2015: ‘2015 heeft laten zien dat muziek sterker is dan terrorisme’

De laatste albums en singles van 2015 druppelen langzaam binnen, maar het nabeschouwen kan al beginnen. Wat waren dit jaar nou de krenten uit de pap? Wat kon eigenlijk niet door de beugel? Twaalf Nieuweplaat-redacteuren laten hun licht schijnen op dit muziekjaar. Vandaag is het de beurt aan Riemer Vaatstra.

2015 was voor mij een jaar vol met toffe festivals. Zo was ik op Welcome To The Village, Pukkelpop en Lollapalooza. Ook verschenen er in 2015 gave debuutalbums van Wolf Alice en Nothing But Thieves. 2015 was ook het jaar dat het biertje dat de zanger van John Coffey ving en opdronk viral ging, maar ook de trieste gebeurtenissen in Parijs tijdens het optreden van Eagles of Death Metal.

De ontdekking:

Na een aantal keer doorklikken op YouTube kwam ik per toeval uit bij het schitterende nummer Brave van de nog vrij onbekende Australische singer-songwriter Riley Pearce. Naast Brave is er op Spotify ook de ep We Are Fools uit 2013 die het beluisteren ook zeker de moeite waard is. Hopelijk gaan we volgend jaar meer horen van deze getalenteerde zanger.

Het optreden

Deze zomer zag ik Muse live tijdens de eerste editie van Lollapalooza Berlin. De show die ze daar gaven was geweldig. De band gaf een fantastische rockshow. De Britten openden met Psycho om af te sluiten met het beste nummer uit het Muse repertoire Knights of Cydonia. Het drietal wisselde nieuw materiaal (Reapers, Mercy en Dead Inside) af met ouder werk (Starlight, Uprising en Time is Running Out). Genieten! Oh, en 9 maart ben ik erbij in de Ziggo Dome!

Het album

Misschien niet het beste album van het jaar, maar wel het album dat ik het meest heb beluisterd. Het is mij een raadsel waarom Tourist LeMC nog niet is doorgebroken in Nederland. In België zijn z’n liveshows een groot succes en stond hij al op grote festivals waaronder Pukkelpop. Het album En Route kent geen minpunten, alle samenwerkingen pakken goed, met name de feature met Spiritually Wally. Daarnaast is het titelnummer En Route mijn favoriet, wat een bombastische opener, heerlijk. Of zoals Europarlementariër Frans Timmermans onlangs in DWDD zei: “Tourist LeMC is briljant.”

De tegenvaller

Dit jaar bracht Hurts het derde album Surrender uit. Ik had gehoopt dat het dezelfde sound zou krijgen als het debuutalbum Happiness, maar helaas. De band werkte vorig jaar samen met Calvin Harris op het nummer Under Control. De commerciële toon die toen werd ingezet is doorgetrokken naar een aantal nummers op het album. Zo zijn er EDM-beats, rare Afrikaanse fluiten en teveel oh-ho-oooh’s te horen. Erg jammer, want Hurts kan zoveel beter.

Top 15

In mijn top15 staan gevestigde namen als Editors, Muse en Tame Impala. Naast de gevestigde namen vind je ook artiesten die net komen kijken, onder hen bevinden zich Wolf Alice, Nothing But Thieves en Rhodes.

Lees ook de 2015-review van:

1. Sjoerd Bouwmeester

2. Lilit Martirosova

3. Kasper Hermans

4. Anniek Verhoren

5. Lars Meyer

6. Wilke Wittebrood

7. Eddy Harskamp

8. Daan Koster

9. Floris Visman