De ideale muziekzomer: ‘Ik wil mijn festivaloeuvre uitbreiden’

We mijmeren over een prachtige zomer. Het jaar 2020 verloopt voor iedereen anders dan gepland. Zeker ook voor muziek- en cultuurliefhebbers, die het liefst de festivals hadden afgestruind. Of misschien was in een druk park liggen met vrienden en een paar lekkere plaatjes voor jou al voldoende geweest. Uitkijkend naar – hopelijk – volgend jaar, nemen de redactieleden van Nieuweplaat je mee langs hun perfecte muziekzomer. Met vandaag: Noortje van Bentum.

Dit had ik al gepland staan

De coronacrisis heeft bij iedereen wat roet in het eten gegooid, zo ook bij mij. Hoewel het niet door het virus kwam, kon ik het concert van Lana del Rey in februari wel vergeten. Vanwege stemproblemen heeft ze haar hele Europese tour afgezegd. Dat bleek al snel een slecht teken voor de rest van mijn planning, omdat ik ook gelijk tabee kon zeggen tegen het concert van Tabitha in TivoliVredenburg, foodfestival TREK en het Milkshake festival. Misschien wel het meest tragische (in mijn geval) was het uitzwaaien van het Eurovisie Songfestival. Samen met mijn zus zou ik als groot songfestivalfan mijn droom om het van dichtbij mee te maken uit laten komen, nota bene in mijn geboortestad Rotterdam. Met veel pijn in mijn hart was ik al weken van tevoren voorbereid op het verschrikkelijke nieuws dat het festival niet door zou gaan. Daarna heb ik ook geen nieuwe plannen durven maken, uit angst dat het toch niet door zou gaan.

Favoriete zomerhit/album

Op dit moment is mijn favoriete album Chromatica van Lady Gaga, die ik zelf heb mogen recenseren. Ik geniet vrijwel dagelijks van dit heerlijke plaatje en het liefst zou ik weer naar een concert van haar gaan. Maar ja, corona. En helaas had ze überhaupt geen tourdata aangekondigd voor Nederland of België. Achteraf ben ik vooral blij dat ik geen tickets voor Parijs of Londen heb gekocht, omdat ik waarschijnlijk met een lege portemonnee en een handjevol vouchers over was gebleven.

Oh, en als je toch bezig bent: luister dan ook naar de plaat Fine Line van Harry Styles. Watermelon Sugar is echt de perfecte zomerhit en de rest van het album is wat mij betreft nagenoeg perfect. Op een mooie zomerdag met een warm zonnetje kun je hier lekker bij wegdromen.

Favoriete Festivals

Ik moet bekennen dat ik niet een grote festivalganger ben. Mij zul je waarschijnlijk eerder in een concertzaal vinden of een klein festivalletje in de buurt, maar dit jaar was ik van plan mijn oeuvre wat uit te breiden. Daarom voelde het extra pijnlijk toen Milkshake na lange twijfel toch naar 2021 werd verplaatst. Dit zou mijn eerste keer zijn dat ik naar dit geweldige evenement zou gaan, maar helaas, Miss Rona stak ook in Nederland de kop op. Ook zag ik hoe ik foodfestival TREK een jaartje moet overslaan. Ik zag al helemaal voor me hoe ik onder het genot van een speciaalbiertje het ene na het andere verrukkelijke gerecht at.

Deze festivalact mag je echt niet missen.

Mijn favoriete live-act is ontzettend makkelijk te kiezen: Rondé. Deze Nederlandse band heb ik zeker al 4 keer live gezien en elke keer zing ik uit volle borst mee. Ze hebben hun gezicht al op meerdere podia laten zien, maar ik maakte ze voor het eerst mee op het Bevrijdingsfestival in Haarlem een paar jaar terug. Sindsdien wil ik naar elk concert wat ze geven en sta ik het liefst vooraan vrolijk mee te dansen. Hun album Flourish was niet voor niets vorig jaar mijn meest beluisterde album op Spotify. De muziek van Rondé is zo heerlijk om live van te genieten, zowel in de openlucht als in een zaal. Ik denk dat ik op mijn veertigste nog naar hun concerten blijven gaan, mits ze dan nog spelen natuurlijk. Maar daar hoop ik op.

Spotify-lijst

Lees ook over de ideale muziekzomer van: