Het Beste Van De Maand Januari

2019 is pas een goede maand bezig, maar er is alweer zat moois uitgebracht in januari. Een goed moment dus voor een allereerste terugblik op een maand met onder meer releases van Brian May, Paul McCartney, Balthazar, Florence + The Machine, De Staat en nog veel meer. Dit zijn de nummers en platen die onze redactie – om positieve aspecten – het meeste zijn bijgebleven. 

Track op Repeat

‘Al heel vaak had ik iets voorbij zien komen over Billie Eilish. Met name NME kon niet ophouden te spammen over haar zodra ze een zuchtje wind losliet. Elke keer besloot ik te luisteren en steeds vond ik er niet heel veel aan. Totdat ze op de laatste dag van januari een nieuwe track losliet: bury a friend. Het is mysterieus, spannend en zelfs een beetje eng, de sfeer die er mee wordt gegeven aan deze track. Alle effectjes en geluidjes vergroten het luisterplezier alleen maar meer. Juist doordat er zo weinig arrangementen omheen zitten, hoor je deze perfect en geven ze je een heerlijke schrikreactie mee. Een heerlijk onaangename track waaraan bovendien bijzonder veel te ontdekken valt.’ (Door Kasper Hermans)

Topalbums

Veertig jaar in het vak zitten en nog steeds topplaten maken. Dat geld voor Joe Jackson, die met zijn album Fool maar liefst een 8,3 scoorde en daarmee de Nieuweplaat van januari heeft gescoord. ‘Na alle omzwervingen door de popmuziek is Jackson weer deels terug zijn beginjaren. Fool klinkt verfrissend eigentijds en herbergt tevens het activistisch enthousiasme van Jackson’s eerste platen Look Sharp en I Am The Man, gecombineerd met de heldere en sprankelende authenticiteit van zijn meesterwerk Night And Day‘, zo schreef recensent Bram Peper.

Verder werden er ook de nodige achten uitgedeeld, waaronder een voor De Staat. Van buiten Nederland scoorden James Blake, Nils Frahm, Maggie Rogers, Alice Merton en dodie.