2017: “Een veelbewogen muzikaal tijdbesef vol met comebacks”

2017 liet nog maar eens zien dat muziek kan verbroederen. Of, zoals heel Manchester zong, Don’t Look Back In Anger. De redactie van Nieuweplaat probeert dan ook zo vrolijk mogelijk terug te blikken op het voorbije muziekjaar. Wat waren de hoogtepunten? En wie zijn de nieuwe sterren van de toekomst? Vandaag is het de beurt aan recensent/spotter Stef Ketelaar.

Artiesten die zo nu en dan een muzikale comeback maken, die zijn er jaarlijks natuurlijk genoeg. Toch leek de lading comebacks het afgelopen jaar groter dan normaal. Taylor Swift, Shania Twain, Katy Perry, Steps, Ed Sheeran, Maroon 5, TLC, Kesha, Sam Smith, Miley Cyrus, P!nk, Anastacia, Alain Clark, Birgit Schuurman en Do, allemaal namen die op hun eigen manier probeerden om vele muzikale hartjes te herveroveren. De één met meer succes dan de ander. Terwijl de ‘oude rotten in het vak’ zichzelf opnieuw uitvonden, waren de nieuwelingen druk bezig om hun naam gevestigd te krijgen. Ik noem een Dua Lipa, Harry Styles, Shawn Mendes, Loïc Nottet, Niall Horan, Liam Payne en Roxeanne Hazes als voorbeelden. De combinatie van uit-het-stof-gehaalde-artiesten en wij-willen-ook-scoren-met-onze-plaatjes-nieuwelingen, maakte 2017 wederom tot een veelbewogen muzikaal tijdsbesef.

De ontdekking

Eigenlijk moet ik Rita Ora een herontdekking noemen. Ze bracht natuurlijk al eerder een aantal platen uit maar door de singles Your Song en Anywhere wekte ze mijn interesse opnieuw. Met diezelfde interesse in mijn achterhoofd kocht ik onlangs een kaartje voor haar concert in de Amsterdamse Melkweg, mei volgend jaar. Ik ben zeer benieuwd.

Het optreden

Via een prijsvraag werd ik door niemand minder dan Trijntje Oosterhuis uitgenodigd om naar een optreden te komen kijken en luisteren in haar bloedeigen woonkamer in haar huis in Noordeinde. Het was de plek waar haar huidige album Leven Van De Liefde tot stand kwam en omdat de opnames daarvan zo intiem waren verlopen, koos de zangeres voor deze unieke plek om haar nieuwe plaat voor de eerste keer te tonen aan de buitenwereld. Hoewel het optreden nog geen half uur duurde, was het voor mij natuurlijk een muzikaal hoogstandje. Puur, akoestisch, zittend op haar eigen poef, terwijl ikzelf enkele stappen verwijderd was van één van de beste zangeressen van Nederland. Dat Marco Borsato via de keuken nog even de kamer binnenwandelde om Trijntje het eerste exemplaar van het album te overhandigen, maakte het hele gebeuren natuurlijk helemaal af. Alsof er een grote strik om mijn eigen muzikale cadeautje gebonden werd. Mijn dag kon niet meer stuk.

Het album

In de tijd dat ik vocht tegen mijn issues met puberpuisten was Shania Twain er altijd om me op te vrolijken. Succesvol wereldwijd en toch verdween ze naar de achtergrond. De langverwachte comeback werd dit jaar dan eindelijk een feit. Rauwer, sterker, volwassener en nog steeds de kracht om liedjes af te kunnen leveren die je netvlies niet willen verlaten. Iedereen die Shania niet vergeten was, zal tijdens het luisteren van Now precies weten wat ik bedoel.

De tegenvaller

Met 1989 leverde Taylor Swift drie jaar geleden een meesterwerk af. Om zo’n dijk van een plaat nog te kunnen overtreffen, dat zou nog wel eens een dingetje kunnen worden. En dat werd het. Reputation heeft me enorm teleurgesteld. De producties die teveel op elkaar lijken, de missende toekomstige hitsingles en Taylor zelf die met haar nieuwe imago haast onbereikbaar lijkt te zijn geworden. Ik vraag me nog steeds af waarom…

Top 2017

Wat mij betreft bracht Dua Lipa dé pop plaat van het jaar uit en hoewel ik normaal gesproken niet zo heel erg van de remixen ben, bereikte een waanzinnige gemixte versie van New Rules met een dikke 80’s vibe op de valreep mijn netvlies. Bijna net zo catchy als deze twee toppers hebben ook andere fijne plaatjes mijn muzikale systeem regelmatig op hol gebracht. Onder andere Katy Perry, Do, Rita Ora, Shawn Mendes, The BlueBirds, Liam Payne, Shania Twain en Maroon 5 hebben daarin een grote rol ingespeeld. Bedankt mensen!

Vooruitblik op 2018

Als het erop aankomt noem ik mezelf een 90s-kind. Twee meidengroepjes uit die periode hebben aangegeven volgend jaar met nieuw materiaal te komen. All Saints en B*Witched blijven daardoor de onsterfelijke guilty pleasures! Verder hoop ik op en kijk ik uit naar nieuwe releases van onder anderen Ariana Grande, Celine Dion, Kylie Minogue, Janet Jackson, Ellie Goulding, Justin Timberlake, Leona Lewis, Shawn Mendes, The BlueBirds, Anouk, Ilse DeLange en Laura Pausini.

Bekijk ook de jaarreviews:

  1. Ruben den Boer
  2. Lola Cooper
  3. Lex Laros
  4. Pim Sierink
  5. Mark Dierick