WIES doet deze keer Alles Anders: “Die creatieve vrijheid voelt onwijs goed”

De afgelopen jaren gaat het goed met de nederpop. Nederlandse artiesten scoren goed en daar mag poptrio WIES ook aan bijdragen. Vorige maand kwamen ze met hun nieuwe album Alles Anders. Nieuweplaat sprak twee jaar geleden al met WIES. Nu, twee jaar later, spreken we zangeres Jeanne Rouwendaal over het album, haar inspiraties en de groei van WIES de afgelopen twee jaar. 

WIES was Nederlandstalige popmuziek, wat live heel erg tot leven kwam. Althans, zo ziet Jeanne Rouwendaal de periode rondom hun debuutalbum ‘Het is een WIES’. Dat album was meer een collage, waar ze nu ‘from scratch’ zijn begonnen en het drietal heeft bekeken welke verhalen ze willen vertellen. Die verhalen komen naar voren in elf nummers, allemaal begonnen bij Rouwendaal. “Ik maak de ‘kampvuurliedjes’, de nummers in een nog sobere manier,” vertelt ze. “Als ik denk, dit is iets voor WIES, dan gaan we de nummers ‘verwiesen’. Dan kijken we er met z’n drieën naar. De inspiratie en de verhalen komen vanuit mij.”

Minder gepolijst

Een van die verhalen is Leugenaar II. Op het eerste album stond al Leugenaar, en daar is nu een vervolg op. “Het leek me heel mooi om vijf jaar verder in de tijd een deel twee te geven aan het nummer. Beide nummers zijn geschreven vanuit een perspectief dat niet van mij is.” Ik wilde iemand in mijn omgeving proberen te begrijpen, dus vanuit dat punt zijn de nummers geschreven.” Voor De Gek is een meer kwetsbare plaat: “Ik heb vooral geprobeerd wat eerlijker te zijn in teksten, niet gepolijst te schrijven. Het gaat onder andere over mijn onzekerheid en dat is best eng om zo uit te brengen.” Een andere kwetsbare plaat voor Rouwendaal is Ook Als Ze Er Niet Meer Zijn. “Een middelbare schoolvriend is overleden tijdens het schrijven van deze plaat. Ik wilde heel graag een nummer voor hem schrijven en vooral over hoe ik onze vriendschap zie, maar ook al mijn andere vriendschappen. Het maakt op een bepaalde manier niet uit hoe vaak je iemand ziet, het gaat erom wat je voor elkaar betekent en hoe je elkaar verandert, dan blijven vriendschappen eigenlijk altijd bestaan.” Toch zijn al die individuele verhalen om te zetten in grote thema’s als groei, het zoeken naar je identiteit en omgaan met het leven.

Thema’s

Die thema’s zijn voor Jeanne Rouwendaal belangrijk, maar de muziek kan ook veel voor luisteraars van WIES doen. “Dat is het mooiste wat er is. Ik schrijf de nummers om dingen in mijn leven een plekje te geven en als ik daarmee ook nog anderen help, dan is dat waanzinnig. Alles wat je met een nummer wil bereiken, heb je dan bereikt. Je maakt een connectie met iemand daardoor.” Publieksfavoriet Sigaret staat ook op de plaat. Twee jaar geleden, bij het uitbrengen van de eerste plaat, waren fans al teleurgesteld dat Sigaret daar niet op stond. Het nummer werd namelijk vaak tijdens shows gespeeld, maar was nergens te luisteren. “Het is fijn dat het nu is gelukt om Sigaret op dit album te krijgen. Ik ben blij dat we ermee hebben gewacht en dat we veel versies ervan hebben gemaakt.” Die versies liggen allemaal in de ‘database’ van WIES. “Soms valt het kwartje gelijk, maar met Sigaret hebben we een stuk of vijf versies nodig gehad om uiteindelijk de juiste versie te vinden.”

WIES heeft nu een vernieuwde sound. Het trio heeft veel geprobeerd om nieuwe instrumenten te leren. “Het maakt niet zoveel uit of wij het beste een nieuw instrument kunnen spelen. Het is veel meer in dienst van het album, samen met het creatief bezig zijn. Dat spat er naar mijn idee wel van af,” zegt Jeanne. “Ik vond dit het leukste proces tot nu toe. We hebben een album gemaakt dat ons niet heeft beperkt door de live mogelijkheden, maar we hebben juist gebruik gemaakt van de oneindige mogelijkheden van de studio. Die creatieve vrijheid om zo te switchen van het maken van muziek voelt onwijs goed.”

Tour

Waar WIES bij het vorige album vooral live tot leven kwam, heeft het album nu een totale studiosfeer. Desondanks blijft WIES bij uitstek een live band en daarom zullen ze aan het einde van dit jaar gaan toeren. “Wat gaan we doen op de toer? Hoe gaan we de belangrijkste elementen terug laten komen en waar kunnen een meer acoustische, intieme versie laten horen? Ik Kijk Niet Meer Terug zal bij de tour op een hele intieme manier terugkomen. En we gaan het hele album laten horen, maar dat mag ook wel bij de releaseshows.” Na de tour staat het nieuwe jaar alweer te wachten. “Op dit moment hebben we nog geen grote plannen voor 2024 vaststaan. We hopen veel te spelen en we zitten natuurlijk altijd in de studio. Voor nu kijken we vooral uit naar de tour dit jaar.”

Alles Anders van WIES is uit sinds 27 oktober. WIES zal vanaf 16 november gaan touren door Nederland.