2020: “Shawn Mendes heeft me helaas teleurgesteld met Wonder”

2020 werd een jaar om nooit te vergeten. Helaas niet om de goede redenen. De muziekindustrie kreeg vanaf begin maart klap na klap te verwerken. Gelukkig deden veel artiesten waar ze goed in zijn: ze sleepten ons het jaar door met goede muziek, livestreams, inventieve coronasingles, -medleys, -covers en -samenwerkingen. We genoten volop, al beviel niet alles even goed. De redactie kijkt terug op het bewogen 2020 met vandaag Noortje van Bentum.

De ontdekking

Ik kende ze al wel, het Nederlandse queer rapduo LIONSTORM. Maar nooit heb ik de moeite genomen om hun muziek te luisteren, totdat ik door mijn geweldige Instagram-algoritme op één dag wel vijf keer dezelfde advertentie van hun single Vies kreeg voorgeschoteld. En ik ben zo ontzettend blij dat ik dat nummer heb beluisterd, want sindsdien heb ik het grootste gedeelte van hun oeuvre grijs gedraaid. In eerste instantie vond ik de teksten nogal heftig en moest ik wennen aan het geschreeuw, maar dat heeft mij eerder ook nooit tegengehouden. Ik hoop ooit hun nummer No H8ro te horen tijdens het uitgaan zodra dat weer kan, want ik denk dat iedereen op dit lied los zal gaan.

De tegenvaller

Hoewel het nieuwe album Wonder van Shawn Mendes in mijn ogen zeker niet slecht is, had ik in aanloop naar de release er veel meer van verwacht. Misschien komt dat vooral door het feit dat zijn vorige plaat, Shawn Mendes, nog vers in mijn geheugen staat. Ik luister deze nog volop en ik ken vrijwel alle nummers uit mijn hoofd. Ik hoopte eigenlijk dat zijn nieuwe plaat deze zou opvolgen, maar in plaats daarvan maakte hij een totaal ander album dan ik verwacht had. Niet per se slecht, maar ik heb Wonder niet op repeat gehad dit jaar en dat vind ik jammer.

De perfecte coronasingle

Het duurde even voordat dit nummer in mijn lijst van favoriete tracks terecht kwam, maar Stuck With U van Ariana Grande en Justin Bieber is voor mij dé coronasingle van het jaar. Ik hoorde dit nummer vooral in TikTok-video’s en op Instagram, maar pas een paar maanden na de release heb ik de tijd genomen het nummer eens goed te beluisteren. Het is een typische track wat me het gevoel van saamhorigheid geeft. We zitten allemaal vast en zijn (hopelijk) actief bezig met afstand houden en dat collectieve gevoel van ‘we moeten hier nou eenmaal doorheen’ druipt van deze track af. Mij geeft het in ieder geval een kalmerend en ontspannen gevoel. Want ja, we’re all in this together. Ooit wordt het wel weer zoals het was.

Het album

Met kop en staart steekt voor mij Chromatica van Lady Gaga uit boven alle andere albums van dit jaar. Als artiest heeft Lady Gaga al jaren geleden mijn hart gestolen en tot nog toe heeft ze me niet teleurgesteld. Ook dit jaar maakte ze me weer dolgelukkig met haar buitenaardse plaat. De overloop van de track Chromatica II naar 911 is zelfs viraal gegaan en heeft zoveel mooie memes teweeggebracht.

Dit album heeft voor mij eigenlijk alles. Het is een verhaal op zichzelf en als je het aan één stuk door op juiste volgorde luistert, is het net een luisterboek. Ze trekt wat mij betreft weer alles uit de Gaga-kast. De plaat verveelt nooit en het verbaasde me daarom ook niet dat Lady Gaga mijn meest beluisterde artiest is van 2020 (volgens Spotify, natuurlijk). Het liefst had ik haar zomertour in Engeland of Frankrijk bijgewoond, maar dat ging uiteraard niet door. Zodra concerten weer mogelijk zijn, zul je mij vooraan in de rij vinden bij een Gaga-concert.

Top 20

In mijn top 20 van dit jaar vind je vooral hitjes die wel vaker op de radio zijn gedraaid. Ik liet me graag meevoeren met de stroom. Daarmee is mijn voornemen voor volgend jaar om meer genrediversiteit aan mijn luistergedrag toe te voegen. Op 1 staat uiteraard mijn grote favoriet Lady Gaga, daar is geen ontkomen aan.

Hier kijk ik naar uit in 2021

Ik heb het dit jaar aangedurfd om tickets te kopen voor een ‘coronaproof’ concert van Rondé in TivoliVredenburg in Utrecht. Door de aangescherpte coronaregels kon deze ook op afstand niet doorgaan en is het concert verplaatst naar april volgend jaar. Dit zal waarschijnlijk mijn eerste échte uitje zijn, als het een beetje wil vlotten met de coronavaccins. Daar hoop ik in ieder geval op. Ook hoop ik dat het Milkshake festival – waar ik dit jaar voor het eerst heen zou gaan – volgend jaar wel door kan gaan. Misschien is twee keer scheepsrecht en ga ik in de zomer van 2021 lekker met de voetjes van de vloer!

Bekijk ook de jaarreviews van:

1. David Rooker
2. Nienke Teunissen
3. Natan Presman
4. Dagmar Pluijm
5. Tijmen Hoes