2019: ‘Avicii heeft een speciaal plekje in mijn muziekhart’

Er zit weer een bewogen muziekjaar op. Het was vooral het jaar waarin Nederland het Eurovisie Songfestival won. Gelukkig viel er nog veel meer te beleven op muziek gebied. Iedereen binnen Nieuweplaat heeft daar zijn eigen kijk op. Dit keer blikt recensent Julia Onclin terug op het afgelopen muziekjaar.

De ontdekking

Als ik mijn Spotify eens goed bekijk, valt het me pas op hoe weinig nieuwe artiesten ik dit jaar ontdekt heb, oeps. Daar moet in 2020 maar verandering in komen: in plaats van één nummer non stop op repeat, op zoek gaan naar nieuwe pareltjes. Een pareltje dat ik dit jaar ontdekt heb is Lauv. Hij draait al wat jaartjes mee in de muziekwereld, maar ik leerde hem pas kennen door het nummer I Like Me Better. Ja, dat nummer kwam al in 2017 uit, maar ik ontdekte het dit jaar pas. Dat neemt niet weg dat ik echt geniet van zijn stemgeluid. Toen dit jaar de nieuwe tracks Fuck I’m Lonely en Feelings uitkwamen, kon ik mijn geluk dan ook niet op. Lauv is zeker iemand die ik in 2020 in de gaten ga houden.

De tegenvaller

Dit vind ik echt een hele moeilijke. Tegenvallers blijven me namelijk lang niet zo bij als de pareltjes. Maar na lang zoeken vond ik er toch één: Westlife. Als je besluit om weer bij elkaar te komen als band, moet je comeback naar mijn mening ook sterk en overtuigend zijn. Ik vind dat dit bij Spectrum, het nieuwe album van Westlife, niet het geval was. Daar had ik persoonlijk gewoon meer van verwacht. Zeker als je ziet hoe andere artiesten als The Jonas Brothers en The Backstreet Boys, die ook terug van weggeweest zijn, het doen.

Het muziekmoment

Normaal gesproken is mijn jaar gevuld met muziekmomenten doordat ik zo vaak naar concerten ga. Ik kom er nu pas achter dat ik dit jaar maar naar één concert ben geweest: Maroon 5. Een band die ik al heel lang live wilde zien. Hoewel de show heel basic en zonder al te veel poespas was, is dit wel mijn muziekmoment. De stem van leadzanger Adam Levine, die me nog altijd kippenvel bezorgt, maakte het een geweldige avond. Van Payphone en Daylight tot What Lovers Do, elk liedje kwam aan bod en ik kan met zekerheid zeggen dat ik die ochtend daarna wakker werd met een brak gevoel en een schorre stem, maar dat was het meer dan waard.

Het album

Mijn album van het jaar is het enige album dat ik dit jaar gekocht heb. Dat zegt denk ik al best veel, want met streaming-diensten als Spotify, koop ik bijna geen fysieke albums meer. Toen het laatste album van Avicii genaamd Tim uitkwam, maakte ik echter graag een uitzondering. Ik was altijd al fan van hem en zijn dood kwam als een shock. Dat zijn ouders besloten het album waar hij voor zijn overlijden aan werkte toch uit te brengen, kan ik alleen maar bewonderen. En wat een mooi album het is geworden, jeetje. In de tracks Heaven en SOS zijn het de lyrics die je grijpen en niet meer loslaten. Daarnaast heeft dit album veel muzikale invloeden, zoals in het nummer Tough Love te horen is, en dat zorgt naar mijn mening voor een heel mooi geluid. Dit album heeft echt een speciaal plekje in mijn muziekhart.

Top19

Van The Chainsmokers tot James Arthur, mijn lijst is een mengelmoesje van artiesten en genres. Dit zijn de nummers die het afgelopen jaar bij mij non stop op repeat stonden. Favoriet blijft echter toch Tough Love van Avicii. Die eerste paar seconden met die Midden-Oosterse muziek-vibe grijpt me elke keer. In elk refrein komt deze heerlijke combinatie van instrumenten terug en even waan je je ergens in een woestijn in de brandende zon.

Hier kijk ik naar uit

Iets waar ik al maanden naar uitkijk is het nieuwe album van 5 Seconds Of Summer, dat ergens begin 2020 uit gaat komen. Tracks als Who Do You Love en Teeth hebben me enorm nieuwsgierig en enthousiast gemaakt. Daarnaast staan er al twee concerten op de planning volgend jaar: The Script en Louis Tomlinson. Nog veel meer brakke ochtenden en schorre kelen om naar uit te kijken dus!

Lees ook de jaarreview van:

  1. Kasper Hermans
  2. David Rooker