Het beste van de muziekmaand april (2024)

De maand april is normaal gesproken de aanloop naar het Eurovisie Songfestival en ook dit jaar is dat niet anders. Europapa van Joost Klein is niet weg te denken van de radio en ook bij de diverse streamingsdiensten was het Joost voor en Joost na. Nog enkele dagen tot het muziekgeweld in Zweden losbarst en we kunnen zien hoe ver de Nederlandse inzending dit jaar gaat komen. Gelukkig was het voor de muziekliefhebber niet alleen maar Europapa wat de klok sloeg. Zo maakte Maan haar comeback na een lange afwezigheid en deelde de redactie van Nieuweplaat.nl achtmaal het cijfer 8 of hoger uit aan diverse albums die uitkwamen, waarvan er drie zelfs de grens van 9 wisten te slechten.

Track op Repeat

Het zou knap zijn, maar het kán je ontgaan zijn dat Taylor Swift deze maand een album heeft uitgebracht. Ze maakt het haar Nederlandse fans, waaronder ikzelf, niet makkelijk, want voor haar komst naar Nederland moeten we nog 31 songteksten uit ons hoofd leren. Daarom staat het hele album dan ook op repeat en de lekkerste om nu mee te zingen is: I Can Do It With A Broken Heart dat ze vorig jaar schreef na de break-up met Joe Alwyn na een relatie van zes jaar. De zangeres deed gewoon haar Era’s Tour, en op de track hoor je dan ook de regie-aanwijzingen voor de choreografie. Laat het aan de Swifties maar over om niet boos te zijn dat ze op het podium stond te faken (wat ze letterlijk zingt), maar dankbaar dat ze laat zien dat girlpower niet afhangt van een man die je in de steek laat. Taylor is weer gelukkig in de liefde, en de fans zijn blij met de nieuwe tracks! (Astrid de Jong)

Topalbums

De topalbums vlogen ons om de oren, zo werd er driemaal een 9 gegeven en net daaronder wisten nog eens vijf albums de barrière van het cijfer acht te slechten. Een van de uitschieters was Vampire Weekend, waarbij redacteur Guillaume Dijkhuizen schreef: ‘Op Only God Was Above Us klinkt Vampire Weekend vrijer en beter dan ooit en zijn de studenten inmiddels de meesters van het genre geworden.’ girl in red kreeg ook een 9 voor haar nieuwste album I’m Doing It Again Baby: ‘Als dit de standaard is en het enige kritiekpunt de lengte van het album, maak er dan nog maar heel veel meer, want met de inhoud die er wel op staat zit het wel snor’, schreef Joost Landzaat. En het laatste album dat een 9 mocht ontvangen was All Born Screaming van St. Vincent. Zo schreef Jacques van Himst over dit album: ‘Alles is mogelijk bij de muzikante uit Texas, want ze overgiet alles moeiteloos met haar muzikale handtekening en dat is ronduit knap.’

Naast deze drie albums mocht Taylor Swift voor haar nieuwste album The Tortured Poets Department een 8,5 bijschrijven en kreeg Dool voor The Shape of Fluidity een 8.2. En de laatste potentiele albums van het jaar kwamen van Omar Souleyman, Michelle David & The True-tones en de Franse dance-formatie Justice. Deze drie acts kregen alle drie een acht.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat