Deze veertien albums mag jij in de lente van 2023 niet missen

Jessie Ware That! Feels Good!

De dagen worden langer, de vogels beginnen te fluiten en de temperatuur gaat omhoog. Welke muziek gaat de soundtrack van de lente van 2023 vormen? De redactie van Nieuweplaat selecteerde veertien albums die jij deze lente absoluut niet mag missen. En dat selecteren was nog knap lastig, want dit voorjaar knalt bijna uit elkaar van de spectaculaire releases. Ga maar na: de te verschijnen albums van onder meer The National, Metallica, Fall Out Boy, Bebe Rexha en Ed Sheeran hebben dit overzicht niet eens gehaald. Welke platen wel? Lees verder voor onze tips.

Depeche Mode Memento MoriDepeche Mode – Memento Mori
Releasedatum: 24 maart

Het schrijfproces voor Memento Mori was al begonnen, toen Depeche Mode-lid van het eerste uur Andy Fletcher vorig jaar kwam te overlijden. Ondanks zijn bijdragen aan het schrijfproces heeft de toetsenist van de band geen noot meer kunnen inspelen voor dit album. De titel Memento Mori (te vertalen als: gedenk te sterven) was toen ook al gekozen. Grote inspiratie voor de plaat is namelijk het begin van de pandemie. ‘Na het overlijden van Andy hebben we besloten om door te gaan, omdat we wisten dat hij dat had gewild. Dat heeft het project alleen maar een extra lading gegeven’, aldus Martin Gore, een van de twee nog overgebleven originele leden van Depeche Mode. Van de opvolger van Spirit – uit 2017 – verschenen tot dusver al de singles Ghosts Again en My Cosmos Is Mine. (Kasper Hermans)

 Altin Gun AşkAltin Gün – Aşk
Releasedatum: 31 maart

Voorganger Yol werd wereldwijd goed ontvangen, dus is het spannend om te horen hoe Altin Gün zich heeft ontwikkeld in de afgelopen tijd. Op basis van de eerste liedjes die al zijn vrijgegeven, lijkt de Amsterdamse groep zich op Aşk wat verder weg te bewegen van de elektronische sound die de twee afgelopen albums kenmerkte. Er lijkt hierdoor iets meer ruimte te ontstaan voor de Anatolische folksound waarmee Altin Gün oorspronkelijk begon. De verwachtingen zijn dan misschien hoog, maar niemand twijfelt eraan dat Altin Gün die kan waarmaken. De eerdere singles Güzelliğin On Para Etmez, Leylim Ley en Rakıya Su Katamam klonken zeker spannend, dus dat belooft veel goeds. (Tom Welman)

 Daughter Stereo Mind Game
Daughter – Stereo Mind Game
Releasedatum: 7 april

De band verbleef een tijdje onder de radar, maar de terugkeer van Daughter was er eentje van adembenemende schoonheid. Begin januari kondigden Elena Tonra en consorten een nieuw album aan bij het verschijnen van de prachtige single Be On Your Way. Het geduld van de fans was toen al behoorlijk op de proef gesteld, want het vorige album van Daughter stamt alweer uit 2016 (Not To Disappear). Daarna kwam het Britse trio alleen nog met de videogame-soundtrack Music From Before The Storm (2017) op de proppen. Met singles Party en Swim Back bevestigde Daughter alleen maar meer hoe blij we mogen zijn met de aantocht van Stereo Mind Game. (Ivo Terpstra)

 SpinvisSpinvis – Be-bop-a-lula
Releasedatum: 7 april

Er komt een nieuw album aan van woordkunstenaar Spinvis. Erik de Jong tourt nu nog met de voorstelling Neveldieren, maar op Goede Vrijdag 7 april is het zover. Dan verschijnt Be-bop-a-lula (het kan ook nooit eens makkelijk), waar we al voorproefjes van kregen in de vorm van Lente ’22, Paradijs en Wie Zag Het Licht. En vanaf 17 april is het album ook op geel vinyl te krijgen. Ook dit album gaat over mensen, individuen. Want De Jong kijkt graag naar anderen, het liefst als ze een beetje afwijken van het gemiddelde. De tracks kietelen weer onze nieuwsgierigheid met titels als Tingeltangelhersenpan en Kalix Berna. In de zomer tourt Spinvis, met zijn band en het materiaal van zijn nieuwe album, om na de zomer weer met Neveldieren op de planken te staan. (Astrid de Jong)

 Everything But The Girl FuseEverything But The Girl – Fuse
Releasedatum: 21 april

The Road Ahead van City To City, Blue (Da Ba Dee) van Eiffel 65 en Genie In A Bottle van Christina Aguilera. Dat waren de bovenste drie nummers in de Top 40 op het moment dat het meest recente album van Everything But The Girl verscheen. We spreken over 1999. Begin januari van dit jaar waren Tracey Thorn en Ben Watt daar opeens weer. Met Nothing Left To Lose verscheen een lekker donkere single en daarbij werd ook meteen een nieuwe album van Everything But The Girl aangekondigd. Twijfel of het elektronicaduo de tand des tijds heeft doorstaan is overbodig. Ook singles Caution To The Wind en Run A Red Light waren immers van hoge kwaliteit. Wie weet is de comeback van EBTG wel van Slowdive-iaanse proporties, met Fuse als album dat de kwaliteit van vóór de jarenlange break weet te overtreffen. (Ivo Terpstra)

 Tiësto DriveTiësto – Drive
Releasedatum: 21 april

Ondanks dat Tiësto al meer dan twintig jaar aan de top staat, lijkt hij qua populariteit niets te hebben ingeboet. De afgelopen jaren lijkt zelfs elke release raak te zijn. The Business, The Motto en 10:35 zijn slechts enkele voorbeelden van hits die de gehele coronaperiode beslaan. Ook Tiësto kan die periode definitief achter zich laten door zijn brouwsels van de laatste jaren samen te vatten op het nieuwe album Drive. De albumrelease werd steeds verder naar achteren geschoven, maar op 21 april komt het er dan daadwerkelijk van. Naast 10:35 vielen ook singles All Nighter en Lay Low behoorlijk in de smaak. (Joost Landzaat)

 Jessie Ware That! Feels Good!Jessie Ware – That! Feels Good!
Releasedatum: 28 april

Ooit begon ze als een soort mysterieuze versie van Adele, maar sinds de release van haar album What’s Your Pleasure? is Jessie Ware getransformeerd tot een echte discodiva. Een rol die haar perfect past. Vindt Ware zelf ook. Daarom trekt ze haar dansbare sound van What’s Your Pleasure? nog even door naar haar nieuwe plaat That! Feels Good. Wat er precies zo goed voelt, is nog even de vraag. Maar als we de al uitgekomen singles – Free Yourself en Pearls – mogen geloven, wordt het allemaal nóg meer camp. Voor het album werkte Ware samen met Stuart Price. Een discogod in de muziek: hij produceerde namelijk Confessions On A Dance Floor van Madonna. Iconisch. Nog iets meer dan een maandje geduld, want That! Feels Good komt 28 april uit. (Wessel Uphoff)

 Lewis Capaldi BrokenLewis Capaldi – Broken By Desire To Be Heavenly Sent
Releasedatum: 19 mei

Als je als singer-songwriter in staat bent om de Ziggo Dome uit te verkopen, ben je een grote. Dat bewijzen de andere statistieken over Lewis Capaldi overigens ook. Zijn hit Someone You Loved stond bij de laatste metingen zelfs vierde in de lijst van meest gestreamde hits ooit op Spotify. Hoewel dat succes lastig te evenaren is, kan het bijna niet anders dan dat er op Broken By Desire To Be Heavenly Sent ook weer een paar potentiële wereldhits staan. Zijn singles Forget Me en Pointless hebben de Nederlandse hitparades in ieder geval al weer enkele maanden voorzien van materiaal. Als de rest meer van hetzelfde biedt, zal de Schot de Ziggo Dome ongetwijfeld vaker uitverkopen. (Kasper Hermans)

 Sleep Token Take Me Back To EdenSleep Token – Take Me Back To Eden
Releasedatum: 19 mei

De metalwereld kijkt reikhalzend uit naar het nieuwe album van Sleep Token. De mysterieuze, gemaskerde band rond frontman ‘Vessel’ is misschien wel de grootste hype van dit moment in rockland. Vijf singles in korte tijd leverden tientallen miljoenen streams op. Niet gek, want Sleep Token valt op vele manieren op. De diversiteit van de singles Chokehold, The Summoning, Granite, Aqua Regia en Vore. De weergaloze zang van Vessel, die over een ongelooflijk bereik beschikt. En natuurlijk vanwege die ene vraag: wie gaan er toch schuil achter de maskers? Een vraag waar je aan de andere kant liever geen antwoord op krijgt, om het mysterie in stand te houden. Een ding lijkt zeker: met Take Me Back To Eden is een bezoekje aan de metal-muziekhemel gegarandeerd. (Ivo Terpstra)

 


 

SkyboyDuncan Laurence – Skyboy
Releasedatum: 26 mei

Gooi Queen, Elton John, The Rolling Stones en The Beatles op een hoop en meng dat samen met de droomwereld van Duncan Laurence. Daarmee heb je de sound te pakken die hij vertegenwoordigt op zijn nieuwe album Skyboy, dat eind mei uitkomt. De plaat is de langverwachte opvolger van zijn succesvolle debuutalbum Small Town Boy uit 2020. Als voorproefjes verschenen vorig jaar al de singles Electric Life en I Want It All. Onlangs is daar de titeltrack Skyboy bij gekomen. ‘Op mijn eerste album wilde ik de mellow en systematische kant van mezelf laten zien. Nu heb ik echt een performance-album kunnen maken. Eentje waarmee ik op het podium kan gaan knallen’, aldus Laurence. (Stef Ketelaar)

 Arlo Parks My Soft MachineArlo Parks – My Soft Machine
Releasedatum: 26 mei

De lente lijkt zwoel en soulvol te worden met het verschijnen van My Soft Machine van Arlo Parks. De Britse singer-songwriter debuteerde in 2021 met het geweldige album Collapsed In Sunbeams en met die ‘o zo moeilijke tweede’ plaat lijkt het ook wel goed te komen, getuige de singles Weightless en Impurities. Parks beschikt over het zeldzame talent om kwetsbaar, maar krachtig over moeilijke thema’s te zingen. Gezegend met haar sterke stem biedt Parks daarmee zowel een schouder om op uit te huilen als een hand om je naar de toekomst te begeleiden. (Ivo Terpstra)

 Avenged Sevenfold Life Is But A DreamAvenged Sevenfold – Life Is But A Dream…
Releasedatum: 2 juni

Vooruit: eerste single Nobody van het nieuwe Avenged Sevenfold-album is absoluut geen meesterwerk. Maar toch: dat de populaire rockband terug is na een jarenlange stilte, is al behoorlijke winst. Frontman M. Shadows kampte met stembandproblemen en dus was het sterke album The Stage uit 2016 lange tijd het meest recente werk van Avenged Sevenfold. In zulke situaties vraag je je af of er überhaupt nog een opvolger zou komen. Maar zie daar: de Amerikanen zijn terug en dus kunnen de headbangspieren weer aangespannen worden als Life Is But A Dream… begin juni verschijnt. (Ivo Terpstra)


 

Niall Horan The ShowNiall Horan – The Show
Releasedatum: 9 juni

Nadat Harry Styles met zijn derde studioalbum twee Grammy’s wist te bemachtigen, is het voor dat andere ex-lid van One Direction Niall Horan tijd om na drie jaar radiostilte het aantal uitgebrachte platen weer gelijk te trekken. Middels The Show reflecteert Horan, samen met de luisteraar, op wie hij als persoon en muzikant is. Wat begon als zelfreflectie tijdens de lockdown, zal uiteindelijk worden omgetoverd tot een nieuw popalbum dat op 9 juni zal verschijnen. Het eerste voorproefje, genaamd Heaven, is nu al te beluisteren. (Donner Bakker)

 The Teskey Brothers The Winding WayThe Teskey Brothers – The Winding Way
Releasedatum: 16 juni

De Australische broers Josh en Sam Teskey zijn nog de enige leden van de band The Teskey Brothers. Eind vorig jaar verlieten bassist Brendon Love en drummer Liam Gough de groep. De reden? The Teskey Brothers moest weer terug naar de kern. Hoe dat klinkt gaan we horen op 16 juni. Dan komen de broers met een nieuw album, genaamd The Winding Way. We kunnen weer een vertrouwd soulgeluid van ze horen, met vleugjes Otis Redding en Wilson Pickett. Dat bleek al uit de fraaie single Oceans Of Emotions, die half februari verscheen. Deze zomer mogen ze hun muziek weer voor vele mensen spelen, want ze staan onder andere op festivals als Rock Werchter en North Sea Jazz. (Nienke Teunissen)