Festival warming-up: Rock Werchter

De Belgische – net wat grotere – broer van Pinkpop maakt aankomend weekend zijn opwachting. Op de festivalweide niet ver van Leuven is het van donderdag tot en met zondag een groot feest op Rock Werchter. Het festival is opmerkelijk genoeg nog niet uitverkocht, dus misschien dat deze warming-up van Nieuweplaat.nl je over kan halen om alsnog te gaan. Naast grote headliners als Red Hot Chili Peppers, Editors en Paul McCartney, loop je namelijk ook de volgende acts tegen het lijf.

1. AURORA

Na vorig jaar Pinkpop is AURORA deze zomer te vinden op Rock Werchter. De Noorse scoorde een heerlijke hit met Running With The Wolves, maar heeft met onder andere Warrior laten zien meer in huis te hebben. Ook kan ze prima covers produceren. Na zijn dood bracht ze met zijn Life On Mars? een mooie ode aan David Bowie. De vraag is natuurlijk of ze dat deze zondag ook in Klub C aan de man brengt.

2. The Last Shadow Puppets

Alex Turner en Miles Kane kunnen geen slechte muziek maken, dat bewijzen ze ook weer met hun meest recente album Everything You’ve Come To Expect. Op het album staan uiteenlopende tracks. Het ingetogen Everything You’ve Come To Expect, het rappe Aviation, het bijna agressieve Bad Habits en het fijne Miracle Aligner. Dit komt zondag allemaal samen op het hoofdpodium.

3. Ryan Lewis & Macklemore

Het festival mag dan Rock Werchter heten, maar een van de laatste acts van het weekend op het hoofdpodium is toch lekker hiphop. Het duo Ryan Lewis & Macklemore mag het publiek nog een keer opjutten vlak voor afsluiter Florence and the Machine. Met tracks als Down Town, Growing Up, White Privilege en Kevin hebben ze in ieder geval genoeg materiaal in huis.

4. Lost Frequencies

Kersvers Belgisch trots op het gebied van elektronische muziek. Hij werkt voor een nationale radiozender, maar scoort ondertussen wereldwijd hits. In eigen land wordt hij dan groots onthaald. ‘Het leek wel een beetje alsof ik geschiedenis aan het schrijven was’, zo zei hij vorig jaar in gesprek met Nieuweplaat. Zijn set op zaterdagavond in Klub C belooft dan ook historisch te worden.

5. Iggy Pop

Oud, maar niet versleten. Dat geldt zeker voor Iggy Pop. Met zijn album Post Pop Depression liet hij zien als 69-jarige nog steeds overweldigende platen te kunnen maken. Niet gek dus dat hij op de slotdag nog de mainstage mag betreden. Tracks als Gardenia en American Vahalla benadrukken de uitmuntende kwaliteit nog maar eens.

6. The 1975

Geen fan van voetbal, maar wel van The 1975? Dan heb je geluk. De band staat namelijk in Klub C te spelen, terwijl een groot deel van de bezoekers waarschijnlijk zal staan kijken naar de grote schermen met de EK-kwartfinale België – Wales. Grote kans dus dat je vooraan staat terwijl de Britten veel werk van hun nieuwste plaat ten gehore brengen, I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful Yet So Unaware of It met Love Me, Ugh! en The Sound als singles.

7. Band of Horses

Wie nog tentamens had tijdens de Nederlandse festivals en fan is van Band of Horses heeft geluk. De band die dit jaar met het album Why Are You OK? kwam, maakt op de zaterdag zijn opwachting. Hun bekendste nummer is natuurlijk The Funeral, maar de meest recente single Casual Party mag er ook wezen. Al springt daar vooral de surrealistische videoclip in het oog.  

8. Savages

Het moet gezegd worden: voor Rock Werchter-begrippen is dit een redelijk elektronisch gerichte editie. Wie dan lekker even alles van zich af wil raggen moet op zaterdagmiddag in Klub C zijn. Heerlijke vuige vrouwenrock van Savages zal de grote tent doen laten kolken. Hun album Adore Life kwam begin dit jaar uit, met daarop een paar fijne singles als Adore en The Answer. Van een eventueel energieoverschot kom je hier gegarandeerd af.