2020: ‘Melanie C klinkt op haar achtste album als herboren en beter dan ze ooit is geweest’

2020 werd een jaar om nooit te vergeten. Helaas niet om de goede redenen. De muziekindustrie kreeg vanaf begin maart klap na klap te verwerken. Gelukkig deden veel artiesten waar ze goed in zijn: ze sleepten ons het jaar door met goede muziek, livestreams, inventieve coronasingles, -medleys, -covers en -samenwerkingen. We genoten volop, al beviel niet alles even goed. De redactie kijkt terug op het bewogen 2020 met vandaag Stef Ketelaar.

De ontdekking

Zangeres Jules (Julia van der Kleij) bracht net voor ‘de uitbraak’ haar eerste single Shoes Don’t Fit uit. Door de status van de wereld viel haar hele promotieplan in het water, maar toch bleef ze sterk genoeg om zichzelf op een bepaalde manier naar de wereld te presenteren. Dat deed ze dan ook met de singles Wildfire, Reasons en Rain. Zorgeloze popmuziek met invloeden van soul en een aangenaam stemgeluid: dat is wat Jules typeert. Ik ben heel benieuwd wat ze voor het nieuwe jaar in petto heeft.

De tegenvaller

Door haar grote succes met The Common Linnets in Duitsland kreeg Ilse DeLange begin dit jaar de kans om met Duitse songwriters te gaan werken. Hoewel ze die internationale stap positief begon met de release van de single Changes, was het gelijknamige album lang niet zo vernieuwend als verwacht. Uptempo popliedjes en zoete ballades met hier en daar een country-sausje erover. Het trucje dat DeLange al jaren uitvoert. Toch jammer dat ze het niet over een compleet andere boeg heeft gegooid.

De perfecte coronasingle

Vorig jaar klonken liedjes van MEROL regelmatig door mijn speakers. Dit jaar was dat duidelijk minder. Maar, voor haar samenwerking met Arjen Lubach maakte ik een uitzondering. Geniaal hoe ze de hele situatie rondom ‘de uitbraak’ omschreven in Ik **** Je Op Afstand. ‘We krijgen het wel door. Ik schreeuw vanaf de voordeur geile woordjes in je oor’, ja ik vind het nog steeds briljant verzonnen! Overigens komt Lisa Lois met Niet Alleen op een sterke tweede plaats. Tijdens de eerste lockdown in maart wist zij met dit prachtige liedje bij mij een gevoelige snaar te raken en was het ook meteen een soort troost-song.

Het album

Voor haar achtste album besloot Melanie C om haar luisteraars naar de dansvloer te trekken. Hoewel dat uiteindelijk niet helemaal haalbaar was (op de dansvloeren in huiskamers na), leverde de Spice Girl met Melanie C wel een dijk van een plaat af. Tien strakke popproducties met heerlijke dance, disco, funk en elektronische invloeden. Een album waarop Sporty Spice als herboren is en beter klinkt dan ze ooit is geweest!

Top 20

Vier vrouwen van Nederlandse bodem zorgden ervoor dat ik bepaalde liedjes nogal vaak in de repeat-modus had staan. Elske DeWall, Ilse DeLange, Do en Miss Montreal worden hartelijk bedankt! Verder werd ik blij van de fijne popplaten van onder andere Duncan Laurence, Delta Goodrem, Maan, Suzan & Freek, Dua Lipa en Agnes.

Hier kijk ik naar uit in 2021

Edsilia Rombley komt in het voorjaar eindelijk weer eens met een Nederlandstalig album waarvan er dit jaar al een aantal singles werden uitgebracht. Daarnaast hoop ik toch echt dat Leona Lewis weer eens van zich laten horen en dat Adele eindelijk dat langverwachte album de wereld in slingert. Op dat het maar weer een mooi muzikaal jaar mag worden met veel popdeuntjes waarin vrouwen duidelijk de leiding voeren!

Bekijk ook de jaarreviews van:

1. David Rooker
2. Nienke Teunissen
3. Natan Presman
4. Dagmar Pluijm
5. Tijmen Hoes
6. Noortje van Bentum
7. Tom Welman
8. Kasper Hermans