2017: Dit onbekende Nederlandse duo maakte muziekjaar 2017 compleet

2017 liet zien nog maar eens zien dat muziek kan verbroederen. Of, zoals heel Manchester zong, Don’t Look Back In Anger. De redactie van Nieuweplaat probeert dan ook zo vrolijk mogelijk terug te blikken op het voorbije muziekjaar. Wat waren de hoogtepunten? En wie zijn de nieuwe sterren van de toekomst? Vandaag is het de beurt aan recensente Britt Henneken.

Toen ik deze review vorig jaar schreef was ik nog niet zo lang een ‘Nieuweplater’. En hoewel ik altijd al bezig was met muziek, ga je er toch heel anders naar luisteren als recensent. Een album als The Thrill Of It All van Sam Smith was misschien wel veel beter bevallen als ik afgelopen jaar niet zo kritisch was geworden. Maar door het zijn van recensent ben ik ook veel nieuwe muziek tegengekomen, waar ik anders nooit naar had geluisterd. 2017 was dan ook een vruchtbaar jaar voor mijn muzikale interesse.

De ontdekking

Kiezen kan ik niet tussen deze twee, dus mijn twee grootste ontdekkingen dit jaar waren Klyne en Lauv. Beide namen zijn nog behoorlijk onbekend, hoewel Lauv te horen was op een nieuwe track van DJ Snake afgelopen september. Voor deze release kende ik Lauv via zijn nummer I Like Me Better, een heerlijke mellow popplaat. Later dit jaar bracht hij nog meer van dit soort heerlijke nummers uit. Zeker een artiest om even te checken. Klyne is op dit moment mijn favoriete band, daarover straks meer.

Het optreden

Afgelopen jaar bezocht ik behoorlijk wat concerten. Van Gavin DeGraw en Interpol tot Gavin James en Nothing But Thieves. Omdat ze allemaal op hun eigen manier heel goed waren, vind ik het lastig om te kiezen. Toch sprong voor mij het optreden van Gavin James er het meest uit. De Brit wist me te grijpen nog voor de lichten helemaal gedempt waren en dat euforische gevoel liet me het hele concert niet meer los. De prachtige stem van James bezorgde alle 6000 bezoekers in de AFAS Live kippenvel. En als hij dan ook nog eens nog niet uitgebrachte tracks en covers van Michael Jackson en Louis Armstrong (JA! die stem van What A Wonderful World kan hij nadoen!) zingt, dan ben ik helemaal om.

Het album

Het moet gezegd worden dat Ke$ha met een steengoed en feministisch album op twee staat in mijn top 5 beste albums 2017. Maar weer moet ik hier Klyne aanwijzen als de winnaar. De twee Nederlandse jongens mogen dan bijna alleen maar samplers gebruiken, wat er op het podium van Paradiso niet zo indrukwekkend uitziet, de stem van Nick Klein is overdonderend. Met hun tracks Your Touch en Still Not Over You hadden ze mij na twee noten al helemaal te pakken. Hun album is voor de synthpopliefhebber zeker een aanrader! Op deze nieuwe plaat verscheen ook het eerder uitgebrachte Paralyzed.

De tegenvaller

Zoals ik al aangaf in de intro, het album van Sam Smith was misschien wel hét album waar ik dit jaar zo naar uit had gekeken. Toen het daar dan eindelijk was, viel het door de hoge verwachtingen lichtelijk tegen. Losse nummers als HIM en Nothing Left For You (zeker niet de hitlijsttracks van het album) luister ik nog regelmatig, maar gedurende het hele album klonken de nummers allemaal wat hetzelfde. Maar hoe kon deze mannelijke Adele ook zijn debuutplaat In The Lonely Hour overtreffen?

De 17 van 2017

Toen was het alweer de tijd voor het lijstje van het jaar. Heb je net je Top2000 ingeleverd moet deze er ook nog even achteraan. Maar het is mij met pijn en moeite weer gelukt. Ook wil ik nog even zeggen (merk je dat kiezen mij moeilijk afgaat dit jaar?) dat The Village van Wrabel mij bij de keel heeft gegrepen, maar dat nummer moet je zelf maar even opzoeken.

In 2018

Ook voor het volgende kalenderjaar staat er al weer veel moois op de planning. Denk aan albums van Camila Cabello, Fall Out Boy en Vance Joy (eens kijken wat die er nog van kan bakken). Ook van Bastille hebben we al een tijdje geen albums gezien, dus ook daarvoor heb ik goede hoop. Al met al was 2017 weer een heel goed muziekjaar, dus of volgend jaar daaraan kan tippen moet nog blijken.

Bekijk ook de jaarreviews van:
1. Ruben den Boer
2. Lola Cooper
3. Lex Laros
4. Pim Sierink
5. Mark Dierick
6. Stef Ketelaar
7. Ivo Terpstra
8. Riko van der Helm
9. Kasper Hermans