Het beste van de muziekmaand mei (2024)

Wallows - Model

Ook dit jaar is de meimaand de maand waarin het festivalseizoen haar voeten stevig in de (natte) grond zet. Voor de festivals die zich buiten afspelen is het te hopen dat het weer zich de komende maanden van haar goede kant laat zien (daarover meer aan het eind). Dat het bij festivals ook binnenshuis kan stormen bleek aan het begin van de maand toen in Malmö een Songfestivalbom voor Nederland ontplofte. De Nederlandse inzending Joost Klein werd gediskwalificeerd. Nooit was er meer aandacht voor een niet-winnaar, sterker nog; een niet-deelnemer, dan voor Klein. Maar er gebeurde nog zoveel meer (moois, lelijks en droevigs) op muziekgebied.

Eindredacteur Ivo Terpstra interviewde Wolfgang Valbrun. Valburn maakte deel uit van de soulband Ephemerals, maar staat sinds 2020 op eigen benen: ‘Vrienden bleven aandringen om ervoor te gaan, terwijl ik alleen maar dacht: ik weet helemaal niet of ik dat kan’. Lees het complete interview via bovenstaande link.

Vaak besteden we in de maandoverzichten aandacht aan de albums die een hoge waardering kregen. Toch worden er vrachtwagens vol tegenvallende albums uitgebracht, zoals de nieuwste van muzieklegende Don McLean. McLean kan terugkijken op een prachtige carrière en kan op basis daarvan in principe opnemen wat hij maar wil. Of je het dan vervolgens ook moet uitbrengen is een tweede, aldus recensent Martijn Vermeulen. Waardering: 2.5.

Track op Repeat

Hoofdredacteur Ivo Terpstra had al enthousiast over het nummer Collapse van doom-metal kwartet REZN geschreven, en meer dan terecht. Alles klopt aan dit nummer, de zang, de gitaren maar het lekkerst zijn toch die loodzware “roffels” van gitaar, bass en drum tezamen, alsof de deur van de studio per ongeluk openstond terwijl er buiten heipalen de grond in werden gebeukt. Een fenomenaal meeslepend nummer. Het doet zeer verlangen naar het volledige album Burden dat op 14 juni gaat verschijnen. (Jacques van Himst)

Topalbums

Er waren ook nog enkele top albums te bespeuren met Billie Eilish als absolute uitschieter. De Amerikaanse zangeres kreeg voor nieuwste album Hit Me Hard And Soft een 9 van recensent Bram Peper. ‘Eilish heeft met dit album een volgende stap gezet wat resulteert in zeer volwassen en uitgebalanceerd werk. De ingrediënten van Hit Me Hard And Soft zijn niet nieuw, maar het brouwsel is wel degelijk verrassend goed.‘ Wie ook bijna de 9 wist aan te tikken was Cindy Lee. Recensent Rob In der Maur beoordeelde Diamond Jubilee met een 8.8: ‘Eens in de zoveel tijd verrast muziek je zo dat je een ongeremd verlangen koestert om te blijven luisteren. Verslaving heet dat. Diamond Jubilee van Cindy Lee is een verslavende, schitterende, muzikale hypnagogische trip.’

Naast deze twee albums waren er in de maand mei nog enkele albums die een gooi doen naar de titel ‘album van het jaar’. Zo kregen Wallows, Ilse DeLange en Beth Gibbons een 8 voor hun meest recent verschenen werken.

Verlies en Winst

Helaas ontvielen ons ook in de maand mei een aantal muzikanten. Zo overleed op de eerste dag van mei Richard Tandy. Deze Britse keyboardspeler en toetsenist is vooral bekend geworden als lid van de symfonische rockgroep Electric Light Orchestra (ELO). Tandy werd 76 jaar oud. Op 58-jarige leeftijd overleed op 17 mei de bassist en mede-oprichter van de band Train (Drops Of Jupiter) Charlie Colin. Hij verliet de band weliswaar in 2003, maar mede door zijn bijdrage kan de band vandaag de dag nog steeds rekenen op veel trouwe fans. Laatst-levende lid van de band Iron Butterfly Doug Ingle overleed op 24 mei door nog onbekende oorzaak. Hij zal vooral herinnerd worden als schrijver van het lied In-A-Gadda-Da-Vida dat voor het eerst werd uitgebracht in 1968.

Maar er is ook mooi nieuws! In de maand mei werden liefst 25 albums gerecenseerd op Nieuweplaat.nl, op deze pagina kun je lezen welke dit allemaal waren. Dit is mede het gevolg van drie nieuwe, gedreven recensenten in de gelederen van Nieuweplaat.nl: Emma Odijk, Britt Smith en Rob In der Maur.

Nieuwsgierig geworden of recenseren ook iets voor jou is? Klik op onderstaande link voor meer info.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat

Tot slot

Wie het nieuws de laatste weken een beetje gevolgd heeft weet dat het aanstaande kabinet voornemens is het btw-tarief op concert- en festivaltickets te verhogen van 9 naar 21 procent. Het enige wat we jullie daarbij kunnen wensen is dat de weersomstandigheden bij de concerten en festivals die zich buiten afspelen, gelijke tred houden met deze btw-verhoging. Op naar een zomer vol zonnige, plezierige en memorabele festivals (no matter the costs!). Namens de gehele redactie van Nieuweplaat wensen we jullie allen een prachtige, muzikale en zonnige zomer!