Deze albums mag jij in de herfst van 2023 niet missen

De herfst is begonnen! Hoewel september begon met een ware hittegolf, zullen de komende maanden de temperaturen onheroepelijk dalen. Dan is het extra lekker als je je kan opwarmen aan heerlijke muziek. Bekijk hier welke topalbums er deze herfst in aantocht zijn!Doja Cat – Scarlet
Releasedatum: 22 september

Ooit zei rapper en zangeres Doja Cat dat haar albums Planet Her en Hot Pink alleen gemaakt waren om geld te verdienen. En dat geld is er vast gekomen voor de Amerikaanse, want ze scoort hit na hit. Ook de drie singles die ze al uitbracht voor haar komende album Scarlet bestormden de hitlijsten. In de zomer kwam Doja Cat weer in opspraak, vanwege ruzies met haar fans op sociale media. Ze lijdt er niet onder; in oktober begint haar stijf uitverkochte, eerste arenatour, die ook in thema de Scarlet Tour heet. (Nienke Teunissen)

 Ed Sheeran – Autumn Variations
Releasedatum: 29 september

Waar sommige artiesten jaren doen over een nieuw album uitbrengen, doen andere artiesten dit binnen een aantal maanden weer. Zo ook Ed Sheeran. Zijn reeks aan wiskundige symbolen is klaar met Subtract als laatste album, wat in mei dit jaar uitkwam. Op 29 september zal Sheeran met Autumn Variations de verhalen vertellen van zijn vrienden, geïnspireerd op het album Enigma Variations van de componist Edward Elgar. Voor de muziek werkte de Britse zanger samen met de gitarist van The National. Laten we hopen dat we meer kunnen genieten van deze muziek dan van het nieuwste album van The National. (Nienke Teunissen)


Darlyn – Roll With The Punches
Releasedatum: 6 oktober

Met Night and Day gaven ze al een voorproefje van wat we mogen verwachten van het tweede studio-album van de band Darlyn. En mocht je die track fijn vinden, dan ga je Roll With The Punches helemaal fantastisch vinden. Het album heeft elf tracks en gaat verschillende muzikale kanten op. En of het nou een ingetogen nummer is of een krachtige rocktrack, de stem van zangeres Diwa Meijman lijkt alle verschillende stijlen die op het album staan prima aan te kunnen. (Joost Landzaat)


Danny Vera – DNA
Releasedatum: 13 oktober

Americana is een genre dat vaak put uit elementen van folk, country, blues, rock, en rootsmuziek. Deze stijl laat zich inspireren door de rijke muzikale erfenis van de Verenigde Staten, maar biedt tegelijkertijd ruimte voor nieuwe benaderingen en creativiteit. Die twee elementen zijn aan Danny Vera wel toevertrouwd, zoals te horen is op zijn nieuwste album DNA. Gebruikmakend van instrumenten en opnametechnieken van weleer, klinkt DNA tegelijkertijd authentiek en hedendaags. De plaat is opgenomen in de schouwburg van Middelburg en deze stad kent een lange historie met Amerika. De uit Middelburg afkomstige Vera voegt met DNA een eigen muzikale voetnoot of bladzijde toe aan deze rijke geschiedenis. Oordeelt u zelf vanaf 13 oktober. (Martijn Vermeulen)


herfstWithin Temptation – Bleed Out
Releasedatum: 20 oktober

Al meer dan een kwart eeuw staat Within Temptation eenzaam en alleen bovenaan in Nederland als het aankomt op symfonische metal. Dat er door de jaren heen niet aan power is ingeboet, bewees Within Temptation op onder andere de meest recente single en tevens titeltrack Bleed Out. Vooral in het intro en na elk refrein vliegen de knallende decibellen je om de oren. Ondertussen vertelt Bleed Out het hartverscheurende verhaal van een vrouw in Iran die werd vermoord omdat ze weigerde een hijab te dragen. Kortom, in alles een krachtige track van Within Temptation, die veel verwachtingen schept voor het volledige album. (Kasper Hermans)

 Pip Blom – Bobbie
Releasedatum: 20 oktober

We hebben al van vier nummers mogen genieten die op het derde album gaan staan van de Amsterdamse indierockband Pip Blom. Tiger, Is This Love?, Kiss Me By The Candlelight en Get Back leggen de verwachtingen hoog voor Bobbie. De band, vernoemd naar de leadzangeres, heeft voor het album samengewerkt met de band Personal Trainer. Naast deze opkomende band heeft Pip Blom ook samengewerkt met zanger Alex Kapranos, ook bekend als zanger van Franz Ferdinand.  Op 20 oktober is het dan zover, als er natuurlijk wel genoeg vinyl is. Anders zouden we, net als de vorige keer, zomaar een maandje langer moeten wachten. (Nienke Teunissen)


chronicles of a diamondBlack Pumas – Chronicles Of A Diamond
Releasedatum: 27 oktober

