2016: ‘De avond verliep van hoogtepunt tot hoogtepunt’

2016 zit er nog niet helemaal op, maar de laatste meesterwerken van het jaar lijken inmiddels wel uitgebracht. Nieuweplaat.nl beschouwt dit jaar weer uitgebreid na met de persoonlijke voor- en afkeuren. Na welk optreden liepen we nog een week in een roes rond? En welke artiest bracht een plaat uit die we liever niet meer horen? Vandaag is het de beurt aan Britt Henneken.

Je kunt je het misschien wel voorstellen, je wordt recensent en je gaat ineens heel anders naar muziek luisteren. Ik ben daardoor afgelopen jaar veel kritischer geworden. Ook is voor mij de betekenis van het woord “goed” compleet veranderd. Wat goed? Hoe goed? Maar vooral; waarom is het dan goed? Op muziekgebied heeft 2016 ons weer heel wat nieuwe goede artiesten gebracht zoals Jack Garratt en Dua Lipa. Garratt kwam met een heel fijn debuutalbum en Dua Lipa heeft ons wat prachtsingles laten horen.

De ontdekking

Afgelopen jaar kwam de 19-jarige Kungs met de hit This Girl in samenwerking met Cookin’ On 3 Burners. Later dit jaar bracht hij ons ook de lekkere track I Feel So Bad uit. Kungs maakt van die muziek met zo’n aanstekelijk deuntje waar je niet op stil kunt blijven zitten, dat vind ik altijd heerlijk aan muziek. Ook kwam hij in november met zijn nieuwe plaat Layers, met tal van dit soort smakelijke nummers.

De tegenvaller

Voor mij was de tegenvaller toch wel het nieuwe album van Gavin DeGraw. Ik was vroeger altijd groot fan van de Amerikaan en heb voor Nieuweplaat ook zijn laatste plaat gerecenseerd. Toch heb ik het album sindsdien niet meer geluisterd. Waar ik zijn oude albums nog steeds goed vind, spreekt het laatste mij minder aan. De singer-songwriter lijkt de commerciële weg te zijn ingeslagen met aanstekelijke deuntjes en oppervlakkige teksten. De muziek die hij nu maakt is niet meer hetzelfde als op zijn eerste drie grote albums; Chariot, Sweeter en Make A Move.

Het optreden

Uit heel veel optredens kan ik dit jaar helaas niet kiezen, toch springt er direct een geweldige avond in mijn gedachte. In november bezocht ik het concert van Bastille in de Ziggo Dome en wat was het gaaf! Zanger Dan Smith sleepte het publiek super goed mee in zijn enthousiasme. De avond verliep van hoogtepunt tot hoogtepunt. De band speelde alle nummers van hun nieuwe album Wild World, maar ook wat gouden ouden zoals Pompeii en Things We Lost In The Fire kwamen voorbij. Bastille en Rationale (hun voorprogramma dat onwijs goed bij hun eigen muziek past) hebben het publiek een heerlijke avond bezorgd.

Het album

Heel cliché maar ik vind het album van Bastille, Wild World, ook het beste album van afgelopen jaar. Van songs als Power en Lethargy kan ik geen genoeg krijgen. Ook hits zoals Good Grief en Fake It draai ik nog wekelijks. De samenhang in dit album vind ik een van de fijnste dingen eraan. Of je de nummers nou op volgorde afspeelt of in de shuffle, elke volgorde klinkt gewoon heerlijk in de oren. En wat de kracht van dit album is, is dat ik er oneindig vaak naar kan luisteren en het mij nooit gaat vervelen. Ik weet niet hoe de Engelsen het doen, maar het bevalt mij wel.

Top16

Voor iemand die nummers net zo lang draait totdat ze deze niet meer aan kan horen, is het maken van een top 16 nog best een uitdaging. Hieronder toch mijn poging tot mijn zestien lekkerste nummers uit 2016.

Vooruitblik op 2017

Er gaan geruchten over een nieuw album van Clean Bandit, John Mayer en Tears For Fears en de nieuwe plaat van Dua Lipa is al bevestigd. Dit zijn zeker albums waar ik naar uitkijk. Ook hoop ik dat we nog wat gaan horen van Phlake, Ben Howard en The Script, een paar van mijn all time favourites.

Bekijk ook de jaarreview van:

1. Stef Ketelaar
2. Mark Kovac
3. Wessel Uphoff
4. Mark Dierick
5. Karlijn Martens