Festival warming-up: Pinkpop 2019

Aanvankelijk was Eminem de zondagafsluiter en op het affiche waren officieel al Izzy Bizu en First Aid Kit aangekondigd voordat ze afzegden. Maar niet getreurd, er staat genoeg moois op de vijftigste editie van Pinkpop. Voor de festivalliefhebber wordt het ongetwijfeld drie dagen volop genieten. Nieuweplaat warmt je alvast even op voor de weide van Landgraaf.

Zaterdag

Yungblud

Ben jij iemand die ongewild altijd even in moet komen op een festival? Dan is YUNGBLUD een goede opener. De Britse stuiterbal sleurt je tijdens zijn optredens mee in een energiedraaikolk en laat je niet meer los. Probeer maar eens stil te blijven staan als Dominic Harrison jou en de hele zaal opzweept. Kleine voorspelling? Dat wil je niet proberen. Of het gaat om tracks van zijn debuutplaat 21st Century Liability of zijn recentere single Parents calorieën verbranden zal je!

Vanaf 15.00 springt Yungblud op de Brightlands Stage.

Anouk

Waar milkshake gooien tegenwoordig een hype lijkt, werd rockchick Anouk tijdens haar eerste optreden op Pinkpop nog bekogeld met eieren. Dat zal nu vermoedelijk heel erg anders zijn. A. Anouk is in de voorbije jaren behoorlijk afgedwaald van het genre rock en B. Nou ja, wij hopen gewoon dat niemand het in zijn hoofd haalt om iets naar een van de beste Nederlandse zangeressen van de voorbije twintig jaar te gooien. Want het kan een show worden om van te genieten. Of ze nou Nederlands–  of Engelstalig zingt.

De mainstage is van 18.00 voor Anouk gereserveerd.

Mumford & Sons

Je zou het misschien niet verwachten, maar Mumford & Sons stond zeven jaar geleden voor het laatst op Pinkpop. Destijds hadden ze slechts een album uitgebracht en waren ze nog het opwarmtje voor Bruce Springsteen. Een paar maanden na die show volgde Babel en inmiddels hebben we ook kennisgemaakt met Wilder Mind en Delta. Ze hebben dus heel wat nieuw materiaal om aan Landgraaf en omgeving te laten horen. Een plek als hoofdact is dan ook gerechtvaardigd.

Om 22.30 sluit Mumford & Sons de mainstage af.

Zondag

Kraantje Pappie

Hiphop van eigen bodem is hot en dus is het niet meer dan logisch dat er op Pinkpop ook acts als Kraantje Pappie geboekt worden. Het oeuvre van Alex van der Zouwen, zoals de rapper echt heet, is inmiddels uitgebreid genoeg om drie festivalsshows mee te vullen, maar hij krijgt slechts drie kwartier. Vermoedelijk wordt het een mix van de hits en beste tracks van de Crane-triologie en zijn meest recente album Daddy. En misschien knalt de laatste single Moment ook nog wel even voorbij.

De mainstage wordt om 13.00 geopend door Kraantje Pappie.

White Lies

Ze kregen wel wat kritiek op hun voorbije platen, maar dat maakten de heren van White Lies weer helemaal goed op hun laatste album FIVE. Vooral de ultieme springplaat Time To Give – die zelfs in een klap de Top 2000 binnenvloog – is er een om in te lijsten. Als ze ook in de live-performance dergelijke stappen hebben gezet, is het een band die zeker het bekijken waard is.

Die indierock van White Lies schalt van 14.45 uit de speakers op de IBA Parkstad Stage.

Die Antwoord

Mogelijk is dit de allerlaatste kans – en als het niet de laatste kans is, dan is het een risico om het er op aan te laten komen – om Die Antwoord in Nederland te zien optreden. De markante raptechnogroep kapt er namelijk mee als het afscheidsalbum tenminste ooit nog gaat verschijnen. Tenzij je een megafan van de er lijnrecht tegenover gepositioneerd Mark Ronson, dan is er geen goede reden om deze act aan je voorbij te laten gaan.

Wees er bij als om 20.00 de IBA Parkstad Stage afgebroken wordt door Die Antwoord.

Maandag

The 1975

In het Verenigd Koninkrijk heeft The 1975 een veel grotere status, dan in Nederland. Hier geldt de indiegroep als ‘slechts’ de tweede act van de dag op de mainstage. Als je Nederland wil veroveren, dan is er geen betere plek om dat te doen dan op Pinkpop. De kwaliteiten daarvoor hebben ze wel. Dat liet The 1975 wel horen op A Brief Inquiry Into Online Relationships.

Om 15.20 gaat de mainstage 44 jaar terug in de tijd.

Tenacious D

Of het muzikaal technisch gezien het hoogtepunt van Pinkpop gaat worden, dat valt te bezien, maar vermaken zal je je zeker als je gaat kijken bij Tenacious D. Jack Black en Kyle Gass staan altijd garant voor rare fratsen. Al moet gezegd dat op hun laatste album Post-Apocalypto dat vooral in de lyrics zat en niet meer zozeer in de muzikale trucjes.

De IBA Parkstad Stage is vanaf 16.20 gereserveerd voor Tenacious D.

Michael Kiwanuka

Een van de afsluiters van Pinkpop is Michael Kiwanuka. De muziek van de soulzanger is heerlijk om stilletjes van te genieten, terwijl de gedachten aan een weergaloos weekend nog een keer voorbijschieten. Toch is het niet een act om alleen maar bij weg te dromen. Daarvoor is de boodschap in zijn muziek veel te belangrijk. Dat liet Kiwanuka ook op Love & Hate weer horen.

Om 20.20 is Michael Kiwanuka de laatste act van het weekend in de Brightlands Stage.