Het beste van de muziekmaand juni (2024)

earthtone9 In Resonance Nexus

De muziekmaand juni was een maand van ups en downs. Gelukkig overheersten de ups zoals de interviews die Ivo Terpstra en Joost Landzaat hadden met respectievelijk EarthTone9 en Lorrèn. Vele ups waren er te vinden op de diverse festivals zoals Pinkpop, Defqon 1 – iets verder van huis – Glastonbury en ook het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland kan in dat rijtje gevoegd worden. Bezoekers van Pinkpop moesten helaas de eerste anderhalve dag soms afzien door de weersomstandigheden, maar volgens een grote meerderheid werd dat meer dan goed gemaakt door optredens van onder meer Ed Sheeran, Keane en Nothing but Thieves. Verdrietig nieuws kwam afgelopen weekend uit Biddinghuizen waar op hardstyle-festival Defqon 1 een dode te betreuren was. Politie en justitie spreken van een zorgelijke ontwikkeling in het aantal aan drugsgebruik gerelateerde (dodelijke) slachtoffers tijdens festivals in Nederland.

Track op repeat

En er is deze maand traditiegetrouw ook een track op repeat en natuurlijk is dit ook één van de vele ups. Deze maand mocht redacteur Martijn Vermeulen zijn favoriete track van de maand met ons delen:

Op 14 juni verscheen het album One Hand Clapping van Paul McCartney en zijn band Wings. Dit live studioalbum werd bijna vijftig jaar geleden opgenomen, maar nooit eerder officieel uitgebracht. The Beatles waren vier jaar daarvoor als band gestopt en McCartney – die door critici als hoofdschuldige werd aangewezen voor het uit elkaar vallen van The Beatles – probeerde met zijn nieuwe band Wings voet aan de muzikale grond te krijgen. Met succes overigens.

In deze periode speelde McCartney geen songs van The Beatles en dat maakt deze opname van The Long And Winding Road/Lady Madonna nu juist zo bijzonder. Je hoort McCartney op een wat verweerde piano in een zo goed als verlaten studio. Vanaf de eerste toetsaanslag, de emotie, het gevoel van weemoed. Je kunt zijn verdriet, zijn overtuigend onzekere verlangen bijna aanraken. Zeker als je je beseft dat het lied zelf juist gáát over de groeiende spanning binnen The Beatles. Na iets meer dan een minuut lijkt het hem te veel te worden en switcht snel naar het vrolijker Lady Madonna en laat hij zijn geniale muzikaliteit volledig de vrije loop.

Dit is nog maar een fractie van wat er te vertellen valt over deze bijzonder mooie opname. The Beatles, men raakt er niet over uitgepraat (inclusief ondergetekende).

Als je ups hebt, heb je ook downs en in het geval van Nieuweplaat.nl was dat een letterlijke down, want in de laatste week van juni was helaas meerdere dagen onze website Nieuweplaat.nl offline. Als gevolg van een technisch ingewikkeld mankement heb je het een aantal dagen moeten stellen zonder Nieuweplaat. Excuses aan onze trouwe volgers, we waarderen jullie geduld en begrip en doen ons best om de maand juli tot onze beste maand ooit te maken! Bij deze onze dank aan iedereen die achter de schermen hard gewerkt heeft om de site weer operationeel te krijgen.

Over ‘achter de schermen’ gesproken: omdat bloed kruipt waar het niet gaan kan en omdat schrijven voor Nieuweplaat simpelweg ontzettend leuk is, heeft oud hoofdredacteur Kasper Hermans zijn comeback aangekondigd. Van hem kun je de komende tijd dus weer vermakelijk kritische en met scherpe pen geschreven recensies verwachten. Welkom terug Kasper!

Naast Kasper heet Nieuweplaat deze maand ook een nieuwe recensent welkom. Onder begeleiding van woordkunstenaar Ivo Terpstra (de man kan ook echt alles) heten we Eva Thijs van harte welkom. Haar eerste bijdrage staat inmiddels op de site.  Wil je net als Eva en Kasper ook ervaren hoe het is om muziek te spotten en te recenseren. Op de onderstaande link vind je meer informatie.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat

Topalbums

Qua albums was juni een wat weinig in het oog springende maand. Veel zesjes en zeventjes, wat natuurlijk al een (dikke) voldoende is, maar die uitschieter naar de acht of hoger was slechts weggelegd voor twee albums: What Happened To The Heart? van AURORA kreeg zelfs een 9. Recensent Britt Smith schreef erover: ‘Het is anders, maar wel echt nog steeds typisch AURORA. Je hoort dat ze bij het produceren van dit album is gaan experimenteren en dat is goed gelukt.’ Daarnaast was Always Centered At Night van Moby goed voor een 8. Jacques van Himst was zeer te spreken over het album: ‘Always Centered at Night is hoe dan ook een echt Moby album geworden maar tegelijkertijd is het een prachtige luisterervaring om mee te maken hoe alle artiesten die hun stem hebben uitgeleend aan deze plaat, op deze manier in de spotlights komen te staan.

Ontvallen

In de maand juni zijn ons een aantal muzikanten ontvallen die – groot of klein, kort of langstondig, hun sporen in de muziek hebben achtergelaten.

De Franse zangeres en actrice Francoise Hardy overleed op 80-jarige leeftijd in haar geboortestad Parijs. In de jaren zestig verwierf ze internationale roem met het lied  Tout Les Garcons Et Les Filles, waarmee ze in Frankrijk nog steeds in de top 20 staat van beste chansons ooit.

Op 53-jarige leeftijd overleed Paul Spencer aan de gevolgen van endeldarmkanker. Deze dj en producer was in de muziekwereld bekend onder zijn artiestennaam Dario G. Onder deze naam scoorde hij diverse hits waar Carnaval de Paris en Sunchyme de bekendste van waren.

Op 57-jarige leeftijd overleed in Los Angeles rapper Brother Marquise. Hij was vanaf het begin lid van de hiphop-formatie 2 Live Crue. Deze groep zorgde in de jaren tachtig en negentig voor de nodige ophef vanwege hun seksueel expliciete teksten en albumhoezen, zo ook met hun grootste hit Me So Horny. Ondanks (of misschien wel dankzij) dat het nummer door radiostations in de ban werd gedaan, bereikte het de nummer 1 status en stond het dertig weken lang inde Billboard Hot 100.

Op slechts 49-jarige leeftijd overleed Crazy Town-rapper en zanger Shifty Shellshock. Hij zal vooral herinnert worden als de maker van de wereldhit Butterfly (‘Come my lady, Come-come my lady’) die hij mede te danken had aan de heren van de Red Hot Chili Peppers die een sample leverden voor het lied en meeschreven aan de tekst.

Tot slot

Om met een paar opbeurende ups te eindigen: voor velen zal de zomervakantie aanstaande zijn. Na een periode van hard/veel/vaak werken, (af)studeren, eindexamens maken, of welke andere activiteit waar veel van je tijd in is gaan zitten, breekt hopelijk een periode van ontspanning, plezier en gevoel van vrijheid aan. We wensen je in deze periode alle goeds en moois toe. Op onze manier hopen we daar een steentje aan bij te dragen door regelmatig nieuwe, passende en verrassende tracks en albums te posten. Dus check ook vanaf je vakantieadres de site Nieuweplaat.nl.

Dat geldt natuurlijk ook voor alle thuisblijvers. Ook voor jou doen we ons best om je te verblijden met de nieuwste muziek, de mooiste platen en boeiende interviews!