Deze albums mag jij in de zomer van 2023 niet missen

albums zomer post malone

Welke albums geven de zomer van 2023 kleur? Het festivalseizoen is in volle gang en dus is dit voor veel acts uit binnen- en buitenland het ideale moment om dat nieuwe album te lanceren. De redactie van Nieuweplaat zet voor jou op een rijtje welke albums jij in de zomer van 2023 absoluut niet mag missen.

albums zomer Jason MrazJason Mraz – Mystical Magical Rhythmical Radical Ride
Releasedatum: 23 juni

Avocadoboer Jason Mraz was pas nog in Nederland, maar tourt nu alweer volop door de Verenigde Staten. De voorbije maanden hebben we al kunnen genieten van de singles die hij deelde (onder andere I Feel Like Dancing, You Might Like It en Pancakes & Butter) in combinatie met een lekker lijstje nieuwe tracks. Deze zomer verschijnt het album Mystical Magical Rhythmical Radical Ride. Het is alweer vijftien jaar geleden dat Jason Mraz niet meer van de radio te slaan was met de monsterhit I’m Yours en sindsdien heb je hem mystical, magical en rhytmical gehoord. Dus blijkbaar kun je daar vanaf 23 juni radical materiaal aan toevoegen. (Astrid de Jong)

 albums zomer nothing but thievesNothing But Thieves – Dead Club City
Releasedatum: 7 juli

De single Welcome to the DCC was een uitnodiging voor het nieuwe album, aldus Conor Mason in april dit jaar bij NPO Radio 2. DCC staat voor Dead Club City, de naam van het vierde album dat de band Nothing But Thieves uit gaat brengen op 7 juli. Het laatste album, Moral Panic, kwam uit in 2020 en werd toen goed ontvangen. In de tussentijd was frontman Conor Mason bezig met een solo-project als Man-Made Sunshine en was de band aan het touren. Meer poppy, elektronische en jaren 80 geluiden hoor je terug in de al uitgekomen singles. Nothing But Thieves lijkt daarmee een nieuwe weg in te gaan met het nieuwe album en de vraag is natuurlijk of dat in de smaak gaat vallen bij de fans. (Nienke Teunissen)

 albums zomer mahalia
Mahalia – IRL
Releasedatum: 14 juli

Sinds Mahalia in 2019 debuteerde met haar album Love And Compromise, schoot de Britse vol zelfvertrouwen door naar de top van de r&b-wereld. Die status moet met haar tweede album IRL definitief in beton worden gegoten. Dat de verwachtingen voor IRL hoog zijn, heeft Mahalia volledig zelf veroorzaakt. Met het door nineties-nostalgie gevulde Terms And Conditions en Cheat (een samenwerking met JoJo) toverde Mahalia immers al twee ijzersterke singles uit de hoge hoed. Eind dit jaar knoopt Mahalia een Europese tournee aan haar nieuwe album vast, die de Britse r&b-zangeres begin november onder meer langs Amsterdam en Utrecht brengt. Voor kaartjes kun je er maar beter vroeg bij zijn, want tegen die tijd is de status van Mahalia ongetwijfeld alleen maar verder gegroeid. (Ivo Terpstra)

 albums zomer rita oraRita Ora – You & I
Releasedatum: 14 juli

Het is tijd voor een intieme setting. Alleen jij en Rita Ora. Buiten één nummer dan, want daarop is FatBoy Slim te gast via een sample uit de 90’s klassieker Praise You. Maar verder neemt de zangeres je mee op een persoonlijke tour, dat bleek ook wel uit de single You Only Love Me, dat gaat over jezelf kwetsbaar te durven openstellen tegenover je geliefde. Volgens Ora is You & I als het ware dagboek van haar voorbije jaren. ‘Het album betekent dan ook enorm veel voor mij. Het is mijn geluid en het voelt als een waarheidsgetrouwe weergave van wie ik nu ben.’ (Kasper Hermans)

 albums zomer blurBlur – The Ballad Of Darren
Releasedatum: 21 juli

Na acht lange jaren keerde Blur in mei eindelijk terug met nieuwe muziek. De release van single The Narcissist is de aftrap van een geblurde zomer. De band trekt de zomermaanden langs de grootste poppodia, van Wembley tot de Ziggo Dome (op 27 juni). En dan verschijnt op 21 juli ook nog eens een gloednieuw album. Op The Ballad Of Darren reflecteren de vier bandleden op de wereld om hen heen, vanuit hun perspectief als mannen van halverwege de vijftig. Verwacht dus een flinke lading melancholie te midden van de vertrouwde britpopsound van Blur. The Narcissist was daarvan al een smaakvol eerste voorbeeld. Damon Albarn en zijn Blur-collega’s lijken het nog altijd in de vingers te hebben. (Ivo Terpstra)

 albums zomer greta van fleetGreta Van Fleet – Starcatcher
Releasedatum: 21 juli

Wie Greta Van Fleet vandaag de dag nog steeds afdoet als slappe rip-off van Led Zeppelin, zit behoorlijk vastgeroest in zijn of haar vooroordelen. De Amerikanen hebben zich de afgelopen jaren immers sterk ontwikkeld en hebben zich daarbij steeds meer een eigen geluid aangemeten. Natuurlijk zijn de classicrockinvloeden nog altijd zeer aanwezig in singles als Meeting The Master en Sacred The Thread, maar de tracks zijn toch vooral typische Greta Van Fleet-composities. Zanger Joshua Kiszka heeft zich de rol als frontman steeds overtuigender aangemeten en het viertal durft qua composities steeds meer risico te nemen. Wat zich op het vorige album The Battle At Garden’s Gate al aandiende, lijkt er op het nieuwe album Starcatcher volledig uit te komen. (Ivo Terpstra)

 albums zomer anne-marieAnne-Marie – Unhealthy
Releasedatum: 28 juli

Het is bijna ongezond, zoveel als hits Anne-Marie heeft. Zelfs als je haar niet denkt te kennen, omdat je simpelweg haar muziek nooit op hebt gezet, zal het je verbazen aan hoeveel hits van de voorbije tien jaar die je stiekem toch kent ze wel niet heeft meegewerkt. De zangeres is gek op samenwerkingen. Op haar nieuwe plaat Unhealthy vind je er ook weer een paar, met gastoptredens van onder anderen Shania Twain en Khalid. Haar nummer met Twain is tevens de titeltrack van dit album, die eerder al als single verscheen. In Nederland is dat opmerkelijk genoeg overigens nog geen hit gebleken, maar buiten de landsgrenzen slaat Unhealthy een stuk beter aan. (Kasper Hermans)

 albums zomer post malonePost Malone – Austin
Releasedatum: 28 juli

Post Malone zit niet stil. Na een jaar geleden zijn derde studioalbum Twelve Carat Toothache te hebben uitgebracht en recent een wereldtournee te hebben afgerond, is het op 28 juli tijd voor zijn nieuwe album Austin. Chemical en Mourning zijn de eerste twee singles die de rapper met de wereld heeft gedeeld. Malone heeft daarnaast al verklapt dat hij voor alle overige nummers op Austin zijn gitaar uit de kast heeft gehaald. Het is dus nog maar de vraag of Malone op zijn vierde studioalbum wederom kiest voor zijn welbekende zang- en dansbare formule of toch een nieuwe weg inslaat. (Donner Bakker)

 Miles Kane One Man BandMiles Kane – One Man Band
Releasedatum: 4 augustus

Nog zo’n britpopicoon dat een nieuw album gaat uitbrengen. Want ja, als je op drie paarden wedt (The Rascals, The Last Shadow Puppets en solo) én met alle drie succes boekt, dan kun je Miles Kane best een iconische status toedichten. Pure rockmuziek zonder al te veel opsmuk. Met dat doel begon Kane te sleutelen aan zijn nieuwe album One Man Band. Geen piano, geen blazers, maar vooral heel veel rauw gitaarwerk. Hoe eerlijk en energiek dat klinkt, bleek al uit de aangename single Troubled Son. Het vorige album Change The Show viel een beetje tegen en dus is het niet gek dat Kane relatief snel met een opvolger komt. De drie singles – naast Troubled Son verschenen ook Baggio en The Wonder – duiden erop dat Kane de zaken ditmaal beter op orde heeft. (Ivo Terpstra)

 


 

albums zomer jeugd van tegenwoordigDe Jeugd Van Tegenwoordig – Moderne Manieren
Releasedatum: 11 augustus

De eeuwige jeugd is de heren Willie Wartaal, Vieze Fur, Faberyayo aan komen waaien, zo lijkt het. De leeftijd telt misschien voor het lichaam, maar niet voor de geest. Bijna vijf jaar na het album Anders (Different) heette de comebacksingle van de Nederlandse rappers niet voor niets Ze Is Pas Net Begonnen (Leerstage/Werkstage). Vervolgens zaten in de videoclip van Goed Nieuws de populaire ‘groentjes’ van Goldband. Allemaal tekenen dat dat opgroeien sinds 2005 wel meevalt, totdat je de nieuwe albumtitel leest: Moderne Manieren. Dat riekt toch naar volwassenheid. Toch zou de plaat volstaan met klassieke De Jeugd Van Tegenwoordig-beats geproduceerd door Bas Bron. Kortom, tijd om je jeugd tegenwoordig te herbeleven. (Kasper Hermans)

