Festival Warm-Up: Sziget Festival

Sziget staat in de muziekwereld bekend als een van de grootste festivals wereldwijd. Sziget is niet alleen de naam van het festival, maar ook van het Hongaarse eiland waar het op gehouden wordt. Sziget wordt tussen 9 en 16 augustus omgetoverd tot een magische omgeving vol met muziek. Met de line-up dit jaar zijn er genoeg namen waar je niet omheen kunt: The Chainsmokers, Major Lazer en Macklemore bijvoorbeeld. Hier zijn de acts die je net zo goed niet mag missen, maar die minder voor de hand liggen!

Vince Staples
Vince heeft niet alleen een indrukwekkende sterke solo-discografie, maar hij is ook een van de meest gewilde gastartiesten. Als je naar de samenwerkingen luistert, begrijp je meteen waarom. Op het laatste album van Gorillaz opent Vince met een van de meest energieke nummers van 2017. Niet lang geleden kwam Vince met een nieuw album vol met bangers voor een fantastische liveshow. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn alle gasten op het album grote namen zoals Kendrick Lamar, Flume en SOPHIE. In het kort: zorg ervoor dat je dit creatieve lichtpuntje van hiphop niet mist.

PJ Harvey
Deze Britse artieste bracht in 1992 haar eerst album uit en is 25 jaar later nog steeds een van de meest innovatieve artiesten in de indie-scene. Het meemaken van een show van PJ Harvey is zeker een must, want ze creëert een sfeer die je zelden meemaakt. Waar Sia vorig jaar een theaterstuk neerzette op mainstage, is de verwachting dat nu PJ Harvey een artistiek tintje aan de mainstage toevoegt. Met een beetje geluk krijg je ook nog wat nummers van het iconische Let England Shake te horen.

Flume
Geliefd bij zowel mainstream als underground liefhebbers is Flume een act die je niet mag missen. De dj en producer heeft behoorlijk naam gemaakt wat betreft elektronische muziek: hij is zo iconisch dat hij min of meer een subgenre heeft gecreëerd. Flume is een waar muzikaal persoon die een van de vele bewijzen is dat je als dj veel meer kunt in een live-set dan op play drukken. De enige reden dat deze topper niet op mainstage staat, is omdat de hele ervaring meer magisch is binnen (in een tent) met lichteffecten.

Onze Nederlandse trots: De Staat en Chef’Special
Wie ooit eens een keer op een festival is geweest, heeft in ieder geval één van de twee een keer gezien. De Staat heeft zich afgelopen jaren helemaal getransformeerd tot een echte liveband en elke show is dan ook weer genieten. Chef’Special heeft een hectische tijd achter de rug na getourd te hebben met een van de grootste popbands wereldwijd: Twenty One Pilots. Daarnaast hebben ze ook nog eens een heel nieuw album uitgebracht. Een herboren Chef’Special is nu weer de festivals af aan het gaan met een vernieuwde act. Energieke uitspattingen afgewisseld met kalme ballades creëren een emotionele rollercoaster. Oftewel: niet te missen!

Het Eiland
Er is een vrachtlading aan artiesten van de bovenste plank op Sziget, maar als je met iemand praat over zijn herinneringen aan het festival wordt er altijd gesproken over het eiland als geheel. Het hele eiland is namelijk omgetoverd tot een soort Efteling met allemaal verschillende vormen van entertainment, dus vergeet vooral niet genoeg rondjes te lopen om alles te aanschouwen.