HET BESTE VAN DE MUZIEKMAAND JANUARI (2024)

Unknown Affairs

De maanden december en januari zijn er meestal twee van terug en vooruitkijken. Zo ook hier bij Nieuweplaat, in de laatste maand van het jaar koos de redactie voor Unknown Affairs van The Vices als album van het jaar. Daarnaast blikten diverse redacteuren terug op het afgelopen jaar, zie hier de jaaroverzichten van Martijn, Guillaume en Nienke. Ook werd er vooruit gekeken naar de meest veelbelovende albums die in de wintermaanden, waarvan sommigen reeds verschenen zijn, uit zouden komen. En moesten wij bij Nieuweplaat helaas verder zonder onze hoofdredacteur Kasper Hermans, daar later meer over.

Track op Repeat

Voor een track met een clash van stijlen krijg je op voorhand eigenlijk altijd mijn goedkeuring. Dit keer hebben twee veelzijdige muzikale duizendpoten en excentriekelingen elkaar gevonden in de vorm van YUNGBLUD en Lil Yachty. Je schrijft dan op: punk en hiphop. Maar in plaats van dat het een knetterende plaat wordt die overloopt met riffs en raps presenteert het duo met When We Die (Can We Still Get High?) een langzaam uitvouwende powerballad. Maar wel een verduiveld lekkere. Ondanks dat beiden een uitstapje maken buiten hun natuurlijke habitat, blijft hun individuele zangstijl gehandhaafd, waardoor ze elkaar feilloos aanvullen. Dus het is weliswaar iets anders dan verwacht, maar When We Die (Can We Still Get High?) kan ook naderhand meer dan mijn goedkeuring wegdragen. (Kasper Hermans)

Topalbums

Qua recensies hield het niet over. Er werd geen enkele 8 uitgedeeld, al wisten zowel Kali Uchis, The Smile en Hot Garbage de magische barrière op slechts een fractie te missen.

Afscheid Kasper
Voor ons bij Nieuweplaat was januari een extra bijzondere maand, want we nemen afscheid van onze hoofdredacteur Kasper Hermans. Na eerst als recensent voor onze website te hebben gewerkt, was hij sinds de zomer van 2016 hoofdredacteur. Kasper, namens de gehele redactie ontzettend bedankt voor alle energie en tijd die je de afgelopen jaren in onze site hebt gestoken. We zijn de laatste jaren ontzettend gegroeid en dat was zonder jouw inspanningen nooit gelukt!

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat