2021: ‘Dankzij Olivia Rodrigo begrijp ik hoe het voor een tienermeisje voelt om je hart te breken’

2021 was het jaar waarin we slechts heel even van live-muziek mochten genieten. 2021 was het jaar waarin Nederlandstalige pop een gigantische revival maakte. 2021 was het jaar waarin het Eurovisie Songfestival in Nederland een gouden zomer voor Italië inluidde. 2021 was het jaar waarin het iconische ABBA na vier decennia weer bij elkaar kwam. 2021 was het jaar waarin Britney bevrijd werd. 2021 was het jaar waarin we wilden zwemmen in Bacardi Lemon. 2021 was het jaar waarin we afscheid namen van de maker van het ultieme supporterslied en die van een liefdesverklaring aan muziek. Het jaar 2021 door de ogen van Guillaume Dijkhuizen. 

Mijn ontdekking

Misschien niet de meest obscure ontdekking van het jaar, maar net als de rest van de wereld maakte ik in 2021 kennis met het geniale popgeluid van Olivia Rodrigo. Wat een debuutplaat leverde zij af! Sour stond bij mij maanden op repeat en ik bleek niet de enige. Binnen een mum van tijd behaalde Rodrigo meer dan een miljard streams op Spotify en ontpopte ze zich tot een van de grootste namen binnen de muziekindustrie.

Een groot deel van deze streams dankt ze aan mij. Althans, als ik mijn Spotify jaaroverzicht mag geloven. Hier stonden namelijk alle elf de tracks van Sour hoog in de lijst. Het was vooral Traitor dat als soundtrack van mijn 2021 diende. Met haar sterke breakup songs nam ze mij mee in haar wereld en plots begreep ik als man halverwege de twintig hoe het voor een tienermeisje voelt om je hart te breken.

Mijn tegenvaller

Het lijkt erop dat het enorme succes van Drake zijn honger ondertussen behoorlijk heeft gestild. Op Certified Lover Boy klinkt de rapper ongeveer anderhalf uur lang alsof hij op de automatische piloot wat raps achter elkaar heeft geplakt. Zowel muzikaal als tekstueel is het niet veel soeps. Als debuutalbum had dit nog best indrukwekkend kunnen zijn, maar CLB is al het derde album op rij dat praktisch gezien als een copy-paste van het vorige Drake album klinkt.

Natuurlijk heeft het album met Way Too Sexy en Knife Talk wel wat monsterhits. Toch verwacht je van iemand als Drake, die door velen als de grootste rapper van het moment wordt gezien, veel meer. Tel daar de kinderachtige tekst ‘Yeah, say that you a lesbian, girl, me too’ in Girls Want Girls bij op en je kunt spreken van een flinke tegenvaller.

Mijn muziekmoment

Gek genoeg was Drake toch betrokken bij mijn muziekmoment van het jaar. Na een jarenlange koude oorlog, besloten Kanye West en hij de spreekwoordelijke strijdbijl te begraven en hun supersterstatus in te zetten voor een goed doel. Tijdens een benefietconcert met als doel om Gangster Disciples-leider Larry Hoover vrij te krijgen, betrad het duo voor het eerst sinds lange tijd samen het podium.

Het resultaat? Een concert dat de fans nooit meer vergeten. Vooral Kanye liet zien dat hij het optreden nog lang niet is verleerd. In sneltreinvaart kwamen verschillende hoogtepunten uit zijn oeuvre langs. Opvallend genoeg spatte de chemie tussen het duo na de jarenlange spanning van het scherm tijdens de Amazon livestream. Op deze memorabele avond ging Drake zelfs aan de haal met 24 van West, terwijl zijn Find Your Love gecoverd werd door zijn collega-rapper.

Mijn album

Niet alleen tijdens het benefietconcert, maar ook op zijn nieuwe plaat Donda klinkt Kanye West beter dan hij in een hele lange tijd heeft gedaan. Deze emotionele plaat neemt luisteraars mee op een sonische reis door de gedachten van de rapper. In die rollercoaster kom je langs tracks over het verlies van zijn moeder, God, zijn eindeloze ambitie en veel meer. Toch is het meer dan twee uur durende album geen seconde saai en voor mij het absolute hoogtepunt van 2021 met tracks als 24, Off The Grid en Hurricane.

Voor mij heeft 2021 nog een hoogtepunt: Sling van zangeres Clairo. Het kalme album is misschien niet het meest memorabele van het jaar, maar wel het perfecte album om over tien jaar mee terug te kijken op 2021. Het is rustig, diepgaand en super persoonlijk. Met haar muziek heeft ze het gevoel tijdens de zoveelste lockdown bijna als een foto weten vast te leggen.

Mijn top 20

Mijn top 20 van dit jaar is voor mij het ultieme bewijs dat je je niet altijd vast hoeft te houden aan enkel jouw favoriete genre of artiest. Met deze muzikale trip langs rauwe hiphop en zoetsappige pop zou ik iedereen willen uitdagen om ook volgend jaar hun muzikale horizon te verbreden.

Waar ik naar uitkijk 

Concerten! Niet alleen omdat ik ze zelf zo erg heb gemist dit jaar, maar ook omdat dit de ongeremde energie van het publiek weer terug zal brengen in de muziek. Veel tracks dit jaar hebben toch een zachtaardige toon gekregen omdat ze zijn geschreven in een woonkamer in plaats van in een gore tourbus na een optreden voor duizenden fans. Verder kijk ik vooral uit naar het album van één artiest: Pusha T. De rapper loopt namelijk al een jaar te teasen met de opvolger van zijn geweldige Daytona. Tot slot zou een teken van leven van Frank Ocean ook leuk zijn.

Bekijk ook de jaarreviews van:

  1. Jorik Simonides
  2. David Rooker
  3. Tom Welman
  4. Nienke Teunissen
  5. Kasper Hermans