2021: ‘Ik luister bijna dagelijks Son Mieux, omdat het mij opvrolijkt in deze onzekere tijd’

2021 was het jaar waarin we slechts heel even van live-muziek mochten genieten. 2021 was het jaar waarin Nederlandstalige pop een gigantische revival maakte. 2021 was het jaar waarin het Eurovisie Songfestival in Nederland een gouden zomer voor Italië inluidde. 2021 was het jaar waarin het iconische ABBA na vier decennia weer bij elkaar kwam. 2021 was het jaar waarin Britney bevrijd werd. 2021 was het jaar waarin we wilden zwemmen in Bacardi Lemon. 2021 was het jaar waarin we afscheid namen van de maker van het ultieme supporterslied en die van een liefdesverklaring aan muziek. Het jaar 2021 door de ogen van Kayleigh Mensinga.

Mijn ontdekking

De Haagse band Son Mieux is voor mij echt de ontdekking van 2021. Ik hoorde het nummer 1992 regelmatig op de radio en vond dat wel lekker klinken, maar ik was verder niet bekend met de band of met hun muziek. Totdat ik de recensie van The Mustard Seed mocht schrijven, want dat vind ik echt een heerlijk, vrolijk en gevoelig album. Ik was toen zo enthousiast dat ik meteen een kaartje kocht voor een van de concerten in TivoliVredenburg, maar helaas konden deze vanwege de avondlockdown niet doorgaan. Toch liet de band het er niet bij zitten en organiseerde men een livestream waar ik echt van genoten heb. Ik luister bijna dagelijks naar Son Mieux, omdat het mij zeker opvrolijkt in deze onzekere tijd.

Mijn tegenvaller

Coldplay is een band met een fantastisch repertoire, waaronder een paar van mijn favoriete nummers: Fix You, The Scientist, Violet Hill, Lovers Of Japan en Christmas Lights. De band ligt mij dus zeer nauw aan het hart en ik was dan ook enthousiast toen ik hoorde dat ze dit jaar nieuwe muziek zouden uitbrengen. Helaas is Music Of The Spheres bij lange na niet het beste album van de Britten. Het stelt zelfs zwaar teleur, maar dat betekent natuurlijk niet dat mijn liefde voor de band is verdwenen. Ik ga ze eindelijk na jarenlang wachten volgend jaar augustus live zien in het Wembley Stadium in Londen. Van mij mag het nu al zomer zijn.

Mijn muziekmoment

Mijn agenda stond het afgelopen jaar aardig vol met concerten waar ik ontzettend naar uitkeek, waaronder optredens van Nothing But Thieves in de Ziggo Dome en het immense O2 Arena in London. Vooral over de laatste locatie was ik erg enthousiast, omdat ik daar nog nooit een concert had meegemaakt. Door alle reisrestricties voor het Verenigd Koninkrijk was het nog best spannend of mijn reis naar Londen wel door kon gaan, maar gelukkig kon ik naar het concert en het was echt een geweldige beleving. Absoluut het muzikale hoogtepunt van een helaas karig concertjaar.

Mijn album

Wat mij betreft is The Battle At Garden’s Gate van Greta van Fleet het beste album. Niet alleen van het afgelopen jaar, maar dit meesterwerkje staat ook ontzettend hoog op mijn lijstje van favoriete albums of all time. Er staan zoveel juweeltjes op, waaronder Broken Bells, Age Of Man en The Weight Of Dreams. Het album heeft continu een hoog niveau en is een sublieme rockplaat. Dankzij het schrijven van de recensie ben ik Greta Van Fleet steeds meer weten te waarderen en ben ik zelfs groot fan geworden. Ik kan dan ook niet wachten tot ik de heren een keer live mag zien.

Mijn top 20

Ook dit jaar bestaat mijn top 20 merendeels uit nummers van mijn favoriete bands. Vooral naar Nothing But Thieves, White Lies en Greta van Fleet heb ik veel geluisterd. Sommige liedjes heb ik echt wel grijs gedraaid zoals The Weight Of Dreams en Your Blood maar het verveeld mij nog steeds niet. En natuurlijk is mijn ontdekking van 2021 Son Mieux in het lijstje terecht gekomen. Ik ben benieuwd wat voor geweldige nummers er in 2022 uitkomen en of mijn top 20 er dan compleet anders uitziet qua bands.

Waar ik naar uitkijk

Natuurlijk naar alle concerten die hopelijk in 2022 wel door kunnen gaan en dan met name de verplaatste concerten waar ik al een tijdje de kaartjes voor klaar heb liggen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over Iron Maiden in de Gelredome en het Australische Hollow Coves in TivoliVredenburg. En verder kijk ik met een droevig gevoel uit naar de laatste concerten van Kensington met hun afscheid nemende zanger Eloi Youssef.

 

Bekijk ook de jaarreviews van:

  1. Jorik Simonides
  2. David Rooker
  3. Tom Welman
  4. Nienke Teunissen
  5. Kasper Hermans
  6. Guillaume Dijkhuizen
  7. Stef Ketelaar