Hoe soul weer fris en modern werd. Black Pumas kwam eigenlijk uit het niets, maar legde in 2019 wel een zeer fijn zelfgetiteld debuutalbum op de plank met enkele heerlijke aspirant soulklassiekers als Colors en OCT 33. Ook live gaven ze daarna een paar heerlijke shows, ook op festivals. Nieuws over nieuwe muziek liet lang op zich wachten, maar afgelopen maand was daar dan eindelijk de single More Than A Love Song. Black Pumas kondigde bovendien het album Chronicles Of A Diamond aan. Frontman Eric Burton noemt de plaat meer ‘het tweede debuut’ dan de opvolger van de eerste langspeler. Dat maakt ons alleen maar meer nieuwsgierig. (Kasper Hermans)


History Books

The Gaslight Anthem – History Books
Releasedatum: 27 oktober

Als je een single kan maken met niemand minder dan Bruce Springsteen dan moet je er ook maar direct de titeltrack van maken. Dat lijkt de gedachtengang te zijn geweest bij The Gaslight Anthem. De band rondom Brian Fallon maakte negen jaar geleden zijn laatste studioplaat met Get Hurt. Fallon ging daarna solo en produceerde liefst vier albums alvorens hij de weg terugvond naar zijn band. Het resultaat wordt de plaat History Books. Naast de eerder genoemde samenwerking kwam ook al het nummer Positive Charge uit. (Kasper Hermans) 


Alles AndersWIES – Alles Anders
Releasedatum: 27 oktober

WIES is een van de fijnste Nederlandstalige bands van het moment. Vleugels pop, indie en soms rock aangevuld met de fijne stem van van zangeres Jeanne Rouwendaal zorgen keer op keer weer voor fijne songs. Dit jaar kwamen al de nummers Voor de Gek, Blijf Weg en Leugenaar II uit. Dit allemaal in het functie van het album Alles Anders. Hoewel het voelt alsof WIES al jaren meedraait, wordt het pas het tweede album van het Amsterdamse poptrio. In 2021 kwam het debuut Het Is Een WIES uit. Destijds was touren geen sinecure vanwege de coronapandemie. Nu zal dat een stuk makkelijker zijn. (Kasper Hermans)  

 


Chris Stapleton – Higher
Releasedatum: 10 november

Hij is een absolute grootheid in de Verenigde Staten en Canada. Dat bleek ook begin dit jaar weer toen hij het Amerikaanse volkslied mocht zingen voorafgaand aan de Super Bowl. Een optreden dat daar veel emoties losmaakte. Desondanks is Chris Stapleton nog altijd relatief klein buiten Noord-Amerika. Dit ondanks zijn prachtige muziek en vooral verbluffende stemgeluid. Country is nu eenmaal niet het genre dat in Europa veel enthousiasme genereert. Wellicht verandert dat dankzij zijn nieuwe plaat Higher. Aan de prachtige single White Horse kan het in ieder geval niet liggen.  (Kasper Hermans)

 


Dolly Parton – Rockstar
Releasedatum: 17 november

In augustus bracht Dolly Parton (77!) haar versie van Let It Be uit, met Paul McCartney, Ringo Starr, Peter Frampton en Mick Fleetwood. Dat is een indrukwekkend lijstje namen, maar dat is alleen nog maar een van de singles van het album Rockstar, dat op 17 november verschijnt. De plaat telt 30 nummers, waarvan 9 origineel. Verder staat het 4-dubbelalbum vol covers van rockplaten, omdat Dolly vond dat ze de plek die ze vorig jaar kreeg in de Rock & Roll Hall Of Fame ook echt moest verdienen. En dus maakte ze een rockplaat. Dat deed ze samen met muzikale helden als Sheryl Crow, Elton John, Stevie Nicks, Sting, en natuurlijk haar petekind Miley Cyrus. Alleen al het feit dat werkelijk iedereen van naam meteen klaar staat op met Dolly te werken, maakt dat de titel van het album de lading dekt. Of het nu in de wereld van country of rock is, Dolly Parton is een ster. (Astrid de Jong)


Eén van de herfstalbums recenseerden we al! Check hier wat we vonden van Skyboy van Duncan Laurence.