2016: ‘Ik ben dit jaar eigenlijk nauwelijks teleurgesteld’

2016 zit er nog niet helemaal op, maar de laatste meesterwerken van het jaar lijken inmiddels wel uitgebracht. Nieuweplaat.nl beschouwt ook dit jaar weer uitgebreid na met de persoonlijke voor- en afkeuren. Na welk optreden liepen we nog een week in een roes rond? En welke artiest bracht een plaat uit die we liever niet meer horen? Vandaag is het de beurt aan Karlijn Martens.

2016 was voor mij het jaar waarin ik begon te schrijven voor Nieuweplaat. Daardoor ben ik nu nog meer en bewuster met muziek bezig dan daarvoor. Dat is misschien de reden dat ik hiphop op waarde ben gaan schatten, terwijl ik er eerder vrij weinig mee had. Dat is ook terug te zien in mijn Spotify-lijst, die je terugvindt onderaan de pagina. Over het algemeen vond ik 2016 een heel fijn muziekjaar, maar over mijn favoriete album en artiest hoef ik echt geen moment na te denken: dat is Beyoncé.

De ontdekking

Deze week ontving ik van Spotify de keiharde cijfers over mijn luistergedrag van het afgelopen jaar in mijn inbox. De streamingdienst liet er geen twijfel over bestaan: Anderson .Paak is mijn favoriet dit jaar (kleine noot: dat komt deels omdat Beyoncés Lemonade niet op Spotify staat). Mijn vriendinnen waren enthousiast over zijn single Am I Wrong en een aantal maanden later besloot ik aandacht te besteden aan het bijbehorende album Malibu. Ik wist niet wat ik hoorde! De funkyness, nummer voor nummer. In een jaar dat we Prince verliezen is het extra fijn dat Anderson .Paak er was. Ik geloof niet dat er iemand tot op dit moment zo succesvol funk, soul en rap weet te combineren en ik hoop dat we nog heel veel van hem gaan horen.

De tegenvaller

Ik ben dit jaar eigenlijk nauwelijks teleurgesteld, de artiesten van wie ik wat verwachtte hebben prima gepresteerd. De enige lichte tegenvallers waren de nieuwe albums van Kanye West en Radiohead, die ik wel heb geluisterd, maar ze deden me niet erg veel. Desalniettemin heb ik veel zin om die laatste te zien op Best Kept Secret aankomend jaar!

Het optreden

Ik vind het moeilijk om hier een keuze te maken, dus ik noem er twee. In het begin van het jaar stond ik met wat vrienden klaar voor Foals. Ik was toen helemaal gek van hun single What Went Down, maar het hoogtepunt was een ouder nummer: Inhaler. Het optreden was in zijn geheel geweldig sterk (en dat terwijl we in de HMH stonden). Ten tweede: het optreden van Skepta een paar maanden terug in de Melkweg. De energie was ongelooflijk! Iedereen ging helemaal los in het midden. Ik ben niet al te sterk en ben braaf aan de zijkant blijven staan, maar mijn metgezel kwam compleet gesloopt terug.

Het album

De plaat die ik echt helemaal heb platgedraaid is Lemonade van Beyoncé. Op de middelbare school was ik groot fan en haar album uit 2012 vond ik ook nog leuk, maar daarna boeide het me niet meer zo. Toen kwam Lemonade uit en dat greep me meteen: de geheimzinnigheid rondom Jay-Z, de bijbehorende video’s, maar vooral de verschillende emoties in de liedjes. Voor mij is er geen enkele artiest die via muziek zo goed kan laten voelen wat kwetsbaarheid én kracht is. In die zin zou ik Pray You Catch Me en Don’t Hurt Yourself graag in onderstaande Spotify-lijst zetten, maar helaas staat Lemonade niet op Spotify.

Top 16

De grote afwezigen op het lijstje zijn wat mij betreft Glass Animals, Solange en KAYTRANADA, wiens albums ik veel heb geluisterd, maar favorieten stonden er voor mij niet op. Ik ben trouwens iemand die nog altijd videoclips bekijkt en uit deze lijst raad ik dit jaar de video’s aan van Dj Shadow feat. Run the Jewels (met vechtende politici, opgenomen in Oekraïne), en M.I.A (met vluchtelingen). Eén liedje wil ik graag in het bijzonder toelichten: R.A.T.B. van Hypergoods. Hypergoods is het bandje van een vriendin dat aan de weg timmert met een heel eigen geluid, waarin zij met groot gemak electronica, folk en pop verbinden. Hypergoods heeft in korte tijd ontzettend veel progressie gemaakt en heeft echt potentie. Veel luisterplezier!

Vooruitblik op 2017

In het aankomende jaar wacht ik vol verwachting op nieuwe muziek van John Mayer en kijk ik ook uit naar LCD Soundsystem’s nieuwe (en tevens waarschijnlijk laatste) album. Ook bid ik iedere dag dat Frank Ocean in 2017 een optreden in Nederland aankondigt. En ik hoop dat er een te gekke vrouwelijke hiphopper écht door gaat breken! Misschien de Belgische Coely?

Bekijk ook de jaarreview van:
1. Stef Ketelaar
2. Mark Kovac
3. Wessel Uphoff
4. Mark Dierick