasper Hermans)Musketiers MusketiersMusketiers – Musketiers
Releasedatum: 23 september

Bij sommige samenwerkingen hoef je geen seconde te twijfelen of het goede muziek zal opleveren. Voor het project Musketiers sloegen Bertolf, Paskal Jakobsen en Paul de Munnik de handen ineen en het drietal kon daarbij ook nog eens rekenen op de medewerking van adoptie-Musketier Daniël Lohues. Met singles als Terug Naar De Baai en Het Wordt Toch Niet Beter Dan Dit toverde Musketiers smaakvolle tracks uit de hoge hoed. Deze herfst trekt Musketiers met het debuutalbum langs de Nederlandse theaters en dus is het Bertolf, Jakobsen en De Munnik wat de klok slaat. Eén voor allen, allen voor één! (Ivo Terpstra)5 Seconds Of Summer 5SOS55 Seconds Of Summer – 5SOS5
Releasedatum: 23 september

5SOS5, een toepasselijkere naam kon de Australische band 5 Seconds of Summer zijn vijfde album niet geven. Een deel van de nummers is door de band al naar buiten gebracht, zoals Take My Hand, Me Myself & I en de hit Complete Mess. De nog niet uitgebrachte plaat Easy for You to Say is tijdens de Take My Hand-wereldtour al vaak live gespeeld door de band en was erg geliefd onder de fans, dus de lat ligt hoog voor de studioversie. Volgens de band zul je op 5SOS5 veel horen over donkere en lichte tijden en de unieke relatie die de bandleden met elkaar hebben. 5SOS biedt nog een laatste straaltje zomer deze herfst. (Fleur Satter)

 Danny Vera New Black And White Pt VDanny Vera – The New Black And White Pt. V
Releasedatum: 30 september

Veel stijlvoller dan Danny Vera vind je ze niet. En dat geldt vooral ook op muzikaal gebied. Naast reguliere albums brengt Vera regelmatig ep’s uit in de serie The New Black And White, waarop de Zeeuw naast nieuwe muziek ook covers brengt van nummers die veel voor hem betekenen. De eerste vier delen waren stuk voor stuk de moeite waard en dat alleen al is een reden om vol vertrouwen naar deel vijf uit te kijken. De verwachtingen zijn nog eens extra gegroeid door de fijne singles die al zijn verschenen. De samenwerking met Krezip op Make It A Memory, de samenwerking met The Rosenberg Trio op A Fadin’ Blue, het charmante Sorrow’s Leavin’ Town. Laat Danny Vera maar draaien, dan komt alles vanzelf goed. (Ivo Terpstra)Kid Cudi – Entergalactic
Releasedatum: 30 september

Toen Kid Cudi jaren geleden doorbrak, betitelde hij zichzelf als The Man On The Moon. Hierop rapte hij nog sombere teksten als The Sky Might Fall, maar inmiddels blijkt the sky the limit te zijn voor de alleskunner. Entergalactic is de zoveelste poging van de rapper om de rest van het heelal te ontdekken. Dit nieuwe album is een audiovisueel project dat dient als soundtrack voor Cudi’s eerste eigen Netflix-serie. Deze serie gaat over Jabari, een personage dat verdacht veel weg heeft van de rapper zelf. De trailer belooft in elk geval alles wat je van Kid Cudi verwacht en hoopt: een flinke dosis geneurie en schitterende beelden van de ruimte. En een hopelijk hemelse soundtrack. (Guillaume Dijkhuizen)LoupeLoupe – Spring ’19
Releasedatum: 7 oktober

Goed Nederlands muzikaal talent mag niet zomaar verloren gaan. Wat dat betreft is het ook fijn dat Dakota – dat er kort na het uitbrengen van het debuut Here’s The 101 On How To Disappear ­vanwege persoonlijke omstandigheden de brui aan gaf – na wat hervormingen is teruggekeerd als Loupe. Vorig jaar overtuigde de debuut-ep Older en met singles als Too Soon en Better Off werd daar op goede wijze vervolg aan gegeven. Spring ’19 bouwt daar deze herfst ongetwijfeld weer op verder. (Kasper Hermans)

 Pink Oculus Before WisdomPink Oculus – Before Wisdom
Releasedatum: 7 oktober

Pink Oculus stond een jaar of zes, zeven geleden al bekend als een van de meest creatieve artiesten in Nederland, maar door een strijd tegen mentale gezondheidsproblemen én de naweeën van een toxische relatie liet een debuutalbum al die tijd op zich wachten. Pink Oculus trok zich terug, klom op uit het dal en zette haar issues om in iets positiefs: ronduit spectaculaire muziek. De ep HIDE die eerder dit jaar verscheen was daarvan slechts de eerste stap. Electro, hiphop, neo-soul, pop: je wist nooit welke kant van het muzikale alter ego van Esperanza Denswil tevoorschijn kwam. Met de nodige vertraging is Pink Oculus klaar om met Before Wisdom alsnog de hemel te bestormen. (Ivo Terpstra)

