Festival Warming-Up: Rock Werchter

Het affiche van Rock Werchter is dit jaar ontzettend veelzijdig. Er prijken internationale grote popnamen als P!NK, Kylie en Robyn. Grote publiekstrekkers als Mumford & Sons, Bastille en Muse garanderen ook een stroom aan bezoekers naar de Main Stage. Voor de liefhebber van wat oudere muziek staan onder andere Tool, The Cure en Richard Ashcroft op het programma. Tenslotte staan er een hoop andere spannende bands en acts klaar in Werchter om garant te staan voor een top vierdaagse. Wij zetten de artiesten die je niet mag missen op een rijtje:

Donderdag

Olafur Arnalds

Klassieke muziek hoor je vrijwel niet op muziekfestivals. Diverse hedendaagse componisten weten de brug gelukkig nog steeds te slaan. Olafur Arnalds is hier wel een van de grootste namen in. Dat komt vooral omdat Arnalds ook van alle markten thuis is. Zijn oevre bevat ambient en kamermuziek evanals techno als duo met Janus Rasmussen in Kiasmos. Je kan veel materiaal verwachten van het in 2018 uitgekomen album re:member.

Vlak voor het eten nog even genieten van Olafur Arnalds in The Barn van 16:15 – 17:15

Palace

Er was het nodige commentaar op de donderdag line-up (of eerder, gebrek aan) waardoor de festivalorganisatie zich genoodzaakt voelde toch nog een paar acts toe te voegen aan het affiche. Dat ze dan met Palace op de proppen komen is meer dan leuk. Vergelijkingen met Foals zijn al eens gemaakt. Dat komt vooral door de stem van zanger Leo Wyndham. Zelf vinden ze de referentie helemaal prima aangezien ze er zeker ook inspiratie uit putten. Het nieuwe album Life After zal pas in juli uitkomen, maar de kans is groot dat er nog nieuwe muziek gespeeld zal worden op Rock Werchter.

Lekkere indierock van Palace op The Slope van 16:40 – 17:20

Richard Ashcroft

Het fijne aan een Richard Ashcroft optreden is dat je op voorhand ongeveer weet wat je krijgt. Ashcroft speelt namelijk zeker zijn eigen (recente) materiaal, dat qua kwaliteit absoluut niet onderdoet voor zijn werk met The Verve.  Toch is het prettig te weten dat op de setlist van zijn optreden doorgaans ook veel materiaal wordt gespeeld uit zijn The Verve periode. Bitter Sweet Symphony staat dus op de setlist, daar kan je vanuit gaan, evenals het eigenlijk nog mooiere nummer The Drugs Don’t Work.

Ashcroft staat op het podium van The Barn van 18:05 – 19:05

Paul Kalkbrenner

Elektronische muziek is op deze openingsdag van Rock Werchter 2019 dun bezaaid. Gelukkig moeten we het doen met één van de grootste namen die de technoscene sinds 2000 heeft voort gebracht. Al tien albums lang brengt Paul Kalkbrenner fantastische, maar zeer behapbare en makkelijk in het gehoor liggende techno tracks uit. Hoogtepunten zullen ongetwijfeld de Berlin Calling soundtrack Sky And Sand en de Jefferson Airplane cover Feed Your Head zijn.

Paul Kalbrenner zet de KluB C op zijn kop van 21:05-22:35

Elbow

Als er één ding zeker is, dan is het wel dat Elbow garant staat voor kwaliteit. Vandaar dat ze alweer voor de zesde keer uitgenodigd zijn op dit festival. Het is ook wel een band waarvoor je in de stemming moet zijn. Aan de buitenkant van de festivalweides is de kans groot dat een groot deel door Guy Garvey heen staat te kakelen. Zit je erin, dan zit je er ook echt in. Ongetwijfeld zal Lippy Kids, met zijn simpele akkoorden en kenmerkend gefluit dan weer bij menigeen voor een kippenvel moment zorgen. De opener zal waarschijnlijk Fly Boy Blue / Lunette zijn, een nieuwe publieksfavoriet.

