Deze vijftien albums mag jij in de herfst van 2021 niet missen

Eigenlijk valt er elk seizoen voldoende te genieten van geweldige muziek, maar deze herfst lijkt wel een hele bijzondere te worden. Het aantal grote namen dat met een nieuw album op de proppen komt, is bijna niet meer bij te houden. Het was dus nog een flinke opgave om te kiezen, maar de redactie van Nieuweplaat heeft vijftien albums op een rij weten te krijgen die jij in de herfst van 2021 hoe dan ook niet mag missen.

Normaal – Normale Verhale
Releasedatum: 24 september

We hebben al een aantal keer afscheid genomen van Normaal, maar nog altijd is het høken geblazen. Toch is de aanleiding voor het nieuwe album van de Achterhoekers niet al te vrolijk. Door de coronapandemie kampte frontman Bennie Jolink met sombere gevoelens. Muziek maken met zijn oude bandmaten was voor hem dé remedie om een zware depressie – waarmee Jolink eind jaren negentig al een keer te maken kreeg – te voorkomen. Normale Verhale verschijnt samen met een boek, waarin songteksten, verhalen rond de opnames en anekdotes uit het wilde verleden van Normaal staan neergepend. Dat wordt op meerdere fronten smullen geblazen. (Ivo Terpstra)

 Racoon – Spijt Is Iets Voor Later
Releasedatum: 1 oktober

Hoewel de grootste Racoon-klassieker Nederlandstalig is, maakte de Zeeuwse band tot dusver alleen maar Engelstalige albums. Toch heeft het succes van Oceaan die vier heren dusdanig geprikkeld, dat daar deze herfst verandering in komt. Er komt een plaat met alleen maar liedjes in hun moedertaal. Dankzij nummers als Het Is Al Laat Toch, Een Echte Vent, Hee Joh Jip en Geef Je Hart Niet Zomaar Weg, is er al een aardig beeld ontstaan van hoe Spijt Is Iets Voor Later gaat klinken. Een tintje melancholischer dan Racoon tot dusver geklonken heeft. (Kasper Hermans)

 Fresku – In De Lucht Part I
Releasedatum: 8 oktober

De eerste independent plaat van Fresku belooft er een te worden zoals we niet van hem gewend zijn. Na jaren één van de boegbeelden van Top Notch te zijn geweest, besloten het label en de rapper om hun wegen te scheiden. Inmiddels is Fresku op zijn eigen sonische reis. De titel van zijn nieuwe plaat, In de Lucht Part 1, gaat volgens de rapper over het gevoel dat er iets in de lucht hangt. Hij lijkt zich momenteel in de wolken te begeven en belooft op zijn Instagram een positievere toon. Na twee jaar afwezigheid gaat het überhaupt interessant worden om te horen wat deze nieuwe Fresku te zeggen heeft. Singles als Motion en Iedereenzaam vergrootten die interesse alleen maar. (Guillaume Dijkhuizen)

 LP – Churches
Releasedatum:8 oktober

Ondanks wereldhit Lost On You staat de carrière van Laura Pergolizzi als zangeres altijd toch wat in de schaduw van haar songwriterwerk voor andere artiesten. En wat voor artiesten: Backstreet Boys, Christina Aguilera, Rihanna, Rita Ora, The Veronicas, Leona Lewis, Cher, Celine Dion. LP heeft voor al deze namen nummers afgeleverd. Op Churches lijken we ons dus geen zorgen te hoeven maken over de kwaliteit van de composities. De singles Goodbye, One Last Time, How Low Can You Go en met name The One That You Love toverden al een glimlach op het gezicht. De rest van Churches moet voor de definitieve overtuigingskracht van Churches zorgen. (Ivo Terpstra)

 Coldplay – Music of The Spheres
Releasedatum: 15 oktober

Het is niet alsof Coldplay het wiel keer op keer opnieuw uitvindt, integendeel. Op de eerste single van Music of The SpheresHigher Power – is Chris Martins vertrouwde lage stem te horen en klinken een aantal dezelfde muzikale tonen die we eerder hoorden in hits als Viva La Vida en Paradise. Toch is het muziek om te blijven luisteren. Zoals ook uit Coloratura bleek, zijn science fiction en het universum dé thema’s voor Coldplay’s negende studioalbum, de opvolger van Everyday Life. Niet alleen reist Coldplay af naar de sterren; de band rijkt ook naar de andere kant van de wereld voor een samenwerking met wereldfenomeen BTS voor de volgende single van het album, My Universe. Een spannende samenwerking die de verwachtingen voor de plaat hoger maakt en de nieuwsgierigheid wekt. (Jaime Andreas)

