Dit was het beste van de maand maart

In maart verloren we Keith Flint, die de hoofdrol vertolkte in de controversiële clip Firestarter van The Prodigy. Gelukkig worden er ook vandaag de dag nog altijd video’s gemaakt die het muzieklandschap opschudden, dat bewees Rammstein wel met hun haast absurde clip voor single Deutschland. Flint zou er van genoten hebben. 

Track op repeat

‘Het allermooiste nummer van Glen Hansard is Bird Of Sorrow uit 2012. De diversiteit en opbouw van dat nummer is legendarisch, de live uitvoeringen des te meer. Sowieso staat hij bekend om zijn fantastische uitvoeringen op het podium. Zijn band, met blazers en al, voelt precies aan wat er nodig is. De nieuwe single Fool’s Game heeft de potentie in die liveset uit te groeien tot een nieuwe favoriet. Er zit van alles in. In het begin die rustige opbouw met dromerige (zelfs enigszins vervormde stem) van Glen Hansard. Dan, als donderslag bij heldere hemel ineens een muur van geluid. Iets dat live oneindig mogelijkheden geeft om als band helemaal los te gaan. En dan, weer rust. Het wordt weer klein en als een engel zingt Aida Shahghasemi in het Arabisch een vers van een 13e eeuws Perzisch gedicht. Kippenvel moment op een festival gegarandeerd.’ (Bart Harms)

Topalbums

Het was een mooie muziekmaand als we de redactie moeten geloven, want er werden liefst twee negens uitgedeeld. Zowel The Cinematic Orchestra als Sigrid is in het bezit van het hoogste recensiecijfer van dit jaar. ‘To Believe is 53 minuten puur genieten’, zo werd er over die eerste geschreven. ‘Van langzaam opgebouwde jazzy soundscapes, aangevuld met oorstrelende zangpartijen, tot ritmisch-sferische klanktapijten met aan grime grenzende raps.’ In de recensie van Sigrid haar Sucker Punch luidt het commentaar. ‘De aanstekelijke coupletten en het catchy refreintje zorgen ervoor dat de eerste hit van het album meteen zijn sporen achterlaat op je trommelvlies.’

Daar bleef het wat topplaten betreft niet bij, want Foals met Everything Not Saved Will Be Lost Pt. 1 scoorde een 8,7. ‘Het is nu al duidelijk dat het nieuwe album van Foals de hype meer dan waard is. De lat ligt in ieder geval hoog voor het tweede deel, dat dit najaar uitkomt.’ Daarnaast scoorden Marvin Gaye en Durand Jones & The Indications nog een 8,5. Queensryche maakt het rijtje af met een dikverdiende acht.

Lees hier ons maandoverzicht van de maand februari.