Elbow sluit de The Barn af 22:35 – 23:50

Vrijdag

Nothing But Thieves

Bij velen op de verlanglijst zal Nothing But Thieves staan. Waar deze Engelse band al sinds 2012 muziek aan het maken is, gaat het sinds 2017 ineens heel erg hard met ze. Je kan een ontzettend energieke band verwachten dat fraaie rockballads als Sorry en Particles zal spelen van album Broken Machine, maar ook zeker wat harder gitaargeluid zoals op single Amsterdam niet zal schuwen. De recensies van optredens op festivals vorig jaar waren lovend dus we hopen dat Nothing But Thieves ook dit jaar nog energie over heeft om de boel weer plat te spelen.

Terechte Main Stage voor Nothing But Thieves van 14:25 – 15:25

The 1975

Na de mateloos populaire singles Chocolate en Sex in 2013 had toch niemand verwacht dat The 1975 uit zou groeien tot de band die ze nu zijn? Er zijn wel eerder leuke Engelse bandjes voorbij gekomen die met een single met een catchy hookje door zou breken en daarna niet heel veel bijzonders uit zouden brengen. Na twee geweldige (en ook geweldig ontvangen) albums ziet de wereld er echter een stuk anders uit voor Matthew Healy en zijn band. De verwachting is dat er gillende meisjes vooraan staan mee te zwijmelen, maar ook zeker veel muziekliefhebbers wat verder achterin staan te genieten.

The 1975 staan op de Main Stage van  16:05 – 17:05

Janelle Monae

Voor Miss Monae zal het pas haar eerste optreden op Rock Werchter zijn. Hoewel ze inmiddels al toe is aan vijf studioalbums is Janelle Monae pas echt de laatste vijf á zes jaar een echt grote naam aan het worden. Het in 2018 uitgekomen Dirty Computer stond niet voor niets in vele eindejaarslijsten, waaronder de Top 10 van Nieuweplaat. Tel daar de buzz bovenop over de rete strakke show die ze doorgaans neerzet en je begrijpt waarom ze ondanks dat het de eerste keer is, één van de grote namen is die gezien moet worden.

Janelle (be)speelt The Barn van 18:30 – 19:30

The Cure

Het was de eerste aankondiging voor Rock Werchter 2019. The Cure zal de vrijdag in Werchter afsluiten. Het is alweer het zevende optreden op dit festival, waarvan de laatste in 2012 was. Natuurlijk zal een groot deel van de show bestaan uit een gang door 40 jaar The Cure, iets wat vorig jaar in de zomer groots werd gevierd met een verjaardagsconcert. Maar voor het eerst in dik elf jaar zal er ook nieuw materiaal gespeeld worden van het nieuwe album. Wij kijken vooral daarnaar uit.

Grootmeester Robert Smith aan het werk op de Main Stage van 21:30 – 23:45

Robyn

Op een festival waar dance dus niet de boventoon voert, maar pop zeker goed vertegenwoordigd is, zal Robyn zich zeker kunnen onderscheiden. Het is toch ongelofelijk dat deze dame inmiddels bijna 25 jaar in het vak zit. Waar ze al in 95 doorbrak met 90’s klassieker Show Me Love heeft ze pas in het laatste decennium echt serieuze credits opgebouwd als één van de grootste popdiva’s ter wereld. Van haar self-titled album uit 2005 tot haar laatste release Honey in 2018, ze staat garant voor geweldige elektropopsongs en zal de menigte honderd procent zeker aan het dansen krijgen.

De nacht inluiden met Robyn in KluB C van 00:00 – 01:15

The Twilight Sad

Niet voor niets is The Twilight Sad inmiddels uitgegroeid tot één van de grotere Schotse rockbands. Met hun postpunk sound dat zich zeker kenmerkt door het compleet unieke stemgeluid van zanger James Graham, maar vooral vanwege hun vermogen om een heerlijke muur van geluid op te bouwen, zoals op één van de nieuwe nummers VTr, zal dit één van de onverwachte verassingen kunnen worden.