 Elton John – The Lockdown Sessions
Releasedatum: 22 oktober

‘Het laatste dat ik tijdens de lockdown verwachtte te doen, was een album maken. Maar naarmate de pandemie voortduurde, bleven eenmalige projecten de kop opsteken.’ Die projecten zijn bij elkaar geplakt voor Elton John & Friends – The Lockdown Sessions. Die ‘friends’ horen eigenlijk gewoon in de albumcredits, want op geen een van de zestien nummers ga je het popicoon solo horen. Daardoor lijkt The Lockdown Sessions een zeer diverse plaat te worden, want John maakte de tracks met grote artiesten verspreid over het complete spectrum aan genres. Van Gorillaz tot Dua Lipa. Van Lil Nas X tot Miley Cyrus. Van Stevie Wonder tot Eddie Vedder. Dus valt er ongetwijfeld voor iedereen wat te genieten. (Kasper Hermans)

 Oscar And The Wolf – The Shimmer
Releasedatum: 22 oktober

Als het nieuwe album The Shimmer van Oscar And The Wolf net zo’n sensatie wordt als het in 2017 uitgebrachte Infinity, dan is het die vier jaar wachten zeker waard geweest. Na een muzikale pauze is de Belgische elektropopact weer klaar om liefhebbers te trakteren op nieuwe nummers vol energie en zwoelheid, wat bij succes gegarandeerd een feestje wordt op de festivals waar ze zo geliefd zijn. Eerder in 2021 bracht de band al twee voorproefjes van de nieuwe plaat uit, namelijk James en Oliver. Twee hele verschillende singles waarop Oscar And The Wolf ouderwets overtuigt. Of de rest van de nummers op The Shimmer ook zo glanzen is nog de vraag, maar The Shimmer lijkt nu al de perfecte plaat te worden om te draaien op een regenachtige herfstdag. (Fleur Satter)

 Ed Sheeran – =
Releasedatum: 29 oktober

Het vierde en nieuwste album van Ed Sheeran heet = en verschijnt op 29 oktober. Volgens de Britse ster gaan de songs op de plaat over liefde, verlies, veerkracht en het vaderschap. ‘= is een hele persoonlijke plaat die veel voor me betekent. Mijn leven is de afgelopen jaren enorm veranderd’, aldus Sheeran. Het album werd voorafgegaan door de single Bad Habits en de promotrack Visting Hours. Recentelijk is daar de nieuwe single Shivers bijgekomen. = is het vierde deel in Sheerans albumserie met symbolen als titel. De albums +, X en ÷ waren stuk voor stuk goed voor een miljoenenverkoop en torenhoge streamingcijfers. Het kwartet successen kan compleet worden gemaakt met =. (Stef Ketelaar)

 The War On Drugs – I Don’t Live Here Anymore
Releasedatum: 29 oktober

Heel veel schoonheid kan er niet worden toegevoegd aan gitaarmuziek als je de standaard van The War On Drugs neemt. Adam Granduciel en de zijnen betoverden de voorbije jaren menig zaal en festivalweide. Vooral sinds het in 2014 uitgebrachte Lost In A Dream is de kwaliteit ook beloond met een grote populariteit. Met A Deeper Understanding volgde een meer dan waardige opvolger, waardoor de lat niet omlaag is gegaan wat de verwachtingen betreft. Haalt I Don’t Live Here Anymore ook die belachelijk hoge standaard? De voortekenen zijn in ieder geval positief, want de singles Living Proof en de titeltrack met Lucius stellen zeker niet teleur. (Kasper Hermans)

 


 

ABBA – Voyage
Releasedatum: 5 november

ABBA is zonder enige concurrentie verantwoordelijk voor dé comeback van het jaar. Dat er nieuwe muziek van het kwartet Zweedse popgiganten aan zat te komen, wisten we al jaren. Maar toch begint het pas écht te kriebelen als die muziek daadwerkelijk te beluisteren is. De terugkeer van ABBA is van zichzelf al spectaculair genoeg, maar met Don’t Shut Me Down en I Still Have Faith In You bleken songwriters Benny Andersson en Björn Ulvaeus ook nog eens in vorm te zijn. Echte ABBA-muziek met de echte ABBA-kwaliteit. Het voedt de verwachtingen voor Voyage, het eerste ABBA-album met nieuw materiaal in veertig jaar. (Ivo Terpstra)

