Deze dertien albums kleuren jouw zomer van 2022

Breezy

Het is zomer! En na twee zomers zijn de festivals en grote concerten eindelijk weer terug. Maar dat betekent niet dat artiesten niet ook nog druk zijn met het uitbrengen van nieuwe muziek. Deze zomer staat er ook weer meer dan genoeg op het menu. Dertien van de belangrijkste albums lichtten we alvast voor je uit.

Home, before and after

Regina Spektor – Home, before and after
Releasedatum: 24 juni

Regina Spektor beschikt over een van de meest betoverende zangstemmen van dit moment. Voeg daar haar onuitputtelijke creativiteit aan toe en het moge duidelijk zijn dat haar nieuwe album Home, before and after in de categorie ‘niet te missen’ moet worden geschaard. De single Becoming All Alone maakte indruk door de spectaculaire strijkers, terwijl Loveology barstte van de taalvondsten en prachtig pianowerk. Spektor liet ons liefst zes jaar op een nieuw album wachten, maar dat geduld lijkt rijkelijk te worden beloond. (Ivo Terpstra)BreezyChris Brown – Breezy
Releasedatum: 24 juni

R&b-ster Chris Brown heeft voor zijn nieuwe album een heel arsenaal aan collega-muzikanten verzameld voor zijn nieuwe album Breezy. De lijst: Wizkid, Bleu, Blxst, Anderson .Paak, Jack Harlow, Fivio Foreign, Tory Lanez, EST Gee, Ella Mai, H.E.R. en Lil Wayne. Dat betekent echter niet dat Brown niets solo aanlevert, op Breezy staan immers 23 nummers, waaronder de single WE (Warm Embrace). Naar eigen zeggen is Breezy een plaat met vertederende muziek, waarmee hij vooral vrouwelijke luisteraars zal raken. Ovreigens is de haardracht op de albumhoes niet gefotoshopt. Brown liet zich zo scheren door de artistieke barber Rob the Original. (Kasper Hermans)Last Night In The BittersweetPaolo Nutini – Last Night In The Bittersweet
Releasedatum: 1 juli

Na acht jaar wachten verschijnt op 1 juli het nieuwe album van de Schotse singer-songwriter Paolo Nutini. Inmiddels zijn vier singles van Last Night in the Bittersweet uitgebracht en die zijn stuk voor stuk het wachten meer dan waard geweest. Last Night in the Bittersweet zal maar liefst zestien tracks gaan bevatten met als ‘vanouds’ een muzikale mix van pop, rock, folk en easy listening. En dat alles verbonden door de doorleefde, karaktervolle soulstem van Nutini. Met recht heel veel om naar uit te kijken dus. (Martijn Vermeulen)

 ToastNeil Young & Crazy Horse – Toast
Releasedatum: 8 juli

Versleten is Neil Young nog altijd niet. De 76-jarige zanger bracht afgelopen december nog de plaat Barn (en in januari volgde een gelijknamige film) uit en dendert hard door in zijn productielust. Het album Toast verschijnt amper zeven maanden na zijn voorganger. Slechts zeven nummers staan er op Toast, maar de totale speeltijd is wel dik boven de vijftig minuten. Verder maken Young en Crazy Horse er tegenwoordig een gewoonte van om de platen te vernoemen naar de plaats van opname. Colorado uit 2019 werd opgenomen in Colorado, Barn in een schuur en Toast in de Toast Studios in San Francisco. (Kasper Hermans)Special

Lizzo – Special
Releasedatum: 15 juli

De aanloop naar het nieuwe Lizzo-album Special kende de nodige controverse. In de lyrics van de single Grrrls gebruikte de razend populaire zangeres het woord ‘spaz’. Daar waren veel fans niet blij mee, omdat het denigrerend is voor mensen met een handicap. Ophef alom en dus haastte Lizzo zich om excuses aan te bieden en een nieuwe, gekuiste versie van de track uit te brengen. De uitglijder daargelaten is Special absoluut een plaat om niet te missen. Lizzo komt al-tijd met spectaculaire ingevingen en heeft niet alleen een geweldige zangstem, maar kan ook rappen als de beste. Dat er ook genoeg te dansen valt, bleek al uit leadsingle About Damn Time. Na doorbraakalbum Cuz I Love You (2019) lijkt Lizzo op weg naar alleen maar meer succes. (Ivo Terpstra)RENAISSANCEBeyoncé – RENAISSANCE
Releasedatum: 29 juli

Het is alweer zes jaar geleden dat Beyoncé haar laatste solo-album uitbracht. Na de release van Lemonade volgde in 2018 nog wel het album Everything Is Love dat ze samen met echtgenoot Jay-Z uitbracht, gevolgd door hoor haar bijdragen aan de soundtrack van The Lion King (The Gift) een jaar later. Inmiddels is bekend dat haar nieuwe album RENAISSANCE gaat heten en vanaf 29 juli beschikbaar zal zijn. Dat hebben streamingdiensten Tidal en Spotify bekend gemaakt. Bij de aankondiging van het album viel ook het woord ‘act i’ te lezen, wat zou kunnen betekenen dat er na het album nog meer gaat komen. Dankzij de single Break My Soul is er alvast een eerste preview van de plaat. (Stef Ketelaar)

 The Alchemist’s EuphoriaKasabian – The Alchemist’s Euphoria
Releasedatum: 5 augustus

Een nieuw album uitbrengen is op zichzelf al een spannende gebeurtenis voor een band. Als het een eerste album is met een nieuwe leadzanger, omdat de vorige Tom Meighan na pakweg 20 jaar ‘in goed overleg’ vertrok, betreft is een nieuw album een spannende gebeurtenis-next level! The Alchemist’s Euphoria verschijnt op 5 augustus en wordt de vuurdoop van Serge Pizzorno als leadzanger. Natuurlijk is Pizzorno alles behalve een onbekende naam binnen de band. Hij is al sinds de oprichting van Kasabian in 1999 aanwezig als gitarist, songwriter en tweede stem. Na zijn soloproject The S.L.P. uit 2019 liet hij op de singles ALYGATYR en SCRIPTVRE de nieuwe lijn van Kasabian alvast horen. (Martijn Vermeulen)

 Viva Las Vengeance

Panic! At The Disco – Viva Las Vengeance
Releasedatum: 19 augustus

Toen Panic! At The Disco rond 2015 de switch maakte van meerkoppige rockband naar soloproject van Brendon Urie, zullen niet veel mensen nog een stuiver voor een glorieuze toekomst hebben gegeven. Maar zie daar: Panic! At The Disco is populairder dan ooit, met name door het megasucces van het album Pray For The Wicked uit 2018, met daarop monsterhit High Hopes die inmiddels al meer dan 1,2 miljard (!) Spotify-streams mocht bijschrijven. Urie heeft Panic! At The Disco op overtuigende wijze omgetoverd van emorock naar hitmachine. Het is zeer interessant of Urie met het nieuwe album Viva Las Vengeance nog groter en groter weer te worden. Het vrolijke titelnummer toonde aan dat het met de hitgevoeligheid van PatD nog altijd goed zit. (Ivo Terpstra)Holy FvckDemi Lovato – Holy Fvck
Releasedatum: 19 augustus

Demi Lovato maakte in het begin van haar loopbaan de switch van stoere rock naar pop, maar nu lijkt de zangeres ondanks haar grote succesen terug te keren naar haar startstijl. Op de single SKIN OF MY TEETH rockt ze weer ouderwets. Dat in combinatie met de spraakmakende albumhoes en vanwege de titel Holy Fvck ligt het in de lijn der verwachting dat het volledige album niet voor de poppoes zal zijn. Dat wordt ongetwijfeld een ander type plaatje dan het sterke vorig jaar verschenen Dancing With The Devil…The Art of Starting Over. Hopelijk haalt ze die kwaliteit nu weer boven. (Kasper Hermans)

 Will of the PeopleMuse – Will Of The People
Releasedatum: 26 augustus

Als de grootste Britse band van de 21e eeuw een nieuw album aankondigt, is dat op zichzelf al reden voor een feestje. Deze band is sinds hun eerste album Showbiz in 1999 verscheen, de definitie van vooruitgang geworden. De variatie in muziekstijlen die Muse op zijn – tot nu toe – acht studioalbums heeft laten horen, is bijna ontelbaar. Zijn nieuwste album, Will Of The People, zal ongetwijfeld nog meer stijlen toevoegen. De eerste drie singles, Won’t Stand Down, Compliance en Will Of The People, van dit album die de afgelopen maanden verschenen geven daar namelijk alle blijk van! Voor velen nu al het muzikale hoogtepunt van het jaar. Kan Muse deze hooggespannen verwachtingen inlossen? (Martijn Vermeulen)

 Lightyears BetterTim Knol – Lightyears Better
Releasedatum: 26 augustus

Zanger (en gitarist) Tim Knol gooide een paar jaar geleden het roer om en ging gezond leven. Minder snacks, minder alcohol, en wandelen, wandelen, wandelen. Het gaf hem een fittere look, maar ook een lekker gevoel. Toepasselijk genoeg heet het album dat deze zomer verschijnt dan ook Lightyears Better. Het thema van het album is verandering, maar het klinkt afgaande op singles Whole New Light en Blind Lemon als vanouds: Americana en een 70’s rocksound. En vanaf oktober kun je de nummers ook live horen, want dan gaan Tim Knol en zijn Wandering Hearts weer fris en fruitig touren. (Astrid de Jong)

 YUNGBLUDYungblud – Yungblud
Releasedatum: 2 september

Waarom Yungblud zijn nieuwe album simpelweg Yungblud heeft genoemd? Het is gek genoeg een ode aan zijn fans. Zij hebben hem geholpen hem een stem te geven. ‘Niets in mijn leven is ooit logischer geweest’, schrijft Dominic Harrison zelf op zijn social media. Yungblud gebruikt die stem dan ook veelvuldig, want het wordt alweer zijn derde album in vier jaar tijd, terwijl hij in diezelfde periode ook nog eens drie ep’s uitbracht. Op de zelfgetitelde plaat is er overing wel plaats voor invloed van buitenaf dankzij een bijdrage van Willow. Verder vind je ook onder andere de single Funeral erop terug. (Kasper Hermans)


 

Asphalt MeadowsDeath Cab For Cutie – Asphalt Meadows
Releasedatum: 16 september

Ondanks dat het vorige studioalbum, Thank You For Today uit 2018, met wisselend succes werd ontvangen, blijft een nieuw album van de Amerikaanse indierockband Death Cab For Cutie een spannend moment. Gaat Death Cab terug naar de basics van een album als Plans, of doen ze wederom een beroep op een voller elektronische sound zoals het geval was op het album Thank You For Today? De eerste twee verschenen singles, Waiting For The Sunrise en Roman Candles, laten het antwoord op deze vraag in het midden. Death Cab heeft namelijk voor beide gekozen. Dat maakt extra benieuwd naar de resterende negen tracks op het tiende studioalbum! (Martijn Vermeulen)