2019: ‘Voor mij is Kensington een keihard werkende band met hart voor muziek’

Er zit weer een bewogen muziekjaar op. Het was vooral het jaar waarin Nederland het Eurovisie Songfestival won. Gelukkig viel er nog veel meer te beleven op muziekgebied. Iedereen binnen Nieuweplaat heeft daar zijn eigen kijk op. Dit keer blikt recensent Kayleigh Mensinga terug op het afgelopen muziekjaar.

De ontdekking

Ik ben samen met een vriendin in november naar een concert van de Australische folkband Hollow Coves geweest in de Vondelkerk in Amsterdam. Ik ging zonder enige kennis van hun muziek naar het optreden, dus ik was erg benieuwd. Van de eerste tot en met de laatste noot heeft de band mij echter geboeid. Ik vond het zelfs zo goed dat ik al kaartjes heb gekocht voor hun concert in TivoliVredenburg volgend jaar.

De tegenvaller

Ik vond het erg lastig om mijn tegenvaller van 2019 te benoemen, want ik heb dit jaar binnen mijn genre alleen maar naar geweldige albums geluisterd. Als ik dan toch een teleurstellende plaat moet kiezen, dan is het Western Stars van Bruce Springsteen. Na een aantal keren draaien vond ik het wel genoeg en ik zal het album niet zo snel meer opzetten. Ik luister dan liever nog een keer naar lekkere rocknummers van The Boss zoals Born To Run en Dancing In The Dark.

Het muziekmoment

Mijn 2019 stond vol met bijzondere concerten en mooie muziekmomenten. Ik ben het afgelopen jaar naar heel veel concerten geweest, maar de speciaalste was het optreden van Metallica in het Twickenham Stadium in Londen. Het was mijn allereerste concert in zo’n groot stadion. Metallica staat bekend om hun goede liveshows en dat hebben ze volkomen waargemaakt. Ik heb ontzettend genoten en zal dit optreden nooit vergeten. Verder vond ik het voor de eerste keer luisteren naar het album Tim van Avicii een ontroerend muziekmoment. Zijn dood doet mij nog steeds veel verdriet.

Het album

Wat mij betreft is Time van Kensington het beste album van 2019. Ik heb het inmiddels ontelbare keren in de auto en thuis gedraaid en het verveelt geen moment. Na het schrijven van de recensie ontdekte ik pas dat niet beschreven nummers als Island en No Me eigenlijk de juweeltjes van Time zijn. Kensington is een band die je of geweldig of helemaal niets vindt, maar degenen die zeggen dat alles op elkaar lijkt moeten maar eens luisteren naar nummers als A Perfect Family Day en Bats. Voor mij is Kensington een keihard werkende band met hart voor muziek en voor hun (en mijn) stad Utrecht.

Hier kijk ik naar uit

Ik heb genoeg concertkaartjes binnen om ook 2020 tot een fantastisch muziekjaar te maken. Toch kijk ik het meest uit naar de Black Gold-tour van Editors. Volgend jaar zal ik mijn favoriete band in Düsseldorf, Londen en Den Haag gaan zien. Daarnaast kijk ik uit naar de nieuwe plaat van Circa Waves. Deze vrolijke band uit Liverpool kan ook in 2020 rekenen op mijn support.