De ideale muziekzomer: ‘Ik heb al jaren een voorliefde voor Belgische festivals’

festival

We mijmeren over een prachtige zomer. Het jaar 2020 verloopt voor iedereen anders dan gepland. Zeker ook voor muziek- en cultuurliefhebbers, die het liefst de festivals hadden afgestruind. Of misschien was in een druk park liggen met vrienden en een paar lekkere plaatjes voor jou al voldoende geweest. Uitkijkend naar – hopelijk – volgend jaar, nemen de redactieleden van Nieuweplaat je mee langs hun perfecte muziekzomer. Met vandaag: Tijmen Hoes.

Dit had ik al gepland staan

Toen corona toesloeg bestond mijn zomer grotendeels nog uit vage plannen in plaats van een vast omlijnd schema. Ik zou voor de eerste keer Kraantje Pappie live gaan zien, maar dat optreden is verplaatst naar oktober. Verder leek Rock Werchter de grootste kanshebber te zijn om dit jaar mijn plaats van bestemming te gaan worden in de jaarlijks terugkerende festivaltraditie. Ik keek er vooral naar uit om artiesten als Kendrick Lamar en The Strokes voor het eerst te gaan zien, maar ook Joost en Anderson. Paak weten altijd geweldige shows in elkaar te zetten.

Favoriet zomeralbum

Een van mijn favoriete zomerplaten is het iconische Buena Vista Social Club. Bij het horen van die Spaanse, zomerse klanken zie ik mezelf al met een bacootje op het Cubaanse strand onder een palmboom liggen. Die groep oude ventjes die al diep in de vorige eeuw samen muziek begonnen te maken hebben een geweldig zomeralbum geproduceerd. Tegelijkertijd vind ik Lobi Da Basi van Typhoon ook een topalbum om in de warmere maanden te luisteren. Vooral nummers als Surfen en Zandloper zijn naar mijn mening erg goed te combineren met een warme zomermiddag in het Vondelpark.

Favoriete festivals

Ik heb al jaren een voorliefde voor Belgische festivals. Ten zuiden van de grens voelt het allemaal toch net wat meer als een echte vakantie. Vorig jaar was ik voor het eerst op Pukkelpop, dat was een enorm succes. Het festivalterrein is prachtig met tal van verschillende podia, van groot tot heel klein. Datzelfde geldt ook voor de artiesten. Ieder jaar weet de organisatie wel wat grote namen te strikken, maar er zijn ook genoeg kleinere artiesten waar je met gemak tegen het podium aan kan staan omdat het zo rustig is. Ook Rock Werchter weet ieder jaar weer de grootste namen aan te trekken, dus voor de echte rockliefhebber is dat een grote aanrader. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers ligt hier vaak wat hoger, dus de afterparty’s zijn vaak wat minder spetterend, maar wie voor de muziek komt kan wel aan zijn trekken komen.

Favoriete festivalact

Channel Tres is een nog vrij onbekende rapper dus hij trekt niet de meest volle zalen, maar met twee acrobatische dansers aan zijn zijde zet hij een knallende show neer. Mocht je ooit op een festival zijn waar hij optreedt, laat die kans dan niet schieten. Op een wat grotere schaal weet de sympathieke Snow Patrol frontman Gary Lightbody het publiek ook altijd helemaal met zich mee te krijgen. Wat later op de avond zijn dromerige acts als Radiohead en Gorillaz ook zeker aan te raden. Nog een laatste tip die echt niet kan ontbreken is de bizarre, energieke show van Joost waarbij de bas te allen tijden op vol volume staat.

 

Lees ook over de ideale muziekzomer van:
Eddy Harskamp
Bram van der Giessen
David Rooker
Noortje van Bentum
Kasper Hermans