Het beste van de muziekmaand april (2023)

Het ging in april in Nederland vooral over één nummer: Burning Daylight van Dion Cooper en Mia Nicolai. Het duo maakte weinig indruk met zijn eerste live-optredens en herstelde zich met een aanzienlijk betere performance tijdens het tv-debuut bij Khalid & Sophie. Met een heel anders ingestoken versie is er misschien toch nog wat mogelijk op het Eurovisie Songfestival. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, dat moeten de komende weken uitwijzen.

Track op repeat

Ondanks het feit dat je niet om de vrolijke instrumentale ska reggaemuziek van Proyecto Secreto heen kan, moet ik eerlijk zeggen dat ik deze maand erg werd geraakt door het mooie Canvas van Roufaida. De in Rotterdam opgegroeide muzikante en programmamaakster laat haar Noord Afrikaanse roots terugkomen in haar muziek onder andere met het gebruik van de guembri. Het luitachtig snaar- en percussie-instrument speelt een belangrijke rol in het schitterend opgebouwde Canvas. Canvas opent met een zachte gitaarriff, waarop Roufaida met een warme stem de mooi geschreven tekst zingt. Beetje bij beetje wordt de song steeds voller. De timing van de guembri is daarbij perfect. Het maakt Canvas tot een teder en supergevoelig liedje dat je diep in het hart raakt. (Gert-Jan Brugman)

Topalbums

Hoewel hij er zelf niet vaak te vinden is, hoef je voor de enige 9 van deze maand niet de landsgrenzen over. Met Drive van Tiësto rij je ook zo heerlijk de landsgrenzen over, al is de duur wel wat kort. ‘Zet op die route lekker dit album op repeat! Een keer of vier en je komt de tijd wel door’, zo luidt het advies.

Ook binnen de landsgrenzen een 8,5 voor Be-Bop-A-Lula van Spinvis. ‘Het al maar uitdijende talent van Spinvis voor het creëren van sfeer, melancholie en filmische beelden, op basis van een – op het eerste gehoor – onsamenhangende woordenbrij, maakt Be-Bop-A-Lula tot zijn beste album.’ Jessie Ware volgt met datzelfde cijfer voor That! Feels Good!. ‘ Ze voelt zich op haar gemak en durft daarom op That! Feels Good! te spelen met haar stem en nog meer uit te pakken met de muziek.’

Nog meer Nederlandse albums met hoge cijfers? Jazeker! Al wordt er gezongen in het Turks op Aşk van Altin Gün, dat een 8,1 krijgt. ‘Met zowel de hoge kwantiteit als kwaliteit waarin Altin Gün muziek aflevert, kan menig luisteraar zich gelukkig prijzen.’  Tot slot zijn er ‘normale’ 8en voor Metallica, The Nightmares en The Heavy.

Verder bespraken we ook nog deze platen in onze kwartaalrubiek Je Wordt Bijgepraat, besprak recensent Guillaume Dijkhuizen een van zijn favoriete platen allertijden en was er een interview met de Belgische singer-songwriter Milow.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat