De ideale muziekzomer: ‘Franz Ferdinand kan nog scoren op Tomorrowland’ 

Franz Ferdinand

We mijmeren over een prachtige zomer. Het jaar 2020 verloopt voor iedereen anders dan gepland. Zeker ook voor muziek- en cultuurliefhebbers, die het liefst de festivals hadden afgestruind. Of misschien was in druk park liggen met vrienden en een paar lekkere plaatjes voor jou al voldoende geweest. Uitkijkend naar – hopelijk – volgend jaar, nemen de redactieleden van Nieuweplaat je mee langs hun perfecte muziekzomer. Met vandaag: Kasper Hermans. 

Dit had ik al gepland staan

Ik zou voor het eerst sinds 2016 weer naar Rock Werchter gaan. Pearl JamKendrick Lamar en System of A Down waren natuurlijk de grote blikvangers op het affiche, maar zelf keek ik het meest uit naar Gang Of Youths en Black Pumas. Beide bands zijn de afgelopen jaren rap persoonlijke favorieten geworden en staan hoog op mijn verlanglijstje. Het zijn allebei geen Europese acts, dus ik weet niet of zij hun festivaltour komende zomer zomaar kopiëren. 

Daarnaast had ik kaartjes voor het concert van Steven Wilson in de Ziggo Dome. Gelukkig is zijn hele tour netjes verschoven naar volgend jaar. En ik had nog geen tickets, maar naar aller waarschijnlijkheid was ik ook nog wel een of twee keer op Ruigoord beland deze zomer. Dat is de laatste jaren vaste prik geworden. Gewoon lekker in het gras helemaal jezelf zijn. 

Favoriet zomeralbum

Bij echte zomermuziek denk ik aan moderne soul, die niet te aanwezig is, maar lekker meedeint als je in het park ligt. Het album For Ever van Jungle is daar een perfect voorbeeld van. Misschien niet elke track, maar veel van die nummers vertegenwoordigen exact wat ik bedoel. Het is muziek die direct de zon laat schijnen. Happy Man is de verpersoonlijking hiervan. Dat nummer heeft de unieke kwaliteiten om zich niet op te dringen én toch uit de nodigen tot meezingen.  

Favoriete festival

Rock Werchter heeft ieder jaar de meest indrukwekkende line-up van de Benelux, daar bestaat geen twijfel over. Maar eigenlijk is het Nederlandse festival van datzelfde weekend, Down The Rabbit Hole, veel leuker. Het is de perfecte mix. Grote, aansprekende namen en toch kleine hoekjes om intiem in weg te kruipen. De hele sfeer is bovendien veel fijner doordat er geen dagkaarten worden verkocht. Iedereen is met elkaar op een soort mini-vakantie, waardoor – ondanks de drukte – de sfeer heel ontspannen is. Ik hoop wel van harte dat de organisatie niet nóg meer mensen kwijt wil op de Groene Heuvels, anders kan het wel eens net té druk worden. 

Favoriete festivalact 

De beste optredens die ik op festivals heb gezien zijn emotionele rollercoasters geweest. Met Damien Rice op één en Nick Cave and the Bad Seeds op twee. Toch denk ik niet aan hen als het gaat om echte festivalacts. Dan denk ik toch eerder aan artiesten die er een feestje van maken. The Vaccines, De Jeugd Van Tegenwoordig, Jungle en mijn favoriete ontdekking van vorig jaar The Mauskovic Dance Band om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar de beste in deze categorie blijft met afstand Franz Ferdinand 

Ik heb ze nu twee keer op festivals gezien en het is bizar hoe doeltreffend hun formule is. Je staat al driekwartier te springen op hits en dan weet je dat er nog een duo moet komen: Take Me Out en This Fire. Iedereen weet dat deze twee oude kneiters op het menu staan; er is weinig in de wereld zo voorspelbaar. En toch gaat de complete festivalweide of -tent uit zijn dak. Van mij mogen Alexander Kapranos en consorten voor elk festival ingevlogen worden. Alleen maar voor dat ene slotkwartiertje. Het maakt niet eens uit of het Dominator, Tomorrowland of Appelsap is. Deze hits scoren overal en altijd.   

Lees ook over de ideale muziekzomer van:
Eddy Harskamp
Bram van der Giessen
David Rooker
Noortje van Bentum