 Red Hot Chili Peppers – Return Of The Dream Canteen
Releasedatum: 14 oktober

Het is de voorbije jaren niet altijd even druk geweest rondom Red Hot Chili Peppers, maar dat is in 2022 wel even anders. De geroutineerde Amerikaanse rockband knalt er deze herfst namelijk al zijn tweede album uit. Nadat het eind maart de beurt was aan Unlimited Love, volgt nu Return of the Dream Canteen. De albumhoes maakt alvast de nodige tongen los, vanwege zijn zeer excentrieke stijl met tweedimensionale kleurklodders. Gelukkig draait het vooral om de muziek en die is afgaande op de single Tippa My Tongue dik in orde. Lekkere funky rock met de kenmerkende baslijnen van Flea. Laat de droomkantine maar terugkeren. (Kasper Hermans)Alter Bridge Pawns KingsAlter Bridge – Pawns & Kings
Releasedatum: 14 oktober

Inmiddels is het viertal van Alter Bridge om en nabij de vijftig lentes, maar de top lijkt nog altijd niet in zicht. Album voor album bleef de Amerikaanse hardrockband stappen vooruit zetten, met moderne rockklassieker Walk The Sky als absoluut hoogtepunt. Voorlópig hoogtepunt moeten we zeggen, want ja: als Alter Bridge blijft doen wat het tot nu toe altijd gedaan heeft, is opvolgplaat Pawns & Kings de volgende trede van de trap omhoog. De titeltrack overtuigde door het sterke refrein, het agressieve Silver Tongue deed terugdenken aan de beukende geen-genade-metal uit de beginjaren van de band en met Sin After Sin volgde een heerlijk lange single van epische proporties. Tien tracks, een speelduur van bijna een uur. Dit najaar woedt een hardrockstorm door ons land. (Ivo Terpstra)

 Taylor Swift MidnightsTaylor Swift – Midnights
Releasedatum: 21 oktober

Ook popicoon Taylor Swift komt deze herfst met een gloednieuw album. Dat maakte ze bekend bij de MTV Awards in augustus. De laatste platen van Swift zijn vooral heropgenomen albums geweest. Zo nam ze Fearless en Red nog een keer op, in Taylors Version-stijl. evermore was het laatste album dat helemaal nieuw uitkwam, in 2020, en nu dus Midnights: haar tiende studioalbum met dertien nummers. Het zal een bundel worden van platen die midden in de nacht zijn geschreven, met daarop nachtmerries en prachtige dromen die terugkomen. Dat klinkt – zoals eigenlijk altijd bij Swift – weer veelbelovend. (Nienke Teunissen)

 Arctic Monkeys CarArctic Monkeys – The Car
Releasedatum: 21 oktober

Op Lowlands waren er wat gemixte reacties over het optreden van Arctic Monkeys. Een ding was zeker: het publiek kreeg geen enkel nieuw nummer te horen. Een week later kondigde de Britse band plots zijn nieuwe album aan, genaamd The Car. Er zullen tien nummers op het album staan, waarvan een al uit is als single. There’d Better Be A Mirrorball is een zoetsappige plaat met ook veel invloeden vanuit de jazz; iets dat we nog niet veel hebben gehoord van de indierockband. Komt er weer een nieuwe variant van Arctic Monkeys of wordt het verder toch weer een vertrouwde ram-plaat? Het definitieve antwoord komt op 21 oktober. (Nienke Teunissen)

 Simple Minds Direction Of The HeartSimple Minds – Direction Of The Heart
Releasedatum: 21 oktober

Electrorock met een feel-goodsound. Dat belooft Simple Minds met alweer het negentiende studioalbum. Er zal genoeg te beleven zijn op de nieuwe plaat van de Schotse newwavelegendes. Act Of Love is een van de eerste nummers die Simple Minds ooit schreef, wordt nu pas uitgebracht, maar ademt in alles de doorbraakjaren van de band. De andere singles Vision Thing en First You Jump klinken juist weer heel modern en bijzonder dansbaar. En dan kunnen we ook nog een gastbijdrage van Sparks-frontman Russell Mael en een cover van de Amerikaanse rockband The Call verwachten. Laat het maar aan Simple Minds over om op 21 oktober een lade vol positiviteit te openen. (Ivo Terpstra)


 

S10 De DiepteS10 – Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt
Releasedatum: 28 oktober

Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Me Denkt. Met dat in het achterhoofd heeft de pas 21-jarige S10 nu al het eeuwige leven. Want het is moeilijk voor te stellen dat tracks als De Diepte en Adem Je In ooit nog uit het collectieve geheugen zullen verdwijnen. De aankondiging van het nieuwe album van S10 werd terecht met veel gejuich ontvangen. Naast bovengenoemde tracks zal ook een aantal samenwerkingen op Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Me Denkt terug te vinden zijn. De single Laat Me Los (met BLØF) kennen we al, over de andere twee gastartiesten wil Stien den Hollander nog niet te veel loslaten.  (Ivo Terpstra)

 


 

Weyes Blood DarknessWeyes Blood – And In The Darkness, Hearts Aglow
Releasedatum: 18 november

Een van de muzikale parels uit 2019 is zonder twijfel het album Titanic Rising van Weyes Blood. De inmiddels 34-jarige Amerikaanse singer-songwriter klinkt op Titanic Rising als de zeldzame combinatie van Kate Bush en Karen Carpenter. Drie jaar later verschijnt haar nieuwe album met de poëtische titel And in the Darkness, Hearts Aglow. Deze plaat zal tien tracks bevatten. De eerste single van And in the Darkness, Hearts Aglow verscheen op 12 september en doet de hooggespannen verwachtingen alleen maar verder stijgen. Op zijn minst kanshebber op de titel ‘beste herfstalbum van 2022’. (Martijn Vermeulen)