2018: ‘Dua Lipa moet op dansles en wij gaan lekker met de meiden aan de keta’

Wie kijkt naar de Nederlandse streamingscijfers van 2018 ziet hiphop, hiphop en nog eens hiphop. Er was in 2018 gelukkig meer dan alleen dat genre en iedere redacteur van Nieuweplaat heeft daar zijn eigen kijk op. Dit keer blikt redacteur Wessel Uphoff terug op het afgelopen muziekjaar.

De ontdekking
Koffie drinken, worteltaart eten en aan de keta. Het zal nooit meer hetzelfde zijn. We doen het nu voor altijd ‘lekker met de meiden’. Zangeres MEROL dropte in juli niet alleen dé zomerhit van 2018, maar ook mijn levenslied. MEROL beschrijft in het hitje Lekker Met De Meiden alles waar mijn leven om draait. ‘Lekker met de meiden online bestellen/Lekker met de meiden lullen/Lekker met de meiden masker op/Vroeger wilde ik een paard.’ Oké. Ik hou niet van paarden, maar de rest… dit is gewoon mijn leven. Geen idee wie MEROL is? Kom dan heel gauw met je meiden onder die grote steen vandaan.

De tegenvaller
Van die avonden. Tijdens een nachtje uit de sterren van de hemel dansen. Maar wat blijkt? Je hebt iets te diep in het glaasje gekeken en je dancemoves zijn eigenlijk om te janken. Zo danst Dua Lipa dus. Tijdens optredens! Haar liedjes zijn popparels, maar die heupen vallen o zo tegen. “Wessel, het gaat toch om de muziek?” Nope. Try again. Mijn ogen willen ook wat. Ik ben er alleen nog niet helemaal uit of deze choreografie een grap is of dat Dua echt uit hout bestaat. Wel weer wat leuke memes rijker.

Het muziekmoment
Iemand die ook niet kan dansen – en het gelukkig dus ook niet doet – is Mariah Carey. Zingen kan ze wel. Als de beste zelfs. Mariah werd de afgelopen jaren nogal uitgelachen door trollen die vonden dat ‘ze haar tijd wel heeft gehad’ of ‘haar stem had verloren’. Maar dat geplaag is voorbij. 2018 was hét jaar van de diva der diva’s. Haar nieuwe album Caution is steen-, maar dan ook steengoed en haar vocals zijn dit jaar on point. Het is alsof we terug zijn in de jaren ’90, zo op dreef is haar stem. Dus bij deze een dikke middelvinger naar alle trollen. Ja vrienden en familie, ook naar jullie. Sommigen dan. Mimi is back!

Het album
Het allerbeste album komt dit jaar van Kali Uchis. De favoriete zangeres van jouw favoriete rappers. Tyler, The Creator houdt van haar, Snoop Dogg loopt met haar weg en sinds kort is ook Drake besties. Ik ben natuurlijk geen bff’s met Kali, maar ik heb haar debuutalbum wel goed gesponsord op Spotify. Kali’s roots liggen in Columbia en dat is goed te horen de plaat Isolation. Haar sound is een mix tussen Latin-pop, r&b en een beetje Amy Winehouse. Geloof me, die plaat is de it-girl van alle nieuwe albums.

Dit wil ik nog even kwijt
Wie dit jaar besloot om een carrièreswitch te maken naar queen of the memes is Fergie. Alleen niet helemaal vrijwillig. Kennen jullie haar ‘zwoele’ versie van het Amerikaanse volkslied nog? Dat dacht ik al. Dat optreden heeft inmiddels meer views dan de meeste van haar eigen videoclips. Fergie teert inmiddels wel goed op dat optreden volgens mij, want nog elke dag komen er grappige memes bij op het wereldwijde web. Maar Fergie, onthoudt goed. Je bent en blijft een zangeres, dus wel weer snel liedjes gaan schrijven hoor.

Top18
Vorig jaar verkondigde ik nog dat dat ik zo’n pop queen was. Dit jaar waren mijn favorietjes wat chiller. Als ik mijn playlists moet geloven tenminste. Spotify wist mij vorige week zelfs te vertellen dat hiphop het genre was waarnaar ik het meest had geluisterd. Crazy. Heeft iemand een aspirientje voor me?

Vol verwachting klopt ons hart…
…voor Sziget. Het festival inderdaad. Ik hoop dat de line-up wel wat meer aan mijn eisen gaat voldoen. Die is tot nu toe alleen maar voor ouwe lullen en fanatieke muntthee-drinkers. Mijn excuses voor alle fans, jullie mogen er zijn hoor. Maar ik kan helemaal niets met de Foo Fighters en Ed Sheeran. Toch heb al een kaartje en ik heb er nu al zin in. I know, het is pas over dik acht maanden, maar niets mis met een beetje voorpret.

Lees ook de jaarreview van:
– Stef Ketelaar
– Kasper Hermans
– Ivo Terpstra
– Lex Laros
– Pim Sierink
– Ard Offers

(Photo by Toto Stoffols)