Het Beste Van De Maand September

De zomer wil nog steeds niet echt vertrekken en gelukkig waren er dan ook zat heerlijke nazomerhits die ons deze maand verblijdden. Daar bleef het niet bij, want ook daarbuiten vielen er geweldige singles en een aantal schitterende albums te noteren. Nieuweplaat neemt je even mee terug de maand september in.

Track op repeat

Soms kun je een liedje in je hoofd direct in een bepaald vakje stoppen, of hoor je per direct voor je welke van je playlists het de perfecte aanvulling is. Debuutsingle Telefoon van de Rotterdamse Janna Lagerström is er daar allerminst een van. Het liedje over belangst – hand omhoog als je er nog nooit last van had – doet sterk denken aan Eefje de Visser, maar heeft ook iets geheel eigens. De poëtische pop, die volgens Janna ‘spacey met een gekkig onderlaagje’ is, past even goed bij een zonnige zaterdagochtend in een stad die net lijkt wakker te worden als bij een regenachtige herfstavond op de bank met de kaarsjes aan. Deze track past in ieder geval perfect in mijn nieuwe favorieten-lijstje. (Annemiek Groeneweg)

Topalbums

Liefst vier keer werd er in september een 8,5 uitgedeeld en dat gebeurde ook voor Nederlandse producties. De meiden van The BlueBirds maakten indruk met hun debuutplaat Sisters. Volgens recensent Stef Ketelaar kunnen de solocarrières van de drie leden voorlopig in de koelkast worden gelegd. Hoewel hij zeker niet aan zijn debuut toe was, gooide Jett Rebel met alweer aan plaat nummer zeven ook hoge ogen. Zijn 7 is volgens Anne Kersten: ‘Een rammer van een plaat, waarmee hij zowel terugkeert naar de muziek die hij jaren geleden maakt, als weet te verrassen.’

Een niet-Nederlandse 8,5 was voor The Paper Kites en On The Corner Of Where You Live. ‘Een album uitbrengen met de achterliggende gedachte dat je er niet altijd naar kunt luisteren. Een even gedurfd als verfrissend uitgangspunt’, zo concludeerde Ivo Terpstra. Ook Paul Simon mag zich van Patrick Heemskerk in dat rijtje scharen met In The Blue Light. ‘Dat hij, zelfs als hij ruim de zeventig gepasseerd is, zich nog zo kan vernieuwen en iets wat al goed was nog beter kan maken is bijzonder knap.’

Waren er andere albums die in september die hoger dan een acht scoorde. Ja, eentje! Het heerlijke zelfgetitelde debuut van Black Honey kreeg een 8,3.

Wat schalde er afgelopen zomer door onze speakers? Lees hier ons overzicht van de zomermaanden.