Schotse indierockers The Twilight Sad op moeilijk tijdstip van 23:45 – 00:25

Zaterdag:

Strand of Oaks

Muzikaal gezien is Strand of Oaks absoluut één van de beste acts van deze zaterdag. Waar de eerste drie langspelers van Timothy Showalter eigenlijk niet echt potten wisten te breken, wordt dat helemaal anders wanneer in 2014 album HEAL uitkomt. Plots wordt hij internationaal opgepakt en zeker in België in Nederland krijgt hij behoorlijk wat aandacht. Goshen 97 met J.Mascis op gitaar, het bezwerende HEAL zelf (live òngelofelijk), persoonlijke favoriet Shut In en zijn ode aan Jason Molina (Songs: Ohia) in JM vormen een ijzersterk viertal songs op deze plaat. Tel daar twee consistente vervolgplaten (Hard Love) bij op met onder andere de wondermooie track Weird Ways en je kan dit optreden achteraf niet meer uit je hoofd krijgen.

Lekker vroeg opstarten met Strand of Oaks in The Barn van 14:15 – 15:15

Two Door Cinema Club

Op veel affiches had de naam van TDCC hoger en vetgedrukter staan. Het geeft misschien wel aan hoe sterk bezet deze zaterdag op Rock Werchter is. Toch is er genoeg reden om Two Door Cinema Club te gaan bezoeken. Het staat altijd garant voor genoeg dansbare tracks om de heupen even los te wiegen. Bovendien is de kans groot dat je nieuw materiaal zal horen van het vierde album False Alarm, dat afgelopen vrijdag uitkwam.

De TDCC staat in The Barn van 17:50 – 18:50

AURORA

Deze Noorse singer-songwriter met prachtige zoet-gevooisde stem heeft inmiddels een mooi scala aan goede popsongs in handen. Nee, Robyn is ze zeker nog niet, maar hebben jullie die nieuwe single The River al gehoord? Dat gaat toch al zeker steeds meer naar elektropop toe. En het staat haar prima. Onlangs bracht ze bovendien het album All Different Kinds Of Human.

Fempop in de KluB C van 18:50 – 19:50

The Blaze

Geprogrammeerd worden tegenover (of in ieder geval deels tegenover) Mumford & Sons is natuurlijk een beetje jammer. Als er een andere act is waar je namelijk óók gegarandeerd een lach van op je gezicht krijgt, dan is het The Blaze wel. Met hele lichte elektronische muziek, dat echter zéér dansbaar is, een toffe liveshow met voldoende lasers en genoeg energie om in de tent mee te krijgen dat er een feestje gaande is, had The Blaze ook niet misstaan als leuke afsluiter voor iets later in de nacht. Maar wie weet blijven er voldoende mensen plakken voor het laatste half uurtje. Als je éénmaal in trance gebracht bent hoef je daar ook niet altijd uit toch?

Dansen op The Blaze van 23:15 – 00:15 in KluB C

Mumford & Sons

Wellicht de allergrootste naam op de poster van Rock Werchter 2019. Mumford & Sons verkoopt al jaren over de hele wereld stadions uit. De folkband van weleer heeft de afgelopen jaren een kleine transitie gemaakt naar songs met meer gitaargeluid op de albums Wilder Mind en Delta. Live zullen echter de banjo klassiekers van albums Sigh No More en Babel absoluut voorbij komen. En ook een zekerheidje is dat deze garant zullen staan voor een festivalweide waar vrolijkheid overheerst. Dat is nou eenmaal wat Marcus Mumford en zijn mannen brengen, instant happyness.

