Het beste van de muziekmaand maart (2021)

Het werd de maand van aankondigingen. Jeangu Macrooy maakte bekend wat zijn inzending voor het Eurovisie Songfestival is. Maar misschien nog wel hoopgevender was aankondiging die Lowlands deed. Liefst 54 namen werden er gedropt en later nog werd Stormzy er aan toegevoegd. En gelukkig kwam er deze maand ook al voldoende moois uit om van te genieten.

Track op repeat

London Grammar is mid volgende maand alweer toe aan zijn derde album. Na If You Wait en Truth Is A Beautiful Thing is daar op 16 april Californian Soil. En eerlijk is eerlijk: ik ben geen fan van de muziek, maar zowel tweede single Lose Your Head als huidige single How Does It Feel had mij direct bij de kladden. Hannah Reid weet de vraag hoe het voelt als jouw ex aan je vraagt hoe het voelt nu hij of zij je heeft verlaten te vertalen in een prachtig muzikaal arrangement. Van de stem van Reid tot het instrumentale omhelzel en de soms aanwezige autotune. Alles klopt aan dit nummer en dit schept dan ook nog hogere verwachtingen van het aankomende album. (Natan Presman)

 

Topalbums

De Nederlands-Turkse band Altin Gün maakt al een paar jaar indruk. Dat doet het ook buiten de Nederlandse en Turkse landsgrenzen. Met Yol bevestigt de formatie haar kwaliteiten en dat levert een fraaie 8,2 op. ‘Ondanks de tempoverschillen lijkt het album gemaakt voor de dansvloer: stuwende baslijnen en strak drumwerk liggen ten grondslag aan ieder nummer. Het kost dan ook geen enkele moeite om je voor te stellen hoe een hele festivalweide staat te swingen op nummers als Yüce Dağ Başında, Kesik Çayır of Maçka Yolları.’

Het hoogst gewaardeerde buitenlandse album van de maand is voor Black Honey. De band maakte met Written & Directed de beloften van de eerste plaat volledig waar. Met een 8,1 als resultaat. ‘Written & Directed  is rauwer, met net wat meer scherpe randjes dan zijn voorganger. Waar de eerste plaat nog wel veel van hetzelfde is, zoekt Black Honey deze keer wat meer de variatie op. Black Honey durft nét wat meer.’

Verder werd er nog zes schonen 8en uitgedeeld voor Evanescence, Lana del Rey, KSHMR, The Vices, Pino Palladino & Blake Mills en Jack Poels.

Daarnaast spraken we ook met The Vices. Ook kan je lezen waar we de komende maanden naar uitkijken.