Deze veertien albums mag jij in de winter van 2023 niet missen

Amber Arcades

Aan welke albums kun jij je deze winter opwarmen? Met het begin van de astronomische winter is muziek het perfecte middel om er warmpjes bij te zitten. In de winter van 2023 zijn het opvallend veel langspelers van eigen bodem die het muzikale seizoen kleur gaan geven. Maar ook enkele internationale, gevestigde namen hebben grootse plannen. De redactie van Nieuweplaat selecteerde veertien albums die jij deze winter absoluut niet mag missen.

Iggy Pop Every LoserIggy Pop – Every Loser
Releasedatum: 6 januari

‘The music will beat the shit out of you’ De toon voor het nieuwe jaar zal direct worden gezet wanneer Iggy Pop zijn nieuwe album Every Loser uitbrengt. De Godfather of Punk is inmiddels 75 jaar oud, maar lijkt nog geen enkele vorm van ouderdomsverschijnselen te vertonen. Op de rockende leadsingle Frenzy voegden Duff McKagan (Guns N’Roses) en Chad Smith (Red Hot Chili Peppers) zich aan Pops zijde, maar zelfs die muzikale zwaargewichten worden nog altijd moeiteloos weggeblazen door de onverslijtbare rocklegende. Tweede single Strung Out Johnny klinkt juist heerlijk bombastisch en zat vol verrassende newwaveklanken. Driekoningen 2023 zal vooral de dag van de punkkoning zijn. (Ivo Terpstra)

 Kovacs Child Of SinKovacs – Child of Sin
Releasedatum: 13 januari

Sharon Kovacs maakt al van jongs af aan muziek geïnspireerd door artiesten als Tina Turner en Etta James. Haar debuutalbum Shades of Black haalde in 36 landen de hitlijsten en bezorgde de zangeres een nummer 1-hit in Nederland, optredens op festivals als Sziget en de prestigieuze EBBA-award. Op 13 januari komt haar derde album uit: Child of Sin. Eerder verschenen al meerdere singles van dit album, waaronder Fragile en Goldmine. Een album over haar eigen verleden, met persoonlijke nummers, geproduceerd door Jonathan Quarmby. De zangeres zegt zelf over de plaat: ‘op dit album ben ik dichter dan ooit bij mijn innerlijke kern gekomen.’ Houd overigens onze website in de gaten, want wij spraken Kovacs over haar nieuwe album en haar samenwerking hierop met een op dit moment nog geheime beroemdheid… (Giulia Checchi)

 Edsilia Rombley In Balans
Edsilia Rombley – In Balans
Releasedatum: 13 januari

Nog een zangeres van eigen bodem. Al jarenlang zit Edsilia Rombley in de fijne positie om telkens een switch te kunnen maken tussen Engelstalig en Nederlandstalig. Haar nieuwe album In Balans, dat op 13 januari uitkomt, ontstond grotendeels tijdens de coronacrisis en gaat gepaard met een gelijknamige theatertour die rond dezelfde periode van start gaat. Van het album (dat duetten bevat met onder anderen Kenny B. en Berget Lewis) werden eerder al diverse tracks op single uitgebracht. Tracks als In BalansJe Daagt Me Uit, RustpuntJe Laat Me Zijn en Als Ik Weer Bij Jou Ben laten er geen twijfel over bestaan: Rombley is in vorm. De productie van het album is in handen van Rombley’s echtgenoot Tjeerd Oosterhuis. (Stef Ketelaar)

 Maneskin RushMåneskin – Rush!
Releasedatum: 20 januari

Sinds de Songfestivalwinst met Zitti e Buoni, blijft Måneskin hard aan de weg timmeren. In aanloop naar het nieuwe album Rush! bracht Måneskin de afgelopen tijd vooral Engelstalige nummers uit, maar uit recente single La Fine blijkt dat de rockband het ook nog in vertrouwd Italiaans kan. Het was ook goed om te horen dat het tempo in La Fine eindelijk weer lekker hoog lag. Dat was op eerdere singles als The Loneliest, Mammamia en Supermodel geen zekerheid. Op 27 februari treedt de band op in de Ziggo Dome, nadat de eerder geboekte AFAS Live te klein bleek. En niet alleen de shows van de band zijn groots, ook de samenwerking op Måneskins nieuwe plaat is dat. Op Rush! schiet Rage Against The Machine-gitarist Tom Morello de Italianen te hulp. In veel opzichten een plaat om naar uit te kijken. (Giulia Checchi)

 Sam SmithSam Smith – Gloria
Releasedatum: 27 januari

Na de (TikTok-)hit Unholy van Sam Smith met de Duitse Kim Petras én de single Love Me More wacht iedereen binnen en buiten de LHBTQ-community vol verwachting op het nieuwe album van Smith: Gloria. Niet in het minst omdat de laatste track, met als titel Who We Love, een samenwerking is met Ed Sheeran. In april volgt de tour van Smith, onder dezelfde titel als het album. Over de titel zegt Smith zelf: ‘Er zit een stem van een strijder in ons allemaal en daar moet je goed voor zorgen. Ik heb die stem in mezelf Gloria genoemd. Een stem die constant zegt: ‘Je kunt het’.’ De geruchten beloven op Gloria een persoonlijke revolutie van Smith, met teksten over seks, leugens, passie, zelfexpressie en imperfectie. (Astrid de Jong)

 Shania Twain Queen Of MeShania Twain – Queen Of Me
Releasedatum: 3 februari

Countrypoplegende Shania Twain brengt op 3 februari haar nieuwste album Queen Of Me uit en dat is, zes jaar na het verschijnen van haar meest recente album Now, al voldoende reden tot euforie. Voor Queen Of Me werkt de zangeres samen met verschillende Britse songwriters en producers. Verwacht bijdrages van onder meer David Stewart, Mark Ralph en Jack Savoretti. Naar eigen zeggen heeft Twain in de coronaperiode liefst vier nieuwe albums geschreven. Of deze ook allemaal daadwerkelijk gaan uitkomen is de vraag, maar haar fans kunnen in ieder geval blij zijn met de aankomende release van Queen Of Me. De eerste single Waking Up Dreaming en de promotrack Last Day Of Summer verschenen afgelopen najaar en ontvingen bijna zonder uitzondering goede kritieken. That does impress us much. (Stef Ketelaar)

 Paramore This Is WhyParamore – This Is Why
Releasedatum: 10 februari

Wat komt er na gelach? Lange tijd niets, want na de release van After Laughter was het ruim vijf jaar stil wat betreft nieuw materiaal van Paramore. Dat was misschien ook wel nodig, want veel indruk heeft het album niet achtergelaten. De indierockband had tijd nodig om zichzelf terug te vinden. De reeds verschenen singles This Is Why (tevens titeltrack) en The News geven de hoop dat Paramore onder leiding van frontvrouw Hayley Williams daarin is geslaagd. De juiste vibe lijkt weer aanwezig. Kom dus maar op met de rest van de plaat! Ons geduld wordt op de proef gesteld tot 10 februari, dan komt This Is Why uit. (Kasper Hermans)

 Thomas Azier DesireThomas Azier – The Inventory Of My Desire
Releasedatum: 10 februari

De fans in heel Europa zitten zich al te verheugen: 10 februari verschijnt het vijfde studioalbum van zanger, schrijver en producer Thomas Azier: The Inventory Of My Desire. Natuurlijk weer uitgrebracht op zijn eigen label Hylas Records. Na de rust van de coronatijd, heeft Azier behoefte aan nieuwe beelden, nieuwe input en nieuwe klanken. Voor zijn album werkte hij daarom met muzikanten uit alle richtingen: van experimentele jazz tot pop. Het belooft een poppy album te worden, met een flinke scheut poëzie en van begin tot eind zeer intuïtief: alles is opgenomen in één, hooguit twee takes. Wie bij Aziers recente tour was, heeft al kunnen proeven. Wie de single Faces beluistert, kan de honger stillen. Wie nog lang niet voldaan is, kan vanaf 10 februari alles tot zich nemen. (Astrid de Jong)

 Amber ArcadesAmber Arcades – Barefoot On Diamond Road
Releasedatum: 10 februari

Wat hebben we lang moeten wachten op nieuwe muziek van Amber Arcades…  Maar geduld is een schone zaak en het was het wachten meer dan waard: met singles Just Like Me en Odd To Even was de comeback van zangeres Annelotte de Graaf met haar Amber Arcades zeer aangenaam te noemen. Twee tracks die op het eerste gehoor rustig en bedeesd aandeden, maar per luisterbeurt aan kracht wisten te winnen. De creativiteit van Amber Arcades kent weinig grenzen en dus kun je alleen het onverwachte verwachten van het nieuwe album Barefoot On Diamond Road. (Ivo Terpstra)

 


 

