Het beste van de muziekmaand maart (2024)

Nothing, Interesting

Maart werd er bij Nieuweplaat.nl teruggekeken en ook een beetje vooruitgekeken. Zo maakte redacteur Donner Bakker een prachtig artikel over het vijftig jarig bestaan van het album Queen II, en moesten we helaas ook afscheid nemen van enkele artiesten. Op 12 maart ontviel ons Eric Carmen, vooral bekend van de track Hungry Eyes uit de Dirty Dancing film, maar hij deed meer en Martijn Vermeulen schreef er een In Memoriam over. En in de laatste paar dagen van maart moesten we ook afscheid nemen van Def Rhymz, zelfs met een zogenaamd hulp hart en diverse hartoperaties bleef hij van het podium spatten.

En dan hadden we ook nog tijd gevonden om vooruit te kijken. De redactie van Nieuweplaat.nl selecteerde 14 albums die jij in deze lente niet mag missen, waarvan de eerste twee reeds verschenen zijn.

Track op Repeat

Tijdens de coronaperiode besloot Birgit Schuurman liedjes te gaan schrijven in het Nederlands. Zo schreef ze samen met Linde Schöne en Sjoerd de Vries het nummer Struikelen, de eerste single van het gelijknamige album dat in september uitkomt. Struikelen kan gezien worden als een positief Nederpop liedje met een fijne singer-songwriter vibe, waarin Schuurman zingt over keihard op je bek gaan of juist net niet. Over durven vallen, over opstaan en over opnieuw proberen.(Stef Ketelaar)

Topalbums

2024 lijkt los te zijn qua topalbums. Zagen we in februari al vier nominaties voor Nieuweplaat album van het jaar, werden daar in maart nog eens zes aan toegevoegd. Driemaal werd er een 8.5 uitgedeeld, dit betroffen ook nog eens twee Nederlandse producties. Di-Rect kreeg een 8.5 voor het album Sphinx: ‘Sphinx is misschien wel het beste album van de Haagse band, waarmee het bewijst nog vele jaren mee te kunnen.’ Maar ook Dennis van Aarssen en Jeff Franzel werden verblijd met een 8.5 voor Just Call It Love. Astrid de Jong schreef erover: ‘Als je iets negatiefs over dit album wilt zeggen, dan is het dat het té perfect is. Iedere noot is raak en alles klopt.’ En op de valreep mocht ook Beyonce met Renaissance Act II: Cowboy Carter er een 8.5 bijschrijven: ‘Het album is een statement, een muzikaal brouwsel dat genres als blues, soul, rock, R&B, zydeco, folk, bluegrass, opera, go-go, flamenco en fado naadloos samenbrengt,’ zo schreef N’kia Landburg.

En zo waren er nog drie albums die de barrière van de 8 wisten te slechten. Zo was er een 8.2 voor het stoner-doom trio Daevar, en kregen de albums Nothing, Interesting ep van Library Card en Cantona sings Eric van de oud voetballer een 8.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat