Het beste van de muziekmaand september (2021)

I Still Have Faith In You

Jaren werd er op gewacht en de fans hadden de hoop eigenlijk al opgegeven dat het ooit zover zou komen, maar begin september was het na 39 jaar zover: nieuw materiaal van Abba. Via een livestream hebben groepsleden Agnetha Faltskog (71), Benny Andersson (74), Björn Ulvaeus (76) en Anni-Frid Lyngstad(75) de details rondom hun comeback verder toegelicht. Voyage is de naam van een gloednieuw album dat op 5 november zal verschijnen. Daarnaast is het de titel van een hologram-concertreeks die vanaf 27 mei 2022 in Londen te zien is. Speciaal voor deze optredens wordt er een nieuwe arena gebouwd in het Queen Elizabeth Olympic Park in de Britse hoofdstad. Als eerste voorproefjes van het nieuwe album verschenen de liedjes I Still Have Faith In You en Don’t Shut Me Down.

Track op repeat

Ik ben al jaren groot fan van Radiohead, maar kon eerlijk gezegd niet meteen in If You Say The Word komen. Waar de meeste van hun tracks toch wel een zekere mate van catchyness hebben bespeurde ik dat hier niet echt. Inmiddels ben ik echter overtuigd. Hoewel ik nog steeds niet denk dat dit bij de beste honderd Radiohead-nummers hoort, wat overigens ook moeilijk is met een catalogus zoals zij, vind ik If You Say The Word inmiddels erg mooi. De lome, donkere sfeer die om het nummer heen hangt, het samenspel van de gitaren. If You Say The Word mag dan niet zo overdonderend zijn geweest zoals Man Of War dat in 2017 was voor de remaster van OK Computer, maar met deze track kan Radiohead Kid Amnesiac goed inluiden. (David Rooker)

Topalbums

September was niet de maand van de vele topalbums. Zo regende het wel zevens maar van een acht of hoger werden er slechts drie van uitgedeeld. De maand startte goed met de release van Senjetsu, het zeventiende studioalbum van de oude rockers van Iron Maiden. Tien songs met 82 minuten rockgenot, dat door ons beloond werd met een 8.2: ‘Over de hele wereld worden Dickinson en co gezien als grootheden binnen de rockmuziek en dat is niet voor niets. Op Senjutsu staan geen slechte nummers. Mooie intro’s, boeiende gitaargevechten, meezingbare refreinen: alle kenmerkende elementen van Iron Maiden komen in ruime mate voorbij.’

Naast Iron Maiden mocht ook Jason Staal een 8.0 bijschrijven voor zijn album Tussen Twijfel En Tijd: ‘Staal mag dan misschien het uiterlijk van een ruige rocker hebben, maar hij heeft een loepzuivere stem, is vreselijk muzikaal en kan toveren met teksten. Tussen Twijfel En Tijd valt dan ook eerder onder het kopje kleinkunst, dan onder dialectpop.’

En bij het sluiten van de maand kwam er alsnog een derde acht bij. Racoon leverde met Spijt Is Iets Voor Later voor het eerst een Nederlandstalig album af: ‘Weet je nog, die jongens van Racoon uit de jaren 90? Die jongens zijn inmiddels wijzer en rustiger. Een beetje de helden van de stad natuurlijk en bovendien hebben ze vrede met het feit dat ze soms ook een botte lul zijn. De botte taal is er dus ook nog in de liedjes.’

En verder?

Verder spraken we deze maand met John Wattts van de Britse cultband Fischer Z, welke in de jaren 80 enkele hits had waarvan So Long de bekendste is. Het interview lees je hier.
Daarnaast hadden we in de laatste week van september een goed gesprek met WIES rond de release van het debuutalbum van de band. Dit goede gesprek is hier na te lezen.
En als laatste keken we vooruit naar albums die voor de herfst op de planning staan. Van Ed Sheeran tot Elton John en van Coldplay tot het langverwachte album van Abba. Onze vooruitblik hiervan vind je hier.