 Diana Ross – Thank You
Releasedatum: 5 november

Over comebacks gesproken. Met de leeftijd van 77 jaar brengt Diana Ross op 5 november het album Thank You uit. Het is voor de zangeres haar eerste album in vijftien jaar en haar eerste met nieuwe muziek sinds 1999. Een plaat die ontstaan is tijdens de lockdown en waar onder meer Jack Antonoff zijn medewerking aan heeft verleend. Oplettende popliefhebbers zullen dit multi-talent ongetwijfeld kennen van zijn samenwerkingen met Taylor Swift, Lorde en Lana Del Rey. De titeltrack van het nieuwe album van Miss Ross verscheen afgelopen zomer al. (Stef Ketelaar)

 Curtis Harding – If Words Were Flowers
Releasedatum: 5 november

Vaandeldrager van de zwoele, op klassieke leest geschoeide soul. Curtis Harding zorgde voor een overdonderend goed album met Face Your Fear (2017) en natuurlijk zijn dan alle ogen op de Amerikaan gericht wanneer de opvolger eraan komt. Op If Words Were Flowers lijkt Harding weer voor de nodige afwisseling te gaan zorgen. De indringende lyrics van Hopeful staan tegenover het swingende en opzwepende Can’t Hide It. Op I Won’t Let You Down is Harding juist weer de verleidelijke romanticus. De vintage soul van de voormalig achtergrondzanger van Cee-Lo Green brengt je als luisteraar terug naar het Detroit van de jaren zestig en zeventig. En eenmaal daar wil je dat Harding je er voor eeuwig blijft rondleiden. (Ivo Terpstra)


 

Pip Blom – Welcome Break
Releasedatum: 12 november

Vanwege een tekort aan vinyl is de release van Welcome Break een maandje opgeschoven: van oktober naar november. Dat betekent nog even wachten, maar hopelijk wordt dat wachten beloond. De voortekenen van Pip Blom zijn in ieder geval veel belovend. De band liet op de singles Keep It Together, It Should Have Been Fun en You Don’t Want This al horen waarom het ook buiten de landsgrenzen hoge ogen gooit. Sterker nog, Pip Blom en haar band zijn in Engeland misschien wel populairder en bekender dan in de Lage Landen. Als de voortekenen niet bedriegen, kan die verhouding dankzij Welcome Break rechtgetrokken worden. (Kasper Hermans)

 Novastar – Holler And Shout
Releasedatum: 12 november

Alle tien de nummers waren geschreven en klaar om opgenomen te worden. Dus was het tijd om de studio in te duiken en daarbij mikte Joost Zweegers hoog. De man achter Novastar had de beroemde Abbey Road Studio zelfs al geboekt, totdat dat de pandemie begin 2020 alle plannen dwarsboomde. Dus dook hij in Vlaanderen zijn eigen kelder in, waar hij in een paar maanden tijd alsnog Holler And Shout opnam. Dat klinkt iets minder indrukwekkend, maar maakt dat voor de muziek uit? Afgaande op de single Deep Are The Eyes niet. Het is een beresterke track, die zo aansluit bij de klassiekers uit de beginperiode van Novastar. Een poprock pianoballad in optima forma. (Kasper Hermans)

 Robert Plant & Alison Krauss – Raise The Roof
Releasedatum: 19 november

Het ligt heel eenvoudig: iedere keer als Robert Plant met een nieuw album op de proppen komt is het genieten geblazen. Lullaby And The Ceaseless Roar, Carry Fire en Digging Deep waren stuk voor stuk geïnspireerde platen. Deze keer liggen de verwachtingen echter nog net een tikkeltje hoger. In 2007 scoorden Robert Plant & Alison Krauss flink met de plaat Raising Sand. Maar liefst vijf Grammy’s wist die plaat in de wacht te slepen. Eerdere pogingen tot een vervolg waren niet altijd even vruchtbaar, maar na veertien jaar is het eindelijk tijd voor die tweede ‘moeilijke’ plaat: Raise The Roof. Het eerste voorproefje lost alvast iets van die torenhoge verwachtingen in, met het sfeervolle Can’t Let Go. (Tom Welman)

N.B. Bij Nieuweplaat hebben we het de voorbije maanden vaak genoeg gemerkt: tijdens de coronapandemie is geen releasedatum een zekerheidje. De genoemde verschijningsdata zijn op dit moment aan de orde, maar kunnen t.z.t. nog wijzigen.