Het beste van de muziekmaand september (2023)

September leek wel de maand van de comeback. Zo waren er de comebacks van U2, The Rolling Stones en *Nsync, en de al eerder aangekondigde reünie van Acda en de Munnik resulteerde in de aankondiging van een nieuw album van het duo. Daarnaast was het qua albums een topmaand met zeven albums die een felbegeerde 8 of hoger kreeg, maar ook werd er historie geschreven door hoofdredacteur Kasper Hermans. Nog nooit werd een album zo laag beoordeeld als de nieuwste creatie van Thirty Seconds To Mars: ‘Het voelt als het onnodig innemen van ruimte op het internet; wat overigens een goede slogan is voor It’s The End Of The World But It’s A Beautiful Day.’

Track op Repeat

De verwachtingen waren hoog gespannen voor de twintigjarige Olivia Rodrigo. Toen de hele wereld stilstond vanwege corona bracht zij haar debuutalbum SOUR uit, wat haar hit na hit bezorgde. Deze maand bracht ze, na behoorlijk wat radiostilte, haar tweede album uit, genaamd GUTS. En de ‘guts’ heeft ze, want ook dit album wordt onwijs goed ontvangen. Het nummer ’the grudge’, is mijn persoonlijke favoriet. De tekst is zo gelikt en strak geschreven, dat je oprecht gaat nadenken over wie Rodrigo zoiets aan zou doen. Een echte powerbalad, die uiteindelijk goed samen komt op het einde. Niet alleen ’the grudge’, maar het gehele album is een absolute aanrader.(Nienke Teunissen)

Topalbums

Het hoogste cijfer van deze maand werd toebedeeld aan Duncan Laurence voor zijn album Skyboy. Redacteur Stef Ketelaar wist het te beoordelen met een 8,3: ‘Skyboy is 34 minuten genieten geblazen en het levende bewijs dat Duncan Laurence meer is dan die ene Songfestival-winnaar.’ 

Hij moet die plaats wel delen met Róisin Murphy. Ook de voormalige frontvrouw van Moloko kreeg voor haar album Hit Parade een 8.3 van Bram Peper: ‘Murphy is een artiest die zowel live als in haar video’s erg veel aandacht besteed aan de visuele beleving van haar muziek. Haar kleding, muziek en de choreografie is een totaalbeleving.

Net daaronder met een 8.2 is het alleskunner James Blake die dit cijfer ontving voor zijn album Playing Robots Into Heaven. Redacteur Tom Welman schreef erover: ‘Of je nou bekend bent met zijn werk of niet, James Blake weet op Playing Robots Into Heaven iedereen te verrassen.

Naast deze drie albums waren er ook voor de albums van Suzan en Freek, Olivia Rodrigo, Laufey en Puma Blue een 8.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat