Het beste van de muziekmaand mei

Mei. Er was uiteraard een muzikaal evenement dat al het andere ontsteeg. Voor het eerst in 44 jaar won Nederland het Eurovisie Songfestival. Duncan Laurence lukte het om Zweden en alle andere landen een uiterst beteuterd gezicht te laten trekken met zijn Arcade. Hoe iconisch dat nummer ook geworden is, wij kennen het al langer dan deze maand en hebben ons voor dit overzicht toch echt gefocust op platen van de voorbije 31 dagen.

Track op Repeat

‘Begin deze maand zag ik Thomas Azier op het Bevrijdingsfestival in Utrecht. Ik ken eigenlijk al zijn albums wel, maar hoorde daar ook vier nummers die ik nog niet eerder had gehoord. Bleek de ultraproductieve Fries vijf dagen later met een nieuwe ep te komen, Raven On The First Floor. Er staat veel prachtigs op, maar toppunt is voor mij wel Strange Day On The Train. Het nummer begint mooi rustig, met wat gitaargetokkel en fluistergezang. Als op een gegeven moment de puls steeds meer versnelt en Thomas begint te zingen op een soort ‘foute’ manier, waan je je al snel in een Berlijnse club (niet geheel toevallig was de Duitse hoofdstad de thuisbasis voor Aziers eerste album). Die versnelling is voor mij absoluut het hoogtepunt, vooral ook omdat het een metafoor lijkt voor een almaar versnellende trein. Om vervolgens te arriveren op het station van ‘repeat!” (David Rooker)

Topalbums

Ook in mei is door recensenten van Nieuweplaat weer een 9 uitgedeeld. Die eer is voorbehouden aan Vampire Weekend met Father Of The Bride.  Vooral frontman Ezra Koenig krijgt complimenten. ‘De geestige, slimme zanger met een Paul Simon-esque achtige stem die liedjes schrijft vol met wijsheden en humoristische verwijzingen is een meester in het vertellen van een verhaal.’

Ook Whitesnake scoorde ook niet slecht, wat heet! Het werd een 8,5 voor Flesh & Blood, waarmee het tijden van weleer liet herleven. ‘Het een tijd geleden dat Whitesnake zo’n goed album heeft uitgebracht.’ Kort daarachter volgt Tyler, The Creator met een 8,3 voor zijn IGOR. ‘We hebben hier te maken met een creatief meesterbrein en we kunnen niet wachten om te zien wat hij nog meer te bieden heeft.’

Tot slot werd het cijfer 8 nog drie keer uitgedeeld. Want ook Mavis Staples, The Waterboys en Carly Rae Jepsen hebben albums afgeleverd die er zeker mogen zijn.

Wil je een stukje verder terug in de tijd? Lees hier ons maandoverzicht van de april.