Het beste van de maand juni

Juni. Terwijl de wereld – en wij bij Nieuweplaat ook – in de ban is van het wereldkampioenschap voetbal in Rusland, was het op muzikaal gebied vooral een maand van de oude rotten in het vak. En ervaring loont, want het regende hoge cijfers van onze recensenten. Met name drie absolute muziekiconen gaven muziekmaand juni veel kleur.

Track op repeat

Juni was zonder twijfel de maand van Paul McCartney. De Beatles-grootheid was in The Late Late Show van James Corden hoofdgast in misschien wel de leukste Carpool Karaoke tot nu toe. De video is binnen een week al ruim 23 miljoen keer bekeken. Daarnaast liet sir Paul zich ook muzikaal gelden met liefst twee nieuwe singles. Met name Come On To Me staat binnen de redactie vol op repeat. Een klassieke Beatles-song in een modern jasje. Paul McCartney kan op zijn leeftijd nog altijd dit soort hits produceren. Ook al is zijn stem niet meer hetzelfde en ziet hij er misschien niet meer uit, het is knap dat hij er nog altijd is en op dit niveau muziek kan maken. Daarom verdient McCartney zonder twijfel een plek in de spotlights. (Anne Kersten)

Beluister hieronder onze afspeellijst van de maand juni.

Topalbums

Christina Aguilera – Liberation (8,5)

Twee muziekiconen gingen er in juni met de albumhoofdprijs vandoor. Popkoningin Christina Aguilera was op muzikaal gebied een tijdje uit beeld, maar kwam deze maand razend sterk terug met haar indringende Liberation. ‘Geen gezellige radiohitjes van Christina dit keer, maar een album vol verhalen over female empowerment, gebroken harten die soms weer gelijmd zijn en zo nu en dan een sexy uitschieter. Christina is na zes jaar terug op haar troon met misschien wel haar beste album.’ Met een 8,5 is de bevrijding van Christina Aguilera compleet.

Kanye West – ye (8,5)

De andere kraker van de maand kwam van Kanye ‘poopy-di scoop-scoop-diddy-whoop-whoop-di-scoop-di-poop-poop-di-scoopty-scoopty-whoop’ West. De singles naar aanloop van het album waren moeilijk te plaatsen, maar op het album ye kwam alles samen. Het leverde West een dikke 8,5 op voor de plaat, die in onze recensie wordt omschreven als ‘een fascinerend product van zijn tijd, gecreëerd door een cultuuricoon.’

Met name de eerste week van juni was qua albums van een hoog niveau. Van Ghost tot good old Roger Daltrey en van Father John Misty tot The Brian Jonestown Massacre. Allen gingen met een welverdiende 8 naar huis. Bebe Rexha staat aan de andere kant van het spectrum. Zij bleek net zo goed in vorm als het Duitse voetbalelftal en ging keihard onderuit met haar ‘saaie en gedateerde’ album Expectations. Voldoende materiaal dus om een rustig in het zonnetje terug te lezen en te beluisteren.

Wat schalde er in de maand hiervoor door onze speakers? Lees hier ons overzicht van de maand mei.