Lorde – Melodrama

Waardering

8

8

8

7

Het nieuwe album van popster Lorde maakt zijn naam waar. Melodrama is een donkere melodramatische treinrit van emoties, die gemaakt is tijdens en voor de nacht. Tegelijkertijd zijn de terugkerende thema’s zoals je die bij een popster zou verwachten: feest en liefde.

De laatste maanden is er een stortvloed aan nieuwe muziek van popsterren: Dua Lipa, Halsey, Katy Perry et cetera. Toch paste Lorde niet helemaal thuis in dat rijtje, want de bovengenoemde artiesten zou je door elkaar kunnen halen. Lorde daarentegen heeft een karakteristieke stem en een hele lading aan charisma. Op Melodrama probeert ze dan ook niet om de nieuwste trends haar eigen te maken. Nee, dit album is op en top Lorde.

Het tweede nummer Sober is een goed voorbeeld van Lordes kwaliteiten, het nummer heeft een dramatische toon, maar is alsnog catchy. De sample waar dit nummer omheen is gebouwd is absoluut beangstigend, je hoort een trillende stem ‘Night, midnight, lose my mind’ herhalen. Lorde zegt er zelf over: ‘This song was so important to me, because it felt like pop music I hadn’t heard before.’ Hiermee bedoelt ze de donkere atmosfeer en experimenteren met vocale toonhoogte. Veel nummers op Melodrama dragen diezelfde toon. Bijvoorbeeld op The Louvre fluistert Lorde het refrein en dat wordt gevolgd door een diepe bass die haast luguber klinkt.

Green Light laat je denken dat Lorde minder haar eigen ding is gaan doen en dat het creatieve Lorde tijdperk over is. Gelukkig pakt ze die toon pas weer op aan het eind van het album. De meerderheid wordt gevuld door creatieve productie en zelfs nog een aantal ballades, zoals single Liability. Als je dat al mooi vond, dan kan je Writer In The Dark niet missen. Het nummer zit vol met emoties en die worden op een mooie wijze overgebracht. Helaas kan Lorde op een paar gevallen het niet laten om creativiteit en emotie in te ruilen voor toegankelijkheid en repetitie. Dit zijn echter maar vlekjes op een anders mooi canvas.

De popdiva heeft nu een serieuze ex waar ze op traditionele Taylor Swift stijl haar inspiratie voor haar muziek uithaalt. Maar als die inspiratie altijd albums als Melodrama oplevert, dan wensen wij Lorde een lange lijst aan break-ups toe.