Je portie stadiumfolk van Marcus Mumford en zijn mannen op de Main Stage van 23:45 – 01:15

Zondag

Rosalia

Internationaal doorbreken met Spaanstalige muziek is natuurlijk geen vanzelfsprekendheid. Het sterke aan Rosalia is het hoorbare gebruik van traditionele Spaanse muziekstijlen (inclusief instrumentatie), maar toch ook wel de combinatie met moderne beats en elektronische ondersteuning. In de muziekbranche heeft het de term flamenco-pop gekregen. Maar eigen en bijzonder is het zeker. Internationale doorbraak betekent dus ook toffe samenwerkingen. James Blake op je voicemail zal ook voor Rosaliá geen alledaagse gebeurtenis zijn. We zijn ontzettend benieuwd hoe de muziek ontvangen zal worden op het verder vrijwel volledig Engelstalig georiënteerde Rock Werchter.

Spaanstalige betovering in de The Barn van 17:30 – 18:30

Balthazar

Natuurlijk is Balthazar lang geen dEUS. Ook de ontzettend aanstekelijke poprock zoals Oscar and the Wolf dat maakt is in aantallen luisteraars Balthazar voorbij gegaan. Toch zou je prima kunnen zeggen dat Balthazar één van de beste bands is dat Belgïe heeft voortgebracht. Dat krijg je als je consistent goede muziek blijft maken én live bekend staat goede optredens neer te zetten. We zijn dan ook blij dat de band na diverse soloprojecten (Warhaus, J.Bernardt) weer met de nieuwe plaat Fever op zak aan het touren zijn. Het enige wat wij ons afvragen is of de muziekstijl niet beter tot zijn recht was gekomen in de intimiteit van een tent in plaats van die grote vlakte voor de grootste stage van Rock Werchter.

Balthazar neemt je mee op de Main Stage van 18:25 – 19:25

Ry X

Als onderdeel van zowel de collectieven The Acid als Howling schuwt Ry Cuming er niet aan zijn stem te gebruiken om mooie dansbare tracks te kleuren. Tracks om jezelf even in te verliezen, wegdromend mede, of vooral door die dromerige stem van Ry X. Solo zit er ook wel iets van dansbaarheid in zijn muziek zoals op The Water. Maar toch is het overgrote deel van zijn albums Dawn uit 2016 en Unfurl uit 2019 introspectief te noemen. Stiekem hopen we dan ook op een hele mooi verstilde versie van die grote track waarmee het allemaal begon, Berlin.

Ry X staat in de KluB C van 18:30 tot 19:30

Underworld

In de categorie lastige keuzes is deze verschrikkelijk. Terwijl de mannen van Muse de Main Stage gaat laten ontploffen staan de mannen van Underworld in de KluB C. Zo jammer dat je deze niet ná Muse nog kunt pakken. Underworld is tuurlijk een klein beetje nostalgie en wachten op die gigantische monsterhit Born Slippy. Of die houseklassiekers als Rez en Cowgirl. Maar Underworld is vooral ook een collectief dat nog steeds en met grote regelmaat actuele nieuwe muziek uitbrengt. Met het huidige muzikale experiment DRIFT wordt er wekelijks een nieuwe dancetrack uitgebracht met ondersteunende visuals. En daar zit echt ontzettend goed materiaal tussen. Het zal voor Underworld dus even zoeken worden naar de juiste balans tussen oud en nieuw. Maar daar gaan deze veteranen in de dancemuziek ongetwijfeld heel goed uit komen.

Underworld zet je wereld op de kop in de KluB C van 22:45 – 00:15

Muse

Op zondag sluit Muse de Main Stage af. In ruim 2,5 uur zal Muse hier weer een megashow naar gaan zetten. Matthew Bellamy, Chris Wolstenholme en Dom Howard zullen alweer voor de achtste keer hun opwachting maken op dit festival. Ze staan er toch wel om bekend álles uit de kast te halen om het optreden zowel muzikaal als visueel spectaculair te maken. Verwacht visuals, vuurwerk en ongeëvenaarde energie van deze liveband pur sang. Nieuwe muziek komt van de in 2018 uitgekomen plaats Simulation Theory. Springend op de raggende gitaren van Knights of Cydonia zal dit voor velen het laatste moment op Rock Werchter 2019 zijn.

Topshow van Muse op de Main Stage van 22:30 –  01:00