Het beste van de muziekmaand juni (2023)

Messy; het debuutalbum van Olivia Dean
Messy; het debuutalbum van Olivia Dean

Juni was de maand van de grote namen zou je kunnen zeggen. Zo trad Beyoncé voor het eerst in jaren weer op in Nederland, gaf Elton John op Glastonbury een optreden in de reeks van zijn geplande en aangekondigde afscheidsconcerten, kwam Blur voor het eerst sinds 2015 met nieuwe muziek en voor het eerst in twintig jaar met een conceret in Nederland. Ondertussen liet de Nigeriaanse superster Burna Boy zijn fans in de kou staan voor (wat betreft) een optreden in Stadion GelreDome. Wat er nog meer allemaal op muzikaal gebied gebeurde en uitkwam lees je in dit overzicht.

Track op Repeat

Zestien jaar liggen er tussen de albums Six en Saudades de Rock van de Amerikaanse rockband Extreme. Op hun meest recente album staat een opvallende track: Other Side Of The Rainbow. Niet zozeer omdat het thematisch nu zo hemelbestormend is. Het lied gaat over het herstellen van iemands geloof en vertrouwen in de liefde. Of zoals zanger Gary Cherone zegt: ‘het perfecte huwelijk is als het samensmelten van tekst en melodie.’ En dat is precies waarom dit zo’n aanstekelijk lied is. Tekst, melodie, sfeer en samenzang smelten samen tot een aangenaam dromerig geheel. Op de rand van kitsch, dat moet gezegd. Maar wel het soort kitsch dat in het refrein doet denken aan de leaders van heerlijke suikerspin-zoete televisieseries als Cheers, The Wonder Years en Friends. Dat Nuno Bettencourt een begenadigd, maar vaak onderschat gitarist is onderstreept hij nog maar eens op Other Side Of The Rainbow middels een ouderwets moddervette solo. (Martijn Vermeulen)

 

Topalbums

Drie albums wisten in juli de beste indruk achter te laten. De enige plaat die deze maand een 9 in de wacht wit te slepen was het debuutalbum Messy van de Britse zangeres Olivia Dean. ‘Messy is een debuutalbum van hoge kwaliteit. Qua genre, stijl, tekstbehandeling en thematiek is het misschien niet bijster origineel. Maar het is niet vaak tegelijkertijd, door een en dezelfde persoon, op een debuutalbum, op geheel eigen wijze, met deze overtuiging tot stand gebracht.’ Zowel in genre als in stemgeluid doet Dean denken aan een combinatie van Erykah Badu, Lauren Hill en Corinne Bailey Rae. Dean laat horen dat haar jaren aan de BRIT-school, waarin ze vooral gewerkt heeft aan het schrijven van goede songteksten, niet voor niets zijn geweest. Het mag dan misschien wat jeugdig en naïef klinken, maar haar gave om een verhaal te vertellen en dragen onderscheidt zich wel degelijk van haar stijl- en leeftijdgenoten. Messy is het begin van een – naar alle waarschijnlijkheid – glansrijke carrière.’ Zaterdag 8 juli is ze te zien en horen op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam.

Daarnaast mag ook ex-One Directioner Niall Horan zeer content zijn. De Ier wist met zijn derde langspeler The Show een 8.5 binnen te hengelen. ‘Je zou de voorstelling op het derde studioalbum van Horan prima kunnen opdelen in drie stukken. Het voorprogramma zou bestaan uit de powerballads Heaven en On A Night Like Tonight. De luisteraar wordt warm gemaakt met licht energieke opwarmers. Hierna volgt het energieke hoofdprogramma dat bestaat uit If You Leave Me, Meltdown, Save My Life en Must Be Love. Waar If You Leave Me en Must Be Love misschien aanzetten tot licht gewoel, kunnen bij Meltdown en Save My Life de dansmoves écht uit de kast getrokken worden. De toegift bestaat uit The Show, You Could Start A Cult en Science. De nummers zijn een stuk kleiner van aard en dit resulteert in een prettig een-op-een moment.’ The Show is een dertig minuten durende frisse zomerbries. Het derde studioalbum van Niall Horan is een prettige balans tussen zwoele en energieke nummers. De Ier had een aantal jaar om écht de tijd te nemen voor dit album en dat is dan ook terug te horen. The Show is zonder twijfel het beste wat Horan tot nu toe heeft laten horen en doet verlangen naar meer.’

Ook Down Under kan er met tevredenheid worden teruggekeken op de voorbije maand. De mannen van The Teskey Brothers scoren met hun derde langspeler maar liefst een 8.2. ‘The Teskey Brothers wijken niet af van hun eerder gebaande paden, maar doen op The Winding Way vooral waar ze erg goed in zijn. Soulvolle blues met rauwe stem, gitaar en af en toe een mondharmonica. Waar bij de eerste beluistering de nummers wat weinig onderscheidend lijken, wint de plaat bij iedere draaibeurt aan kracht. Op een plezierige wijze kruipt hun soul onder je huid. Het kan zijn dat het hete zomerweer hier aan bijdraagt, maar ook voor een druilerige zondag is dit een uitstekende soundtrack. Het fijne aan de plaat is dat er iedere keer weer nieuwe details komen bovendrijven. De tien tracks vullen elkaar goed aan en maken het album tot een geheel, waardoor de sfeer van het begin tot het eind in balans blijft. The Winding Way is een fraaie loot aan nog jonge stam. Dit belooft nog veel moois voor de toekomst.’

Naast deze twee namen mogen ook Loupe, Janelle Monae, de 3JS en Christine And The Queens zich zeker tevreden stellen met een keurige 8.0.

Ook zette onze recensent Donner Bakker zijn favoriete album in het zonnetje in onze Plaat Voor Je Kop-rubriek. Deze eer is in dit geval weggelegd voor John Mayer met zijn plaat Continuum.

Als klap op de vuurpijl zette onze redactie ook nog eens liefst zestien albums voor jou op een rijtje welke je deze zomer zeker niet mag missen.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat