Festival Warming-Up: Best Kept Secret 2019

Best Kept Secret is niet meer weg te denken uit het Nederlandse festival landschap. Toch is dit ‘pas’ editie nummer zeven. Dit Hemelvaartsweekend (31 mei tot en met 2 juni) in Hilvarenbeek komen de acts weer van heinde en verre of gewoon uit Nederland. Nieuweplaat heeft er elf voor je uitgelicht.

Vrijdag

Bon Iver

Weinig introductie is er nodig voor een van de mainacts van de openingsdag van Best Kept Secret. Hoewel de naam Bon Iver is afgeleid van Bon Hiver (Frans voor goede winter) is de singer-songwriter ook prima in de zomer te pruimen. Tweeënhalf jaar terug bracht hij het album 22, A Million uit. Een plaat die bakken met lof ontving. ‘Niemand weet muziek zo tot leven te wekken als Justin Vernon, die een natuurlijk talent voor muzikale schoonheid lijkt te bezitten.’

Om 22.30 is Bon Iver de afsluiter van hoofdpodium One.

Blossoms

Met Charlemagne knalde Blossoms in 2015 lekker binnen. Sindsdien volgend hun zelfgetitelde debuutplaat en opvolger Cool Like You. Bij beide platen was de kritiek dat de potentie hoorbaar was, maar dat nog niet alles er uitkwam. Als Manchester-band zijn ze dus nog wel even verwijderd van de status en het niveau van bijvoorbeeld Oasis en The Smiths, maar de kans dat het een lekkere uurtje wordt, is zeker aanwezig.

Blossoms heeft juist de eer om One te openen. Zorg dat je er om 16.30 bent.

Faye Webster

Faye Webster is een echte alleskunner binnen de muziek. Ze koppelt de meest uiteenlopende genres zonder al teveel moeite aan elkaar. Ze zal ongetwijfeld een lading aan nieuwe muziek loslaten op haar toehoorders, want haar derde plaat Atlanta Millionairs Club is pas een week uit. Een miljonair is Webster nog niet – vermoeden wij – maar rijkdom zit natuurlijk niet alleen in geld. Soms is een lekker festivaloptreden meer dan genoeg.

In Five kan je vanaf 16.00 van Faye Webster genieten.

Zaterdag

Mac DeMarco

Met Mac DeMarco op het podium weet je nooit helemaal wat er gaat gebeuren. De Canadees kan er ineens een lading covers, medleys en zelfs karaoke doorheen gooien. Spektakel gegarandeerd. Zijn laatste plaat Here Comes The Cowboy werd op Nieuweplaat wat minder goed ontvangen. Aan This Old Dog bewaren we een stuk betere herinneringen. ‘Slacker-rock op z’n best, en een uitstekende toevoeging op Mac’s vooralsnog bescheiden oeuvre.’

Mac DeMarco vertoont vanaf 20.00 zijn kunsten op hoofdpodium One.

Lucy Dacus

Lucy Dacus is een bezig bijtje. Vorig jaar bracht ze niet alleen haar soloplaat Historian uit, maar ook boygenius. Een project van een eenmalige supergroep met Julien Baker (die vrijdag op Best Kept Secret staat) en Phoebe Bridges. Dit voorjaar kwamen daar nog eens twee kersverse singles overheen. Gelukkig doet Dacus tussen alle opnames door nog wel aan optreden. En wie weet klimt Baker ook wel even het podium op.

Vanaf 15.00 vind je Lucy Dacus op de planken van Five.

Cigarettes After Sex

Cigarettes After Sex is niet echt van de albums. In de hele bestaansgeschiedenis van elf jaar bracht het er pas een uit. Gelukkig droppen ze wel met enige regelmaat een single om relevant te blijven, zoals eind vorig jaar Neon Moon. In ieder geval zijn relevant genoeg voor de organisatie van Best Kept Secret om ze een podium te geven. Het wordt niet hun eerste keer, in 2017 stonden ze hier ook al op de planken.

De lucht van Cigarettes After Sex vult vanaf 21.15 uur Two.

Zondag

Lizzo

Melissa Viviane Jefferson, ofwel Lizzo, staat garant voor spektakel. Een garantie op een heerlijk dansfeest, terwijl de Amerikaanse rapt, zingt en swingt. Soms met soul, dan weer met veel pop-, funk- of hiphopinvloeden. Ze brengt een ware cocktail van genre aan de man. Dat liet ze ook al horen op haar eerder dit jaar uitgebrachte Cuz I Love You. ‘Lizzo weet met een veelheid aan stijlen op een sublieme wijze een geheel eigen feestbrouwsel te maken.’ Tijd om je eens goed los te laten gaan dus!

Lizzo is om 22.30 de laatste act van het weekend in Five.

Carly Rae Jepsen

Ja, Call Me Maybe is een track waaraan we haar voor altijd zullen koppelen. Maar de zangeres is veel veelzijdiger dan dat ene catchy nummer dat ze onlangs uitbracht. Dat liet de zangeres onlangs ook weer horen op haar album Dedication. ‘Dat de Canadese één van de beste popzangeressen van dit moment is, bewijst ze ook weer op haar nieuwste plaat.’ Als ze dat kan omzetten naar een goede liveshow, dan is de Carly Rae Jepsen zeker een bezoekje waard op Best Kept Secret.

De popdeuntjes van Carly Rae Jepsen klinken vanaf 21.00 bij One.

Interpol

Een van de bekendste namen op het affiche van Best Kept Secret en zeker ook een van de meest rockende is Interpol. De voorbije twaalf maanden waren goed voor veel nieuw materiaal van de band. Vorige zomer kwam Maurader uit en daar kwam dit jaar nog de ep Fine Mess uit. Dus zelfs voor de fans die Interpol al een paar keer gezien hebben valt er waarschijnlijk nog het nodige te beleven.

De heren van Interpol beginnen om 22.00 uur in Two.

Kurt Vile & The Violators

Kurt Vile kan iets dat maar weinig muzikanten echt goed kunnen: het diepzinnige combineren met het nuchtere. In de vaak uitgesponnen en dromerige nummers weet hij de problematiek van zijn leven toch altijd duidelijk en droogjes te verwoorden. Hoewel hij dat concept op zijn laatste plaat Bottle It In een beetje achter zich liet. Toch zal hij samen met The Violaters er ongetwijfeld weer een mooie intieme show van weten te maken in Hilbarenbeek.

Om 19.00 trappen Kurt Vile & The Violaters af op One

Indian Askin

De Nederlandse inbreng is ook aanwezig op Best Kept Secret. Onder andere Tim Knol, The Visual, Broeder Dieleman en ook Indian Askin. Onze recensent vond dat er op het album iets teveel toeters en bellen aanwezig waren, maar misschien dat dat op een vol festivalterrein net wat beter tot uiting komt. Bovendien lieten de Amsterdammers op Another Round ook bij vlagen horen hoe goed ze kunnen zijn. ‘Interessant opgebouwd, een beetje gruizig en met een hele ontspannen vorm van energie. Niet te wild, wel erg opzwepend.’

Indian Askin bezet vanaf 15.00 het hoofdpodium One.