P!nk TrustfallP!nk – Trustfall
Releasedatum: 17 februari

P!nk belooft op 17 februari met een heel ‘eerlijk’ album te komen: Trustfall. Het is alweer haar negende studioalbum en volgens P!nk zelf is dit het beste album dat ze tot nu toe maakte. De Amerikaanse heeft zich laten inspireren door persoonlijke tegenslagen, zoals het overlijden van haar vader, en hoe ziek zij en haar zoon werden door corona. Ook live gaat ze de songs spelen, tijdens haar P!nk Summer Carnival Tour (samen met Pat Benatar!), die haar ook langs Pinkpop brengt. De eerste klanken kun je al vinden, zoals de single Never Gonna Not Dance Again, die ze ook al live speelde tijdens de American Music Awards. (Astrid de Jong)

 Navarone VNavarone – V
Releasedatum: 17 februari

Lange tijd kon je Navarone betitelen als de Led Zeppelin van de Lage Landen, maar voor het nieuwe album V kiest de Nijmeegse band bewust voor een nieuwe koers. De successen na de finaleplaats in The Voice Of Holland en de grote (voorprogramma)shows die daaruit volgden, smaken naar meer voor Navarone. Verwacht van V minder scheurende rock en veel meer popinvloeden. Frontman Merijn van Haren wilde met het album persoonlijker én toegankelijker uit de hoek komen, om daarmee definitief de stap naar het mainstreampubliek te kunnen zetten. Een gedurfde keuze met het oog op de fans van het eerste uur. Toch tonen singles als Come What May, The End Of The World, Wire, Keep On Running en Can’t Love aan dat de deur op V ook voor de rockliefhebber blijft openstaan. (Ivo Terpstra)

 Gorillaz Cracker IslandGorillaz – Cracker Island
Releasedatum: 24 februari

De virtuele band Gorillaz verrast al jaren met vernieuwende muziek en bijzondere samenwerkingen met artiesten uit allerlei verschillende genres. Zo ook op zijn vorige album, Song Machine: Season One, Strange Timez, dat door onze redactie met een 9 werd beoordeeld. Op het aanstaande album van de band, Cracker Island, staan wederom samenwerkingen met grote artiesten. Eerder verschenen al singles met Tame Impala en Bootie Brown en met Thundercat, maar daar blijft het niet bij. Ook Bad Bunny, Beck, Stevie Nicks en Adeleye Omotayo zullen hun steentje bijdragen. Het nummer Baby Queen is daarnaast onderdeel van de officiële soundtrack van FIFA 23. De eerste singles (waaronder ook Skinny Ape) stellen allesbehalve teleur en Gorillaz kennende zal de rest van de plaat dat ook zeker niet doen. De ideale plaat om je uit je winterdip te halen; hij kan niet snel genoeg verschijnen! (Giulia Checchi)


 

Algiers ShookAlgiers – Shook
Releasedatum: 24 februari

Van zichzelf is de muziek van Algiers al uniek te noemen. De Amerikaanse band lijkt zijn inspiratie werkelijk overal vandaan te halen. Hiphop, rock, soul, jazz, industrial, postpunk. Het verschilt haast per nummer welke kant van Algiers je te zien krijgt. Dat bleek al uit de vorige langspeler There Is No Year. Het nieuwe album Shook lijkt daar nog een extra onvoorspelbaarheidslaag aan toe te voegen. De plaat staat namelijk vol met samenwerkingen. De combinatie met Rage Against The Machine-frontman Zach De La Rocha bleek al een schot in de roos, getuige de single Irreversible Damage. En dan kunnen we ook nog bijdrages van artiesten als Big Rube, Backxwash en Lee Bains verwachten. Algiers zal met Shook één groot avonturenland creëren. (Ivo Terpstra)

 Lana Del Rey BlvdLana del Rey – Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd
Releasedatum: 10 maart

Verwacht geen nieuwe invloeden bij Lana del Rey. Afgaande op de al vrijgegeven titeltrack gaat Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd vrolijk verder op het fundament waar Del Rey al sinds Video Games bekend door is. Maar wat geeft dat? De voorbije jaren was het immers heerlijk wegdromen met Norman Fucking Rockwell, Chemtrails Over The Country Club en Blue Bannisters. Of zit de verrassing hem in de vele samenwerkingen? Onder anderen Father John Misty, Bleachers, Jon Batiste en SYML doen mee op Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd. Verwacht dus toch nieuwe invloeden bij Lana del Rey? (Kasper Hermans)