 albums zomer hozierHozier – Unreal Unearth
Releasedatum: 18 augustus

Op 20 april stond de Ierse zanger Hozier in het Zonnehuis in Amsterdam voor een behoorlijke intieme show. Enkele weken daarna kondigde hij zijn nieuwe album aan: Unreal Unearth. Zestien tracks, waarvan je singles Fransesca, All things End en Eat Your Young al kan kennen. Die laatste plaat ging viral, onder andere op TikTok. Het sociale mediaplatform is voor veel nummers een goede springplank en voor Eat Your Young was dat niet anders. Toch haalt het qua streams nog lang niet bij zijn grootste knaller Take Me To Church, dat met meer dan twee miljard streams waarschijnlijk altijd de grootste plaat zal blijven van de zanger. (Nienke Teunissen)

 albums zomer broeder dielemanbroeder Dieleman – Oh Mijn Ziel
Releasedatum: 18 augustus

broeder Dieleman is Tonnie Dieleman. De singer-songwriter uit het Zeeuwse Axel komt deze zomer met een nieuw album met de titel Oh Mijn Ziel. Eerder werd je al getrakteerd op de track Ochtendvier. Voor het album werkte hij onder meer samen met de Amerikaanse immigrante Baby Dee, die sinds tien jaar in Zeeland woont. Het klikte (volgens broeder Dieleman zelf) vooral omdat ze ‘heel, heel erg goed is, en ook haar levenservaring weet te vertalen in muziek’. Op het album Oh Mijn Ziel is naast Zeeuws dan ook Engelstalig materiaal te horen, gezongen door Baby Dee. broeder Dieleman presenteert zijn nieuwe album eind augustus, op het Zeeuwse Nazomer Festival. (Astrid de Jong)


 

albums zomer john coffeyJohn Coffey – Four
Releasedatum: 18 augustus

Bands komen, bands gaan en komen soms ook weer terug! Dat laatste geldt sinds dit voorjaar ook voor John Coffey. Na tal van projecten tijdens een break van zes jaar, zoals bijvoorbeeld Beachdog, besloten David Achter de Molen en consorten dat John Coffey toch het beste in de smaak valt. Dus was daarin ineens de single Steam Waltz en later volgde ook This Place Is Placeless. Zoals wel vaker blijkt tegenwoordig heeft de populariteit niet heeft geleden onder een periode van rust. Integendeel: John Coffey staat dit najaar gewoon in de AFAS Live, terwijl ook Lowlands nog op het menu staat. Dit alles doet de hardcorepunkband met het nieuwe album Four onder de arm. (Kasper Hermans)

 albums zomer roisin murphyRóisín Murphy – Hit Parade
Releasedatum: 8 september

De Róisín Machine dendert door. Al stapt de Ierse zangeres na twee stuk wel van haar Machine-serie af. Alhoewel, Róisín Murphy mikt erop om een hitmachine te worden getuige haar te verschijnen album Hit Parade. Haar single Fader met DJ Koze geeft echter niet direct de indruk dat het een hitjesspektakel gaat worden, maar wat geeft dat? Goed is het immers wel. DJ Koze is overigens bij de hele plaat betrokken. Zelf zei Murphy daarover in gesprek met Nieuweplaat. ‘Door DJ Koze heeft het nieuwe album veel meer hiphop-DNA dan wat ik ooit eerder heb gedaan. Het resoneert ook meer bij de huidige popmuziek, dan al mijn vorige werk. Maar tegelijkertijd zitten er genoeg wildcards in.’ (Kasper Hermans)

 Royal Blood – Back To The Water Below
Releasedatum: 8 september

De tweemansmachine Mike Kerr en Ben Tatcher dendert onverstoorbaar door het muzieklandschap. Royal Blood tourt met de grootsten der aarde (Muse) en speelt jaar in jaar uit menig festival plat. Hoewel de band door zijn format, met twee man en twee instrumenten, behoorlijk beperkt is, verrassen de Engelsen iedere keer weer met een toch net wat andere sound. Dit keer kon het duo, door het feit dat het de plaat zelf produceert, zelf net zolang aan de knoppen tweaken tot de perfectie werd bereikt. Single Mountains At Midnight deed zijn werk in ieder geval al goed. Laat het album Back To The Water Below maar komen. (Kasper Hermans)

 albums zomer bring me the horizonBring Me The Horizon – POST HUMAN: NeX GEn
Releasedatum: 8 september

Bring Me The Horizon is niet vies van opvallende samenwerkingen. Dat bewees de band het afgelopen jaar met zangeres Sigrid, zanger Ed Sheeran en recent nog met rapper Lil Uzi Vert. Die laatste staat op het deze nazomer te verschijnen POST HUMAN: NeX Gen. Het album is een vervolg in de zogenaamde Post Human-series, die in 2020 begon met de ep Post Human: Survival Horror. Daarop stonden ook al wat samenwerkingen, die (Amy Lee van Evanescence, BABYMETAL, YUNGBLUD en Nova Twins) wel iets meer voor de hand lagen. Of er naast de single met Lil Uzi Vert en Daryl Palumbo nog meer toffe gastoptredens op POST HUMAN: NeX Gen zullen staan, is nog niet bekend, want er is vooralsnog geen volledige tracklist vrijgegeven. (Kasper Hermans)