Het beste van de muziekmaand maart

Maart was ook voor de muziekindustrie een plaat die zijn weerga niet kent. Het een na het andere grote concert of evenement viel om, met voorlopig het Eurovisie Songfestival en Glastonbury als grootste slachtoffers. Maar maart zorgde ook voor verbroedering, want ondertussen schoten de initiatieven voor coronagerelateerde nummers als paddestoelen uit de grond. Van het massaal draaien van You’ll Never Walk Alone tot thuisconcerten en met afgelopen maandag het door half bekend Nederland ingezonden Zon. Maar er kwam ook muziek uit volgens de normale programmering. De redactie van Nieuweplaat heeft het beste er voor je uitgevist.

Track op repeat

Dit is nu echt een nummer met alles erop en eraan. Dat is ook niet gek, want met bijna tien minuten is er genoeg tijd om van alles te doen. Steven Wilson gaf ons deze maand zijn rentree met de single PERSONAL SHOPPER, van zijn aanstaande album The Future Bites. De single bouwt traag op en gaat langzaam over in een soort techno-achtige beat, waarvanuit het zich steeds verder ontwikkelt. Dat deze single uitgerekend uitkwam in de weken van het hamsteren, maakt de kritische tekst van Wilson zijn personal shopassistent alleen maar actueel en confronterend. ‘Buy and buy until it makes you sick.’ En ‘Buy the shit you never knew you lacked.’ Het nummer wordt dan even onderbroken voor de opsomming van een boodschappenlijstje. Dat is – eerlijk is eerlijk – niet het meest sterke deel van het verhaal, maar alles wat daarna komt maakt dat meer dan goed. Je krijgt wat er in het eerste deel al gebeurde, maar dan sneller, feller, harder, dikker aangezet. Een extra laag om van te genieten. (Kasper Hermans)

Topalbums

De terugkeer van Pearl Jam was lang verwacht en kwam er deze maand dan eindelijk met Gigaton. Een plaat die zeker niet teleurstelde en een 8,5 scoorde. En uiteraard bevat de muziek ook hier en daar een duidelijke politieke boodschap. ‘Op het prachtige afsluitende River Cross is de tekst ‘While the government thrives on discontent and there’s no such thing as clear’ duidelijk bedoeld voor Trump en zijn regering. River Cross is een ingetogen nummer dat wordt afgesloten met een hoopvolle blik richting de toekomst.’ Hetzelfde cijfer kreeg ‘ons eigen’ Chef’Special voor Unfold. ‘De mannen hebben heel goed werk geleverd met deze plaat, want het is vernieuwend, maar nog steeds typisch Chef’Special.’

Verder is er in maart ook vier keer een 8,0 uitgedeeld door de recensenten. Voor Ntjam Rosie, Izo Fitzroy5 Seconds Of Summer en Lauv verdienen een fraaie vermelding.

Benieuwd naar wat onze favorieten van februari waren? Deze kan je hier vinden.